用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 土瓜灣邊間幼兒園好呢?
go

土瓜灣邊間幼兒園好呢? [複製鏈接]

土瓜灣邊間幼兒園好呢?

如題,thanks~
我家有二隻小魔怪 [img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

Re: 土瓜灣邊間幼兒園好呢?

有冇土瓜灣媽咪呀.....請俾d意見我啦,thanks!
我家有二隻小魔怪 [img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

HiQQ,

我個仔現就讀YMCA農圃道幼兒園,D老師好有愛心和耐性,校舍企理乾淨,学費相宜$2580一個月,沒有其他雜費,一日包足早、午和荼点,真的好抵! :

我都揾咗好耐都揾唔到一間好!太陽x就好舊,好多x藉小朋友;美x嘅活動空間就好細。最後唯有去報讀黄埔嘅幼兒園!

YMCA full 咗 la!Hi 94075702, 你小朋友讀咗幾耐呀?
Minniemouse:-P

94075702,minniemouse:

係啦,呢區d幼兒園真係比較舊!你地知唔知有間叫嗇色園可愛幼兒園呢間好唔好?

minniemouse你bb讀黃埔邊間呀?同埋學費幾錢呀?

Dear ^QQ^

我個女報了迦南,二月才返學,都唔知好唔好,我只知道那裏校舍很大、很清潔和有很多遊戲設施,希望讀得開心啦!學費HK$2,500.- per month半日,都好貴,我都考慮咗好耐!

其實你係唔係想讀 full day,咁就有好多選擇喎!

Hi Minniemouse,

我個仔由上年8月開学讀到現在!不過我打算讀埋今個学年便轉校,不是這間幼兒園不好,只是我希望個仔可以學多D英文,所以嚟緊9月會轉去Kln Tong的幼稚園讀!

Hi^QQ^,

其實聖三一和靈糧堂都唔錯的!不過学費可能貴D,大約$3xxx全日!

minniemouse,

$2500祇係讀半日,嘩....迦南真係都幾貴喎   係呢?點解你女女二月先返學既?其實俾我仔仔返全日同半日都冇所謂,你地覺得返半日同全日有咩分別?

94075702,

聖三一和靈糧堂都好貴下,其實我想找d大約二千零蚊而又比較好既幼兒園,因為太貴真係負擔唔到,又得我先生一個出來工作,最慘未夠三歲又唔可以申請資助喎!

我係個新手媽咪所以咩都唔識架,所以會問你地咁多問題,真係唔好意思,希望唔好介意,thanks!

^QQ^

因為我搬屋,之前那間又平又係樓下,環境都唔錯!所以都好肉赤,仲要搭車呢!都無辨法啦!

^QQ^,

當初我打算俾個仔番全日幼兒園都有D肉赤,怕老師照顧唔到咁多小朋友,但原來我的擔心都是多餘!因為這些受過幼師訓練的老師真的有一手,他們不但幫小朋友戒片(因学校不准着片番学),還教識我兒紀律和自理,因為番全日-早餐,午餐,午睡和下午荼都在学校,老師對着他們的時間較為充裕,所以除此以外他們還学到很多生活上的基本知識!

其實若你不厭舊,救世軍樂民幼兒園都是一個好的選擇,首先它的ロ碑唔錯,另外它的校舍都幾大,有outdoor playground,同埋学費只是$2XXX!

