用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

palapala 發表於 13-1-4 12:39
真的入到名校就會脫貧?? 你這種諗法會不會...有點兒...那個了.. 講真有好多人都唔係因為小時入讀名校而發達 ...
當然唔係,不過現今政府的教育政策,確實係令貧窮學生進入好學校的機會大大減低。這點你同意嗎??

回覆:擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」

我唔會覺得我女考唔到因為冇錢唔富有,係本身問題,如果真的甘講 ,會有D吃不到的葡萄是酸的!正如我之前講,當兩個小朋友差不多!背景就是考慮因素吧!同埋根本多富戶考,自然多有錢人啦!

醒目開學勳章

cautionchan 發表於 13-1-4 16:10
戀仔狂:我不是話一萬幾千個D唔讀得!不過想帶出,一萬幾千的家庭會被D學費開支嚇跑!那你當初真的一D不擔 ...

學校網頁寫明可以申請學費減免架嘛, 我梗係有上網睇過申請要求先報名架啦~
同埋我都希望自己會有出頭天, 唔洗申請減免
再者, 當年首要擔心既唔係學費, 而係擔心考唔考得入,
事關好多人都話名校只會收有錢仔, 睇死我個鄉下仔考唔到既人太多啦
有d朋友仲叫我借地址申請, 話我個地址唔好睇喎, 但我冇理呀, 我照寫本身住址咋
當阿仔考到之後........成地都係眼鏡碎

回覆:戀仔狂 的帖子

事實上,名校有1、2個貧窮子弟,不會拉低整體學校名聲,又能夠藉著個別罕有事例彰顯學校仁、愛,兼且有教無類,好過比一百幾十萬做賣廣告、做宣傳,高招!

醒目開學勳章

Jen123 發表於 13-1-4 21:08
事實上,名校有1、2個貧窮子弟,不會拉低整體學校名聲,又能夠藉著個別罕有事例彰顯學校仁、愛,兼且有教無 ...

一定係啦, 絶對係啦, 真係要建議學校係簡介會時事打鑼打鼓咁讚自己幾咁仁愛

好彩我夠窮咋, 如果唔係以我個鄉下仔既資質真係入唔到呀

I/LOVE/3T  真係忍唔到手  一定要比個 Like 你!  發表於 13-1-4 22:16

引用:Quote:Jen123+發表於+13-1-4+21:08+事實上

原帖由 戀仔狂 於 13-01-04 發表
一定係啦, 絶對係啦, 真係要建議學校係簡介會時事打鑼打鼓咁讚自己幾咁仁愛
根本這就是孩子本事

只計自己學校,孩子攞scholarship 是自己本事,孩子因家境比較不富有而有fee remission 並不需大事張揚。小孩可能交流團外地表演比賽有資助,但家長呢?可能其他同學父母一齊飛去外地,但靠資助的家庭能嗎?現時尚有很多非直資名學校,點解係要靠攞fee remission 去讀直資,而不是有骨氣地節衣縮食俾全費。

本人十分感謝父母在我升中時放棄神級男校,中學六年原全沒有心理負擔。升上大學時,認識那些神校升上的同學,大家別無二樣,同樣出人頭地。

攞fee remission雖然有法可依,學校並沒有discrimination,但孩子的心理负担,你又知几多?小学時可能無所謂,但中學後,他會發覺自己和大多數同學的異同,除非他名列前茅或者是運動健將作为補救,如果只是一名普通學生而要fee remission,他的人生觀一生都會受到影響........

回覆:73662710 的帖子

人有很多種,有些人喜歡依靠別人,有些人更加鐘意自力更生,小朋友從一生下來,沒有可以選擇。一些生長富裕家庭的小朋友,天生應有儘有,哪怕一事無成,也能夠衣食無憂;相反,一些生長草根階層的小朋友,天生乜都無,卻能夠以此作為動力,努力讀書,出人頭地;我讀書的年代,大部分的同學都是來自中上家庭,當時,大家年紀小,根本不會比較,不過,來自低收入家庭的小朋友,如果大部分同學仔都較為富裕,不論是出席活動,還是聚會,大家相聚,真的不會比較嗎?沒有這麼大的頭,何必戴一頂大帽,屋邨小學也能夠考上好中學,何必影響小朋友心理。

samchan2179 發表於 13-1-4 16:14
當然唔係,不過現今政府的教育政策,確實係令貧窮學生進入好學校的機會大大減低。這點你同意嗎?? ...
這點也是的.. HK教育政策實在是嚴重不知所謂迫死家長同學子也迫死了一班好老師

醒目開學勳章

Jen123 發表於 13-1-5 09:05
人有很多種,有些人喜歡依靠別人,有些人更加鐘意自力更生,小朋友從一生下來,沒有可以選擇。一些生長富裕 ...

人有很多種, 有人會知恩圖報, 會努力報答學校, 會努力為校爭光, 努力讀書, 大個仔事業有成回饋社會,
我好明白呢個世界好多人憎人富貴厭人貧, 亦都知好多人鐘意比較,
格硬屈個小朋友本身因為唔夠同學仔有錢而唔開心(你的思想如何, 你的孩子也必如何),
唔怕話埋比你知吖, 我個仔連爸爸都冇架, 個個同學仔都有爸爸, 我仔冇爸爸, 咁我個仔係咪要唔開心呀??
有邊間學校係個個學生都窮, 個個學生都冇爸爸架, 介紹比我吖, 咁我個仔咪唔會唔開心, 唔會比人歧視囉.
頂帽好貴, 真係冇錢買, 所以要學校資助, 但我一直教阿仔努力讀書, 第時大個可以回饋學校,
即係好似d大學生借''關窿''讀書, 讀完之後還錢咁. 希望你地冇睇死我個仔還唔起啦!
好好好彩學校冇歧視我地既家長
我清者自清, 瀆者繼續自瀆啦~~

chunyatmama  Agree!  Can't help laughing!  發表於 13-1-7 10:44
ANChan59    發表於 13-1-6 00:37
步步驚心  非常認同你睇法  發表於 13-1-5 21:08

醒目開學勳章

mirage 發表於 13-1-5 00:13
只計自己學校,孩子攞scholarship 是自己本事,孩子因家境比較不富有而有fee remission 並不需大事張揚。小 ...

