用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 想問PN有幾大機會升唔到K1? 會否難啲上K1英普班嗎? ...
go

想問PN有幾大機會升唔到K1? 會否難啲上K1英普班嗎? [複製鏈接]

如題。

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

照往年嘅話,大約有70%嘅N1學生會响十月尾收到留位通告,咁即係有30%响呢個時候知道升唔返,但往年有聽過waiting最後都入得返 (但唔多)
難唔難轉pm,真係唔清楚,但K1轉應該OK,你早d寫信話想轉!因為今年K3嗰班,其實K2上學期時我已知pm仲有位,但我無去申請,有申請嘅同學仔唔係個個都轉到,我識嘅有兩個轉到
恐龍家

回覆:想問PN有幾大機會升唔到K1? 會否難啲上K1英普班嗎?

Thank you. 英普班一定是下午班嗎?其實下年PN開學只係個幾月,就要決定小朋友有冇得留低,是用什麼評估呢?

我想了解多啲先決定考PN定下年考K1. Tks.

TeriAnla 發表於 12-12-29 22:08
Thank you. 英普班一定是下午班嗎?其實下年PN開學只係個幾月,就要決定小朋友有冇得留低,是用什麼評估呢 ...
pn入k1點到易過直接考k1,而且km 的pn也好有競爭力,相信要考其他k也有把握。我估冇乜人好似我當年咁勇!!

回覆:marcuscyrus 的帖子

Thank you for your info and sharing. 我再諗下先。因為手上已有其他offer, 如果考到KM但K1俾人踢走,我就冇咗現在有offer的另一間做back up了。

見其他post,KM要父母參與的活動較多而我地又係在職父母,驚配合唔到。矛盾中...

回覆:TeriAnla 的帖子

你話KM要父母參與活動較多,以我自己為例只有義工家長(係自願性而且唔一定抽到你做),另外就係每年一次聖誕聯歡會、學校親子旅行、N班至有o既親子野餐同親子運動會,以上所講的你可以自由選擇。

至於話N升唔返K,我個女已經K3當年真的有9位同學未能升回K班,其中有位父母有寫了幾封信給學校,家長亦有約見老師,到大概5月時收到學校留位o既信,其實N時家長都會試考其他自己心目中應為出名或者歷史悠久o既幼稚園,亦有唔少同學會離開。

‹ 上一主題|下一主題