用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

DBS 或者大家眼中更神級的學校. 也不一定有錢就能入讀. 只是可能這些學校特別更吸引有錢的人去報, 那麼變成有錢人入讀機會更大. 可不可以這樣演繹? 又或者如果兩位小朋友面試成績不相佰仲. 學校可能會選位家庭環境較好的. 期望家庭可以有更好的配套去配合學校. 但我仍然相信. 如果孩子各方面是"學校想要的". 一定會被學校選中. 而不只看有沒有錢.

回覆:yslgirl 的帖子

yslgirl:你的例子十分清楚!如果父母本身受過教育,當然希望自己的下一代可以有更加好的將來。小朋友的志願應該是將來做醫生、律師、做有意義的工作吧!難道作為父母,你希望你子女同你講,爸爸媽媽,我將來長大想學你拿綜援,不需要付出,由其他家庭養我!你期望這樣嗎?社會一些福利制度應該是幫助一些有實際生活需要的人!是應該用資源幫人買名牌?享受?讀名校嗎?沒有這麼大的頭!為什麼戴咁大的帽?這樣對其他依靠自己能力真金白銀去付出的人又是公平吧!

mk3288  校長好眼光。  發表於 13-1-4 16:10

回覆:ysnmama 的帖子

ysnmama : 你這麼説是持平、公道的。

Jen123 發表於 13-1-4 12:56
chunyatmama : 你真的有你一套見解!不過,你是不明白我的真正意思了。或許我再講多少少,以我理解,絕大部 ...

我有點好奇, 想知邊間幼稚園要一萬蚊學費?
是否國際學校既幼稚園?半日定全日制? 成萬蚊真係好甘喎.

回覆:Jen123 的帖子

事實上,近年一些宗教團體紛紛將中、小學轉為私立或直資學校,已經告訴大家一個事實。無論如何,未來學位競爭只會越來越激烈,還是早作準備吧!今日睇報紙,一位內地女子表示投資一千萬香港,以便小朋友來香港生活、居住和讀書。遠在澳洲也有什麼奶粉搶購,報稱是強國人所為。自己看一看上水、大埔的情況吧!未來,我地下一代除了面對大約 5 萬左右同齡小朋友的競爭,還有不知道是幾多數目強國同胞的精英小朋友的挑戰。新界北已經享受了,其他區分將會陸續有來,我面試的時候,部分小學有相當多操普通話,一睇就知道是內地同胞了的人,我十分認同自己作為中國人的身份,卻一百分不認同其他省份的內地居民到來分享我們的資源。因為,這裡的一草一木是屬於生活在這裡的中國人。

回覆:四隻貓 的帖子

四隻貓:直接打哪間幼稚園的名字,會遭人批評,在九龍塘,我擔心有人大聲鬧我無知,話不是一萬,甚至話我是見識少,一萬是小數目,大驚少怪,哪所幼稚園,不是昨日走火警哪間,是不是國際學校,我要問清楚我這個朋友,我只知道,從她口中,所有報讀而又已有派彩的小學,幾乎全部取錄,當然,她這種人,我相信是不會在這種討論區出現,更加不會同人分享自己的成功過案,對於擁有雄厚實力的人,成功只是人生的必然事,沒有任何驚喜。

Jen123 發表於 13-1-4 13:47
四隻貓:直接打哪間幼稚園的名字,會遭人批評,在九龍塘,我擔心有人大聲鬧我無知,話不是一萬,甚至話我是 ...

係唔係耀中全日班呀? Kingston 好似都成7千蚊. 不過揀呢類學校既家長都志在國際學校, 好少會去考傳統名校.
如果我有錢, 我都唔想煩, 去讀Kingston/耀中一條龍.

四隻貓 發表於 13-1-4 13:28
我有點好奇, 想知邊間幼稚園要一萬蚊學費?
是否國際學校既幼稚園?半日定全日制? 成萬蚊真係好甘喎.

四隻貓, I think it dose really matter.  At least I can tell you Yew Chung or Kingston are of this range.  And yet, I will not relate the kid's ability or performance to tie in with their richness.  I think if one's family is good enough to provide sufficient support to let their children develop their ability, there is nothing wrong.  Yet, not rich enough is not an excuse for parents not to teach or develop their kids good.  All-in-all, those well off is just paid for someone to do something instead of the parents to do the teaching works.  Personal development afterall is the parents' responsibility which is irreplaceable.

