用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

回覆:擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」

我想點名牌都有少部份平民既!but majority must rich, famous ppl 's children !

回覆:四隻貓 的帖子

即喺乜名呀?

各位前輩, 我是幼稚園生家長, 囡囡現考K1, 因對教育制度無信心, 所以K1專攻龍幼.  我好關心2015脫龍的事, 因會影響幼稚園選校(若果有得揀既話), 但有一些不明白, 見大家討論激烈, 可否給予些解答及意見, 謝謝.

1.  我認知2015中小學若決定不接龍, 聯繫及直屬中小學將沒有25%/85%的保留學位, 對嗎?  還是見上文說只影響直屬, 不影響聯繫?  若是, 讀聯繫小學豈非更有保障?

2.  我知政府在2010年決定延遲2012年接龍到2015年, 即是在要表態前兩年宣佈延遲, 不知有否跡象還會延遲?  會不會又是今年4月宣佈呢?

3.  我好似記得看過一篇報導說, 若學校要趕及2015年表態死線前轉直資, 必須今年2月左右向政府申請, 是嗎?  請問有沒有人看過相關資料呢?  

4.  其實時間性對於我幫囡囡選幼有好大影響, 現時教育制度抽獎方式已經太多uncertainty, 再加上脫龍事件攪一攪, 有時真的難以作出最合適的決擇.  可否給些意見在什麼情況下選擇哪間幼稚園最好呢?  對我來說好的定義為, i) 好學校, ii) 有升學保障, iii) 最好唔太貴.

現時我囡囡考幼情況如下 :
真光, st. clare's - 已收
培正, 德望         - 等result
聖心, st. paul    - 會考

究竟是否只有德望及SPK對升學最有保障呢?  其他結龍或會轉直資機會又有幾大呢?  多謝賜教!

轉自明報 12月28日:
**【明報專訊】按教育局政策,擁有直屬小學的中學,需於2015年前決定是否轉型為直資、維持與小學的收生關係,抑或「脫龍」取消與小學的直屬關係,當中包括喇沙書院、培正中學等老牌名校。教育政策關注社主席張民炳擔心,屆時將出現「名校轉直資潮」,令家長日後透過統一派位可選的好學校「買少見少」。**。

甘係唔係直屬only ? 我見樓主post 報道講直屬!等我查下先!

yslgirl  Thanks!  發表於 13-1-4 12:50

Jen123 發表於 13-1-3 22:28
即喺乜名呀?
DBSPD - Diocesan Boys' School Primary Division 拔萃男書院附屬小學
即係大家講既"男拔"囉.

chunyatmama    發表於 13-1-4 10:46
Yanamami    發表於 13-1-4 10:25

回覆:四隻貓 的帖子

不是私校嗎?

回覆:戀仔狂 的帖子

戀仔狂:你真令我十分佩服!可是,你全校也是透過減免學費或者綜援人仕嗎?是大多數?還是最少數?我不是指名校 100% 是有錢家庭,至少中等或以上家庭應該是大多數吧!你如果認為自己是貧窮家庭,也能夠入讀名校,是 100% 你兒子的本事了,不過,仍然不能夠否定名校多數是收入較理想家庭的為多數,這是事實!不可能全校都透過減免學費入讀。

回覆:Jen123 的帖子

戀仔狂:牛頭角下邨出了一個奧運單車銅牌,難道牛頭角下邨的人都熱愛單車運動嗎?個別例子如你只是相當小數,我認識的人,小朋友讀名校的,全部均是中、上家庭,從無什麼依靠減免學費或者綜援人仕,不過,你的成功例子,確實令人鼓勵!值得一讚!我十分相信生長於惡劣環境,又能夠不作放棄,茁壯成長,將來必成大氣!

回復 Jen123 的帖子

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=78&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sch_name%3D%25E6%258B%2594%25E8%2590%2583%25E7%2594%25B7%26page%3D

拔萃男小學應該是直資來的.

直資私校都好DBS ,都可自己揀生,一定有部份比較冇甘富裕,但至少有月入二萬厸上罷,其學費減免唔計供樓,我想考個時,家長本身考之前都會考慮自身能力罷!真的不信月入一萬幾千會一心諗住入去申請學費減免而考瓜!

