用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

回覆:擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」

其實以佢地名氣要收足優質應該唔難,唔明?點解要試巿場!協恩須則冇LX同瑪記甘出名,但一定有巿場!中學唔直資,即一條龍,小學好難守質素!冇得揀要收曬龍小既學生!甘米比呢家仲多勸退?

引用:其實以佢地名氣要收足優質應該唔難,唔明?

原帖由 cautionchan 於 13-01-02 發表
其實以佢地名氣要收足優質應該唔難,唔明?點解要試巿場!協恩須則冇LX同瑪記甘出名,但一定有巿場!中學唔 ...
如果直資,可以早收生。不用第一輪自行兩間中學時,為了瑪利諾放棄協恩,第二輪統一派位又九龍城區同瑪利諾爭第一志願。早收生,學生取了直資offer,迫住唔等政府津中。同小學一樣。

小學唔接龍。小學ok收多些,唔ok收少些,較SPCC, dbs等flexible.

所以我米講佢地應會轉直資,但就要同小學脫龍,不是教會學校所願!要一條龍,就冇左揀蟀呢個權利,小學又把唔到関,因是大抽獎,所以最終小學都大有機會轉直資!我初時以為789 你話佢地唔會轉直資去試巿場!不過就算唔接龍,龍小都應會繼續受歡迎,始終都係覺得佢地有関聯!

引用:所以我米講佢地應會轉直資,但就要同小學脫

原帖由 cautionchan 於 13-01-02 發表
所以我米講佢地應會轉直資,但就要同小學脫龍,不是教會學校所願!要一條龍,就冇左揀蟀呢個權利,小學又把 ...
我自己覺得聖公會會中學轉直資,同小學脫龍。到時,所有聖公會小學的尖子可以上其直資中學。天主教多會脫龍,但瑪記和喇記小學的校舍,英小(瑪利諾)和自行收生50%的權利,依然會使小學部受歡迎。脫了龍,律中定直資也沒有分別。

津中不是自行30% ?直資就自己決定所有收生!不過名中甘出名,名小就算冇龍都會吸引佢地來!因直資中學收生自訂,如其前龍小學生不濟,收少D,反之亦然!不過個人認為,所有教會學校都想一條龍,為達此目標,發展下去可能隨後小學都變直資!

說喇記瑪記太多。不妨看看其他。看陳瑞琪喇沙、伍華等。小學男女校,中學男校。做一條龍也有難度

所以脫鈎直資囉!

也有現存的一條龍,因中學不濟,使小學不想結龍。相反也有。結龍,經過這10多年的體驗,成功真不多。

在轉直資後,考小學時,家長要將此因素考慮囉,就像考德小的男生一樣!

還有一個大系未講。就是政府自己的學校。政府官小的吸引力,不多不少也和政府官中有關,它們有聯繫。英皇,皇仁,belilos,伊利莎伯,沙官,隨手也是jqk. 他們要脫龍的需要比一條龍大。但脫龍後,小學優勢也消失了。

回覆:cautionchan 的帖子

cautionchan :我在中學討論區、深水埗中學回應了你的提問,可以一睇。

引用:還有一個大系未講。就是政府自己的學校。政

原帖由 786 於 13-01-02 發表
還有一個大系未講。就是政府自己的學校。政府官小的吸引力,不多不少也和政府官中有關,它們有聯繫。英皇, ...
Agree ,政府首先自己要脫龍,官小受歡迎,因官中為其聯繫其一,亦有可能真的師資好,課程好!我自己不覺得官小聨繫很吸引,像QE !甘多聨繫小學分乙部不多於25
%的位,即是每間最多3-4,唔好彩,俾其中一間叻DBand既小學獨攬!作用不大,很多直屬聫繫在自行不喜收繫小生,原因可能外來生勁,自己屬小成績一般,

回覆:cautionchan 的帖子

cautionchan : 你打算入哪一間。

打算入邊間?有心儀私小bk up ! 又不捨免費教育!自行唔得,呢家唔到我選,冇luck , 應讀私小,除非叩門喜出望外!會叩st Mary

另一條龍失敗的例子,是大約7〜8年前的英華。

英華係上世紀50〜60年代是有英華小學的。後來小學停辨溶入基華小學。書院去了九龍塘牛津道。

2000年代,政府給了深水埗地給英華。教會(中華基督教)就把深水埗屬下一所男女校變成英華的龍小。但不同區學生源不同,只是幾年,資素大跌。教會緊急把這龍校變全線直資,以求保証生源。

其實可以脫龍,好似英華女書院咁。但基於己變了一間小學,而且區份變了,全條龍變直資是唯一方法。

直資和結龍是不同的事情。直資是學校少收教署錢以求收生權。結龍是保證自己小學畢業生能上中學部以求連貫性。

津校可以結龍。直資可以脫龍。直資龍校好像被神化了,認為入了龍小的都是天才。其實直資龍小收生可以保證的,不是小朋友能否唸上去,反而是學生背景。我也有唸dbs的朋友,唸了不久又走了。保證的,起碼是小朋友家庭可以給他有更多的'alternatives'

所以協恩只有中學變直資,小學卻未有時間表。有可能是其他聖公會神級直資龍校經過這些年經驗得出的結果。

Unclejt  其實協恩也得在「死線」前決定是否與協小脫離直屬關係,或將協小轉為直資結龍。個人認為後者機會較大。  發表於 13-1-3 12:13
VETY  所以我成日好耽心st mary 的結龍最終係吃力不討好, 點解成日提住佢? 就係其實想叩入,但又怕為左中學部而狂追成績, 定係轉投mcs 唔得就自然流失.  發表於 13-1-3 11:02

回覆:786 的帖子

786 :你的分析基本正確吧!不過,教會學校結龍與否其實各有不同考慮。好像真光,小學是私校,中學是津校;協恩、真光是差不多水平吧!同樣是基督教,不是同一教會,各有不同考慮。

引用:786+:你的分析基本正確吧!不過,教會學校

原帖由 Jen123 於 13-01-03 發表
786 :你的分析基本正確吧!不過,教會學校結龍與否其實各有不同考慮。好像真光,小學是私校,中學是津校; ...
對不起,我對真光不熟悉。不懂作答。

小學私校,中學津貼,還有培正、民生,中環聖心、高主教、聖類斯等...他們的難處已在前面談過。

786: 都晤係呀,怕冇人讀?如中學勁,小學轉直資都大把人讀,你所提個幾間中學,須不是神級,但同樣有質素,好過等運到,家長會選擇!

‹ 上一主題|下一主題