94075702,

讀得咁好,仲乜轉校呀?仔仔又要重頭適應
呢間Nursery都有教小朋友phonics架!
我亞仔宜家得7個月,你亞仔幾大個同佢報名架?要輪幾耐?我都想比仔仔讀YMCA,因為係聖經課程
謙謙於12/6出世,重3.27kg 12/ 7 -4.31kg 17/ 8 -5.44kg 21/ 9 -5.94kg 14/12 -7.5 kg 謙謙相簿 謙謙相簿-八個月大

bbmonk,

其實我的心情都幾矛盾,若果從愉快学習角度睇,YMCA農圃道幼兒園是必然選擇!因課程不會太深,而学的東西很濶!但我從N4班的媽咪處分享,若你不是期望孩子考入男坺等名校,繼續留校都不是太大問題,因我住的區(九龍城)都是好校網!Lucky Draw可能都抽到間好的小学!老實說,我覺得小兒都有D聰明(老師都這樣說),我都想他入到男拔,而現在的小一派位真的好講運氣,而我又不夠信心,所以希望早D為小兒打好基礎,預備他K3時去考D学校機會大一點!

YMCA的聖经課程真喺教得好好,因為開学無耐我睇小兒的手冊,他那個單元教天父造人,我本諗住学校只會喺咁意講吓,因為他們真的很細,点知有日小兒話我知天父造亞當和夏娃,真的嚇了我一驚!估唔到佢識咁多,現在他識得謝飯祈禱,早兩日又話我知希律王好惡!

我小兒一崴三個月時我便親身去学校攞表填並交回,大約12月時他們便約我面試,面試主要同家長傾,睇下你與他們的教学理念相唔相同!另外睇下小朋友正唔正常和有沒有特別的病,因這校沒有兼收弱智小童 !因小兒7月出世,他們便叫我在他足了2歲後的新学年(8月)オ開学!

各位媽媽唔該晒你地既意見,我唸首選都係YMCA,因為我同我老公都喜歡呢間多D,不過唔知有冇位就真!thanks all

94075702,

我做左媽媽,都好明白做媽媽既心情。我亞仔宜家得果7個多月大,我就已經幫佢諗定幼稚園,何況你亞仔已經讀幼稚園,就梗係要幫佢諗定小學la :

不過我又覺得真正既教育就係要讓小朋友愉快去學習,對所學既事物有興趣、享受。我自己本身係基督徒,所以我更加想佢去認識神,在神既愛裡成長。 我又深知香港既教育制度唔好,升上小學後會好辛苦 :cry: 所以我更加要比亞仔好好享受佢既童年 亞仔第日續邊間學校,我已放在禱告中,由 主負責。

至於幼稚園既課程深或淺....,講真,唔駛幼稚園,我自己都識教佢la 我比亞仔返學,係想佢過群體生活、學做人,同認識天父。
謙謙於12/6出世,重3.27kg 12/ 7 -4.31kg 17/ 8 -5.44kg 21/ 9 -5.94kg 14/12 -7.5 kg 謙謙相簿 謙謙相簿-八個月大

醒目開學勳章

YMCA 聽聞真係幾好,我姪仔之前都讀過一年,搬入新界先轉校,我有朋友親戚係隔離個邊YMCA做,話Nursery waiting list 要1年半,話小朋友1歲已經遞form等

hidemode 寫道:
YMCA 聽聞真係幾好,我姪仔之前都讀過一年,搬入新界先轉校,我有朋友親戚係隔離個邊YMCA做,話Nursery waiting list 要1年半,話小朋友1歲已經遞form等

Wow 咁犀利 我要同亞仔入定form先,我阿仔之前影左 d 証件張終於有用law

Hi 94075702

我而家都開始為個女搵playgroup的事煩緊, 佢而家十六個月大, 我都想佢

Hi 珍納,

我教會有個BB現就讀黄埔的安基幼兒園,是崇真會辨的,他媽媽覺得D老師很關心小朋友,早排BB出水豆冇番学,老師都主動打電話問候!

另外,有個同事的女,以前讀過威廉N1,之後再轉St.Cat讀K1,然後再轉CCKG讀K2和K3,現在則在女拔萃小学就讀!

以上是我對黄埔區幼兒園所知道的資料!若果是幼稚園的話,保良局譚歐陽少芳都是全英文的,不過這校很難入,我個仔今年都不被取錄!

94075702:

謝謝你的寶貴資料.
‹ 上一主題|下一主題