戀仔狂  學校網頁寫明可以申請學費減免, 咩學生都可以去考架!  發表於 13-1-4 11:37
戀仔狂  我就係, so???  發表於 13-1-4 11:27

Jen123 發表於 13-1-4 09:58
戀仔狂:你真令我十分佩服!可是,你全校也是透過減免學費或者綜援人仕嗎?是大多數?還是最少數?我不是指 ...

Maybe you can put it this way.  By now, those private or DSS elite schools are very popular in the sense that all familes which with ability to support their kids will apply.  For those families of financially below average, even if their kids are smart, they might not apply as they do not know if they are eligible to obtain subsidy from the school or the may not able to provide enough after school supports to the kids.  However, for those familes with real smart kids, they will apply for those elite school as they do want to help them with flying colour in the future.  

Thus, this is cause and consequence issue.  Even for those subsidy elite schools, similar situation happened.  Those kids from financially below average families, they will face similar problems.  And yet, after school additional support is a kind of choice.  What's more, some kids are real smart and support (not financially related) from parents are sufficient to make the difference not significant.

Well, I do not know if you can get my point.  All in all, money or richness is not a determine factor for one's performance.

ANChan59  好多家長上EK,俾d一知半解的流言嚇親,所以唔敢申請。  發表於 13-1-4 14:30
四隻貓  同意. 父母既心機比一切重要.  發表於 13-1-4 11:36

Mostly agree ! But I think most important factor is 家長有錢都係學校收生原素!小朋友差不多表現的!背景就要考慮,可以話平民小朋友入到應該係interview ,表現有D過人之處

醒目開學勳章

Jen123 發表於 13-1-4 09:58
戀仔狂:你真令我十分佩服!可是,你全校也是透過減免學費或者綜援人仕嗎?是大多數?還是最少數?我不是指 ...

你攪錯左啦, 我之所以回覆你, 係因為你話唔信名校收窮人(咁上下啦)
至於你話係咪全校都申請減免, 我肯定答你唔係啦(x魚行都唔係100%綜援啦)
我唔否定名校多有錢人, 但你唔可以一句名校收有錢人而否定左窮人囉
我唔係要你讚我個仔, 我只係想講,
因為呢到好多留言都係話窮人冇機會入名校(咁上下啦), 如果有d基層家長睇到而相信, 因為咁而放棄唔去考, 咁係咪好可惜呢??

ANChan59  算啦,我由普通家庭被upgrade到富有人家,只有接受被砌生豬肉!  發表於 13-1-4 14:32
chunyatmama  Agree!  發表於 13-1-4 13:47
Yanamami    發表於 13-1-4 12:35
四隻貓  你說出了重點!  發表於 13-1-4 11:38

醒目開學勳章

Jen123 發表於 13-1-4 10:06
戀仔狂:牛頭角下邨出了一個奧運單車銅牌,難道牛頭角下邨的人都熱愛單車運動嗎?個別例子如你只是相當小數 ...

都係o個句啦, 未試過就唔好否定啦, 再者成間學校唔係得我一個申請學費減免架
成大氣就唔敢當, 唔激氣已偷笑啦

我都相信少部分係比較不是那麼富裕,但絕對有個譜的,不會是月入一萬幾千的人吧!減免完食都有問題bor !

醒目開學勳章

cautionchan 發表於 13-1-4 11:51
我都相信少部分係比較不是那麼富裕,但絕對有個譜的,不會是月入一萬幾千的人吧!減免完食都有問題bor !

...

香港地大把人都係咁啦, 冇錢咪睇餸食飯囉, 你咁講, 對d收入真係得一萬幾千既家庭黎講好失禮
我夠覺得d有錢人洗錢有問題啦! 淨係小朋友學野都要成萬蚊

ysnmama  你兒子憑實力和性格令學校選中. 那會失禮?  發表於 13-1-4 13:16

samchan2179 發表於 12-12-28 20:09
好,又一間名校轉直資,貧人想入名校脫貧? 發夢無咁早,多謝特區政府
真的入到名校就會脫貧?? 你這種諗法會不會...有點兒...那個了.. 講真有好多人都唔係因為小時入讀名校而發達出頭架喎..又唔會因為讀普遍學校而入唔到大學..
如小朋友讀書資質有限..免強留在名校可能會弄巧反拙~~

不過我就認同會因此而有一些既聰明又學習能力好但又家貧的小朋友因為咁而被沒剎入讀好學校的機會..

