用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

引用:Quote:jessjesswong+發表於+13-1-10+01:21+

原帖由 elbar 於 13-01-10 發表
次選 或試 銘賢/迦密
唔好意思elbar我係深水埗區的,請問迦密是在那區的? 如果真係不選九華,那本區還有那些選擇呢? 黃棣珊? 長天?

man06 發表於 13-1-10 07:50
Khmama,因小女一向名次在20左右,第一次呈分趺了30多名落到尾,差點到2頭,好彩第二次呈分去番band1頭,所 ...

man06,

我女女也跟你的女兒差不多, 所以真是很煩惱...

jessjesswong 發表於 13-1-10 10:17
唔好意思elbar我係深水埗區的,請問迦密是在那區的? 如果真係不選九華,那本區還有那些選擇呢? 黃棣珊? 長 ...

或試 1.
銘賢 2.迦密中學 / 聖芳濟書院

khmama 發表於 13-1-9 21:53
如果你囡囡既成績屬中游, 好難講係band幾, 勁既小學可以有60-70%band1生, 一般既小學可能只得20-30%, 所以 ...
Khmama,

多謝你的回覆!

Khmama,

阿仔在黃埔區小學讀書,第一次呈分150人考40,第二次呈分跌到49。他想自行報第一迦密,第二旅港,可以嗎?會否太進取?

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

khmama, 妳好! 想問問妳的意見.

小兒就讀東區小學,兩次呈分試稍失手,但亦應屬第一組別。現階段中華基金收了小兒,這所學校的成績屬B1 or B2? 正煩惱要不要這個offer. 若大抽獎,相信band 1 生亦能派獲Band 1 中學。若中基,筲管,民生,中婦成績排名,會否是:
中婦, 民生,筲管, 中基?

回復 khmama 的帖子

Khmama,

請問九華要求的特異功能是甚麼?樂器還是運動?

Hi Khmama,

我想問下, 小朋友小五呈分試全B, 小六呈分試全A, 老師而家話B2尾, 如選呂郭自行, 唔知有無機會?

回覆:meiray 的帖子

觀塘區

Hi Khmama,

更正
我想問下, 小朋友小五呈分試全B, 小六呈分試全A, 老師而家話B1尾, 如選觀塘區呂郭碧鳳中學自行, 唔知有無機會?

elbar 發表於 13-1-9 23:31
自行 1.可風 2.陳兆民 較佳
elbar,多謝你的意見。

回復 meiray 的帖子

Band1尾可以考慮觀塘區蒙民偉, 呂郭碧鳳同梁式芝(女校).

回復 小Monkey 的帖子

你可以入呢條link睇下九華自行評分方法.
http://admin.wyk.edu.hk/documents/E02%20S1%20Admission/S1_DP_2013-2014_AppGuidelines_20121212.pdf

回復 cyf 的帖子

如果根據ChiChiPaPa關於今年HKDSE既成績, 中基>中婦>筲官>民生. 中基一向係BAND1, 如果成績唔穩定又或者唔想搏抽獎, 中基都係BAND1中至BAND1尾既一個唔錯選擇.

回復 Florida 的帖子

你仔仔係BAND幾?

引用:回復+ELJCHL+的帖子 油基雖然唔係top,+但2

原帖由 khmama 於 13-01-09 發表
回復 ELJCHL 的帖子

油基雖然唔係top, 但200人考15點都唔會去到band1尾咁弱. 如果喜歡直資, 都可以搏o的再 ...
九龍我會試匯基同羅氏,仲有無其他選擇

I love my dear husband and dear daughter.

回復 kellybbb 的帖子

兩間都差不多, 都會見晒所有考生. 但九真似乎睇成績既比重較高, 佔55%, 面試20%, 操行15%, 課外活動10%. 而培道成績佔1/3, 操行佔1/3, 課外活動1/6, 面試1/6.  所以如果你囡囡成績一般, 但操行優良而有些少課外活動成績, 報培道會好o的.

回復 ELJCHL 的帖子

可以試下德望.

回復 crazycat 的帖子

油尖旺區抽獎入九華機會都大, 最差聖芳濟都應該入到, 所以自行進取o的亦無妨, 但你報荃官機會都幾微下. 有冇特異功能?

man06 發表於 13-1-10 07:36
Dear Khmama,善德是band1嗎?他要一科主科A,其餘B,比王少清3科主科A要求還低?

善德係band1, 所以科科A既人又點甘心去報王少清呢.
‹ 上一主題|下一主題