I parents were a butcher in the market and garment factory worker in the old days.  I have lots of sisters in the family and we lived in public housing.  This is not an excuse for me to be not good.  I am not from an elite school and yet I still can study in one of the best University in Hong Kong.  I applied grants and loans which I was in the University so that my parents did not need to pay for me.  I think there are many many stories like me for those of my age.

MrBeast  It's so deep  發表於 13-1-4 14:47
四隻貓  你講晒我想講既野.其實明白既人自然會明白, 唔明白既繼續唔會明.  發表於 13-1-4 14:22

醒目開學勳章

Jen123 發表於 13-1-4 13:17
yslgirl:你的例子十分清楚!如果父母本身受過教育,當然希望自己的下一代可以有更加好的將來。小朋友的志願 ...

直資既學費減免係學校支付, 車船津貼同書簿津貼係政府比

四隻貓:我讀哪間,有學券呀!知不知道耀中有冇學券、減免學費?講出來讓一些本身是天才的小朋友可以有多一個機會。

Jen123 發表於 13-1-4 14:07
四隻貓:我讀哪間,有學券呀!知不知道耀中有冇學券、減免學費?講出來讓一些本身是天才的小朋友可以有多一 ...
耀中同Kingston 應該屬於國際學校. 兩間好似都係行IB . 唔會有學券.
國際學校學費同本地傳統學校唔可以直接比較, 剩係師生比例已經爭好遠.
大家有興趣了解就要去 "國際學校"討論區果邊了

不過我知道耀中中學部會有獎學金/免學費去吸引其他學校成績好既學生入讀.

chunyatmama  I just know that Yew Chung will provide discount on tuition fee for family with more than a kid studying there.  發表於 13-1-4 14:37

ANChan59  好多家長上EK,俾d一知半解的流言嚇親,所以唔敢申請。

Haha, maybe some just purposely spread it.  

醒目開學勳章

ANChan59  算啦,我由普通家庭被upgrade到富有人家,只有接受被砌生豬肉!

chunyatmama  hahahaha.....  發表於 13-1-4 15:21
四隻貓  升"呢"喎, 幾好呀  發表於 13-1-4 14:57

chunyatmama 發表於 13-1-4 14:33
ANChan59  好多家長上EK,俾d一知半解的流言嚇親,所以唔敢申請。

Haha, maybe some just purposely sprea ...

我真係識唔少朋友信以為真, 唔報DBS, 話反正都一定唔收喎.

我自己就見得幾多"極少數"個案, 身邊都算多普通家境既朋友仔考入DBS, 所以我仍然好"天真", 希望我仔有機會考到.
我就一定會報, 到時學校唔收, 我就只能認自己個仔未符合學校要求, 到時我應該唔會抱怨話考唔到係因為我唔夠有錢/唔識人掛....

chunyatmama  Same here.  Admit my son was not performed well in the interview and looked for a better performance in the interviews afterward.  發表於 13-1-4 15:23

回覆:戀仔狂 的帖子

戀仔狂:放心,中國已故領導人話:「不論是黑貓定白貓,捉到老鼠就是好貓。」照我話:「不論是有錢、冇錢,真心愛錫小孩的就好家長。」

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-1-4+14:56+編輯+

原帖由 四隻貓 於 13-01-04 發表
其實我覺得學校揀學生係睇天資,始終讀書係耐力賽,而家市面多左好多超大B(即06年尾出世果批),表面睇黎佔盡優勢,其實只是佔左便宜,但係咪代表細佢地一年既細b唔夠醒呢,所以都會有機考到名校,因為超大b效應有機會在高小減退,所以未必有十足優勢。注意下近年九龍塘龍頭幼稚園派位成績差左就知,因該校只收超大b同大b,年中出世果d無咩機會讀。至於家底,可能無咁重要。有錯請指正

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-1-4+14:56+編輯+

原帖由 四隻貓 於 13-01-04 發表
我認同你的睇法,考唔到神級學校,點解一定要覺得因為自己唔夠錢、無人事?技不如人就想辦法令自己達標,想咁多學校收邊一類學生,又有用嗎?

支持你,我覺得每個小朋友有能力的,都應該要去試,老實說,家長又不是學校,點知學校的收生要求?試了失敗,at least you tried!!

SPCC,DBS,dgs是一般普通中學、唔係la.在非國際學校中,他們學生家長入息中位數一定入全港十大。

回覆:擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」

戀仔狂:我不是話一萬幾千個D唔讀得!不過想帶出,一萬幾千的家庭會被D學費開支嚇跑!那你當初真的一D不擔心經濟問題?

‹ 上一主題|下一主題