入到名校會脫貧就未必, 不過我相信書中自有黃金屋, 讀得成書可脫貧.

回覆:chunyatmama 的帖子

chunyatmama : 你真的有你一套見解!不過,你是不明白我的真正意思了。或許我再講多少少,以我理解,絕大部分私小、直小包括神級、超級名校,均要面試;來自富裕家庭的人,哪怕是幼兒園、幼稚園階段就已經入讀一些有名的幼稚園,學費居然是一萬元,從只有可能大約 2 歲的時候就已經接受訓練,琴、棋、書、晝,各式訓練,參加各式表演,測試 IQ 各行各業,3 年訓練,已經不是一個般 5 歲,加上面試之前多作準備,考試定能得心應手。學游泳一堂私人教授一小時 $400 元,其他自己計算。你認為這些小朋友是天才,還是幸運生在富裕家庭呢?當然,貧窮的人,可以去康民署爭位報名學琴、棋、書、畫,要跟它指定的時間學習,等於,有病,我只會去養和,不會排公立醫院。來自貧窮家庭的小朋友,當然亦可以成才,透過努力考入名校、甚至大學!天水圍不是出過一個 14 歲的 9 A 女狀元嗎?難道就因為你這個罕有的例子,就相信天水圍的學校水平已經達到名校的水準嗎?中國 5千多年的歷史,出過 2 個平民皇帝,分別是漢高祖劉邦和明太祖朱元璋,難道每一個人也有這個機會嗎?比率又是如何呢?擁有強大經濟力量,可以提供一個理想生活環境,良好配套,增加入讀名校機會。我知道有人口口聲聲話自己無家庭背景、無學歷、無人事、屋邨幼稚園、無補習、無準備,也能考入名校!算吧!正如當年會考,我老友 7A2B,也大大聲話自己無乜讀書,事實就是,每日放學之後,佢是第一個入學校讀書館,幾乎最後一個離開,如是者 2 年!成功的人,有些似乎不喜歡講出真相。我十分相信普通家庭可以考入名校、甚至大學,但是,他(她)們的付出卻是沒有報告!我身邊沒有認識依靠綜援或者減免學校入讀名校的人,所以真的要比一個叻佢地。我在 DGJS 討論區見有人話自己什麼都不是,居然獲得戴校長選中了,真的佩服,究竟是想話比人聽佢女兒幾咁天才?哂命!還是其他用意!自己去想吧!難道這些人又一開始準備什麼減免學費嗎?真的佩服!還是大大方方告訴別人用了很多很多心血,才能考入,過程艱苦,還來得令人尊重和信服。我肯定 5 歲左右的小朋友,根本不懂得一間學校的好、壞,只知道學校的大、細,我女兒考完 DGJS 和德望之後,根本不想考其他小學,甚至我自己也想將自己報埋一份。哈哈哈!

老實說, 要脫貧, 要在社會上爬升係要一步步來, 讀書係一個方法, 付出與成果未必一定正比, 不過比靠六合彩有保證.

我家族的例子係:

我細個住公屋, 但媽媽都有努力為子女選好學校, 當時, 好像沒有校網之分.  因家姐考得叻, 中學讀伊利沙伯, 津校, 平靚正!

到我家姐個仔, 當然家姐讀到書, 嫁個大學生(幾十年前好勁架啦), 雖然都係公屋大, 但讀到書有發圍, 搵到錢.  咁個仔條路係點呢?  咪就係st.cat, 宣道, 男拔, 牛津囉.  雖然佢而家未畢業, 未做野, 但照正常講, 佢既發展一定比上一代好.

所以您話名校與脫貧有無關係?  我覺得有, 不過唔係必然, 互相影響既有朋輩質素, 學習風氣, 家長資源等等交乂影響.

samchan2179  Very true indeed  發表於 13-1-4 16:21
chunyatmama  That's the story from most of the people including me.  發表於 13-1-4 14:35
‹ 上一主題|下一主題