請攪清楚, 我只係指出名校會收基層學生, 唔係別人口中名校只收有錢學生啫. 並不是大事張揚.
非直資名校, 係咪即係津校? 係咪即係睇校網o個d呀? 名校網幾錢租呀? 大抽奬一定中?
申請學費減免=冇骨氣?
咁申請車船津貼同書簿津貼係咪即係去搶呀?
九年免費教育係咪即係打劫政府呀?

醒目開學勳章

73662710 發表於 13-1-5 03:18
本人十分感謝父母在我升中時放棄神級男校,中學六年原全沒有心理負擔。升上大學時,認識那些神校升上的同學 ...

其實你既意思係咪
窮人一定要自卑呀?
行路返學又好, 撘名車返學又好, 撘直昇機返學又好, 返到學校都係坐埋同一款櫈, 有錢同學張櫈唔會多粒鑽石, 基層既同學張櫈唔會小塊板啩

已經入了,您是一個勇敢的媽媽,也是一個勇敢的決定,應給予支持與鼓勵!現在要做的是繼續引導小孩向正方面思考和發展!

戀仔狂!睇完你連續三篇鬧人的文章,振振有詞,又話自己兒子沒有爸爸,又話自己窮有骨氣,我現在 100% 相信你兒子是一個天才了,放心,真的相信。生活在這樣環境,有一個這樣高質素的媽媽,他將來長大之後的成就一定比一般人強,惡劣的環境往往成就傑出人材。不過,你的道理令我十分害怕。語氣十分像哪些剛剛取得身份証的新移民,好像當正自己是土生土長的香港人,胡亂批評起來,哪好像笑哪些提取生果金的每一個人。我不是說窮人是罪,我是認為每一個人要依據自己環境配合,如果沒有經濟能力,為什麼要用立稅人的錢去支付你的學費,大可以讀官、津校,你又要其他人幫助,還可以大聲批評!勁!勁!勁!

只是路過,其實你們不是講同一樣野嗎?

一邊:能入名校的"大多"都是富有的,其他的一定是很叻
另一邊:我不富有但用實力一樣入到名校,名校不是有$人的專利

不過容許我分享身邊幾個例子:
1 一位很久前在香港某名女校讀的朋友(她家都應算是中產)告訴我她的學院生活怎不開心和大壓力,叫我千萬要三思
2 幾年前和一個自己插入九龍某女名校的基層學生交談,言談中我覺得她有些自卑
3 一位都算少少有$朋友兒子在九龍某名校就讀,話現時work on a project 要幾$幾$同阿仔鋪路去美國elite uni。

所以我tend to agree w what jen123 said 但同時我都好respect 戀仔狂,有目標敢去做又能做到。

大家以和為貴la, 有時間去親子好過。

回覆:MrBeast 的帖子

MrBeast :我感謝你的發言。根本無需計較。我尊重每一個人,不過,遊戲就是這樣,沒有能力,沒有金錢,在社會是沒有發言權。對於哪些有車、有樓,無需使用公共交通工具的人,佢地根本未試過於繁忙時間逼地鐵的苦況,根本大家不是同一級數,何需比較。但是,我從來認為批評是要講份量的,我認識一個朋友,他居住跑馬地黃金地段,每天以步行或乘搭公共交通工具上班,他擁有多部名車,選擇這樣生活方式,是他不為也,非不能也;難道,我們可以笑他貧窮嗎?他的大仔前年於維園對面哪間神級中學以超優異成績獲外國神級大學取錄,並且有多方面獎學金,你能夠説他卑劣嗎?他的能力贏得所有人的信服。如果真的生長於貧窮家庭,更加需要學懂謙卑之心,這樣才能贏得其他人的信服。

回覆:Jen123 的帖子

這是家教好!我想有錢否都做得到。

其實我唔太喜歡階級觀念, 雖然實際上係有, 但, 您可以將之強化或淡化.

窮人淡化階級觀念的例子如戀仔狂, 她無介意囝囝身邊的同學仔好多都比他有錢, 唔覺得窮就一定要考次一等的學校, 但又比佢做到, 俗d講句, 吹咩!  學校是比較成績, 操行, 體藝既地方, 比身家睇香港十大富豪榜咪得囉.

我以前問過我娚仔, 你間學校會唔會d有錢人睇唔起人架?  佢話, 果d唔好理佢咪得囉.  我見佢讀得好開心喎, 同同學仔一齊夾band開concert!  當然我娚唔算窮, 但係要比, 又真係多多人有錢過佢, 若果自己都唔明白道理, 睇唔開, 比您做全校第二多身家果個都唔開心啦.

不過我認同窮人要比有錢人付出更多才能得到同樣回報, 你若果學業又唔標青, 體育, 音樂又唔特別出色, 可能就會自卑自己窮啦.  始終, 人需要有人認同, 要找到自己存在價值.
‹ 上一主題|下一主題