用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
樓主: 安格斯媽媽
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

回覆:hw1115 的帖子

其實作文比我們以前好,很多guideline,但他不懂運用,反而英作建議同學改進,他建議少打機,多閱讀,多參加活動,全是他不會做的,作得非常流,只欠很少字數,老師分數不差,若中文這樣我不用煩,實用文得1/3分,另一篇只有1/5

杰杰媽媽  實用文點解得1/3分?  全部有FORMAT, 佢唔跟?  發表於 13-1-22 10:08

回覆:杰杰媽媽 的帖子

男仔一定大意,你仔喜歡看書,有幫助,我仔太講原則,不肯幻想,行動又慢

回復 安格斯媽媽 的帖子

你個係懶得諗啫, 我個由細到大俾佢學奧數,唔到佢唔用腦,宜家個腦想佢停都難TIM

回復 杰杰媽媽 的帖子

唉!佢超懶惰咩都唔肯學,又迫唔到,小一學過珠心算及鋼琴又唔肯練,畫畫老師轉了新教得唔好又放棄,學校活動又唔肯參加,沒有一技之長,肯去補習社已經好好了,好彩補習老師迫到他,我要返工,放假有時都會陪他溫下既,佢要人成日提住,好彩都肯郁下

其實小學我都放晒手,佢唔比迫,但中學佢都知自己不可再靠天才了,現在跌得咁勁再唔加把勁死緊啦!以前數學永遠唔溫,昨天都有努力,希望可以追番d分,數慢都有一個原因少做練習,明無用,佢行動慢就要做多d

我仔係"創意"學左畫畫8年啦! 佢都仲係咁鍾意畫,但平時就冇時間畫  lu

我仔係個種: 上堂發夢完全冇聽書,返黎我要同佢補課, 靠後天努力狂補黎 (但最衰佢又懶,eq=0 , 補極最多都係中上dd)

我兒子昨夜回來講,他們全級中文平均分是60.5分,老師表示在62分以上是中上。英文平均分59.8。
我兒子英文及中文作文都取得不錯的分數。

kilykilyk  我仔今次英文得51分,剛剛合格咋!全級最高分得72  發表於 13-1-22 14:52

宜家讀書仲難高分過我個年代,我個時,背晒所有野已經有9字頭

第一屆文憑試中文好像最高分也只是60分,就可以拿5**,中學的中英文都很難了,我們的年代中文和現在的完全不同。

杰杰媽媽  咁慘呀! 咁如果第時做MOCK 卷有70分已好勁啦  發表於 13-1-22 12:46

佢視藝有天份,無學畫都有四年,今次只有視藝A

引用:宜家讀書仲難高分過我個年代,我個時,背晒所

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-22 發表
宜家讀書仲難高分過我個年代,我個時,背晒所有野已經有9字頭
我地肯背,佢地唔肯呢!天才會用盡

我都係咁同我仔講,你又唔係天才,就唔可以懶啦,佢咪又同我講埋 d  bb話,宜家讀書只係為左第時搵錢,咁咪搵少 d。

我只有同佢講做人唔係全部為錢,識多 d 野先係上等人(佢一開學老師已經教佢地咩係:上下等人)

杰杰媽媽 發表於 13-1-22 13:57
我都係咁同我仔講,你又唔係天才,就唔可以懶啦,佢咪又同我講埋 d  bb話,宜家讀書只係為左第時搵錢,咁咪 ...

我仔唔會咁答,但佢懶又知讀書緊要都死,懶人要迫。

求學時期有能力一定要盡力,出黎做野才後悔太遲了,他們有小小聰明加埋努力無話唔得,好過有D讀極唔識,我仔雖然有少少學障但某方面又比人優勝,要想辦法戰勝懶惰,佢上學途中有很多學兄學姊一路行一路讀,唔知幾時怇才變

我仔係對住我就懶啫,佢成日都一路返學一路睇書/溫書,扮勤力。

扮比边個睇?好過我扮都唔識得扮

安格斯媽媽 發表於 13-1-22 15:16
我仔唔會咁答,但佢懶又知讀書緊要都死,懶人要迫。

求學時期有能力一定要盡力,出黎做野才後悔太遲了, ...

您想到辦法戰勝懶惰, 記得話我知吓 !

懶人要迫 .................. 是否一定成功 ?

黃巴士  唔一定成功. 不過, 再唔迫, 恐怕死多兩成!!!!  發表於 13-1-22 16:51

hw1115 發表於 13-1-22 16:04
您想到辦法戰勝懶惰, 記得話我知吓 !

懶人要迫 .................. 是否一定成功 ?

唉!我地班家長吹得都係仔女hea,個個考第一唔洗父母煩都唔洗上黎傾,佢地如果變都可能突然醒悟,現在唔比佢地太過份已很好了

回復 hw1115 的帖子

黃巴士  唔一定成功. 不過, 再唔迫, 恐怕死多兩成!!!!

我覺得係到迫佢溫書, 做功課, 恐怕死那個係我.

安格斯媽媽 發表於 13-1-22 17:18
唉!我地班家長吹得都係仔女hea,個個考第一唔洗父母煩都唔洗上黎傾,佢地如果變都可能突然醒悟,現在唔比 ...

咁又係!  hea 那些仲要係仔添.

安格斯媽媽  仲要係一班可以讀到書,又唔係衰得晒既仔  發表於 13-1-22 18:22

睇開D................佢地唔HEA, 我地邊有得吹水啫

杰杰媽媽 發表於 13-1-22 13:57
我都係咁同我仔講,你又唔係天才,就唔可以懶啦,佢咪又同我講埋 d  bb話,宜家讀書只係為左第時搵錢,咁咪 ...

講起BB話都好嬲,返緊工打電話問佢野成一扮BB,有時扮鸚鵡,知我打唔到佢,對住佢想死
‹ 上一主題|下一主題