用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校紛轉直資 加劇跨代貧窮
go

名校紛轉直資 加劇跨代貧窮   [複製鏈接]

http://news.mingpao.com/20121227/gab3.htm

不少傳統名校轉型為直資學校,理大應用社會科學系助理教授鍾劍華指出,不少直資名校每年學費動輒數萬,「倖存」津貼名校近年亦陸續轉為直資,進一步令「貴族化」問題惡化,長遠削弱基層學生憑教育向上流動機會,加劇跨代貧窮。

本港現時共有81所直資學校,佔全港中、小學總數約9%。審計署報告兩年前揭示部分直資學校坐擁巨額儲備,但無派足獎助學金,削弱了清貧生的支援。以港島區直資名校聖保羅男女中學及其附屬小學為例,兩校曾被審計報告不點名批評,獎助學金撥款及運用率不足。

不過,兩校於近年收生家長會上,特意仔細介紹獎助學金計劃,附小更「加碼」為學費全免學生提供額外資助,增辦「幼稚園校長推薦計劃」等。沙田區小學校長會主席吳信昌相信,此類宣傳有助逐步改善基層生報讀直資的信心和入讀比例。

但鍾劍華認為直資校「貴族」印象既定,單憑派足獎助學金難輕易改變,「基層家長對直資校缺乏認識,除非(學生)真的擁有很特別的才技,否則成績及才能中上游的一群,連學校也不會貿然鼓勵報直資名校」。
   2    0    0    0

agree,不想報直資原因(貧窮),朋友報了常歎氣,家長有的是耶老畢業生,律師,医生,xx專業人士,放學接待車全是名貴私家車,隨便抄牌都不理,小朋友報法文,德文,IB堂,音樂班等等,每年遊學團,去維也納聽音樂,或去交流團,雖然可以不去,但影响小朋友心理成長...講錯勿插

KK07  同意, 太偏見啦, 如果倒轉講, 讀官津校多數係窮人, 咁講會比人DUP死, 但其實一樣係咁既logic  發表於 12-12-27 19:06
ANChan59  唔講咪OK游  太偏見了,以片蓋全。  發表於 12-12-27 15:34

教授點解唔講這個轉變的原因!

joyjoyparent  既然直資收了政府錢, 政府應該要求佢地要參與攪珠, 比部分同學免費讀!!  發表於 13-1-22 12:09
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+smallfoothk+於+12-12-27+12:4

原帖由 smallfoothk 於 12-12-27 發表

agree,不想報直資原因(貧窮),朋友報了常歎氣,家長有的 ...
父母價值觀對小朋友的影響遠大於直資學校。

smallfoothk  朋友解釋越有$,背後如一個團隊幫助小朋友,如做projects用學校指定software和有電腦,冇$買software要去同學家中做.咁小朋友感受...  發表於 12-12-27 15:01

ohnono 發表於 12-12-27 13:28
教授點解唔講這個轉變的原因!

大概是社科系的教授只研究跨代貧窮,並不關心教育政策吧.....

回復 smallfoothk 的帖子

咁如果唔系中產至上產家庭,真系唔好報直資,唔好話直資, 就算好多 b1 b2 津貼中學都有大量既中產學生入讀,對基層家庭黎講系好大既壓力

smallfoothk  笑話一篇:校長問小朋友,你爸爸做什麽?媽媽做什麽?住哪?有幾個工人?乘什麽車來?  發表於 12-12-27 15:05

間間直資都話有一定數目的名額可獲學費資助, 甚至全免。
我相信, 只要夠叻, 又點會讀唔到/讀唔起直資?

smallfoothk  真你係有,朋友的孩子年年拿獎學金  發表於 12-12-27 15:08

fion6406 發表於 12-12-27 13:44
大概是社科系的教授只研究跨代貧窮,並不關心教育政策吧.....
社會學家唔會講,教育學家唔敢講。難道真的蜀中無大將,也許你的三言兩語已經代教授答了!

:verycold: :verycold: :verycold:

我同意楼上的講法,自己小朋友有材能怕乜報直資,有學費減免又可以受好的教學方法,唔好用自己感受來影响小朋友將來!我啲小朋友都是在公型屋苑長大!

回復 ohnono 的帖子

ohnono
現在跨代貧窮已經想移到部份中產了,不只是基層。

現在我都唔肯定他有沒有講,或者記者刪除了。一向我覺得他得言論及批評都唔錯及深思熟慮。

ANChan59

smallfoothk  以片蓋全以上全真實的.  發表於 12-12-27 15:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:名校紛轉直資 加劇跨代貧窮

有料,免費讀直資,大有人在!

smallfoothk    發表於 12-12-29 11:11

回覆:名校紛轉直資 加劇跨代貧窮

我還是堅信名校最終都會轉為直資。幾個月前我估計St. Mary幾年內會轉,有網友提點校長無此打算,但我就看她口硬得多久。

先脫離教局魔掌,再處理衍生的問題,也是無辦法中的辦法。

item  St. mary 係10年前有資詢家長轉直資,但家長反對,不了了之。  發表於 13-8-4 18:21
Marco-ma  同意 ~ 我阿女五年前入讀跑馬地女校時, 校長亦不只一次講過 "一定唔會轉直資" 的!  發表於 12-12-28 13:49

轉直資=貴族化?
少了津貼名校="長遠削弱基層學生憑教育向上流動機會,加劇跨代貧窮" ?

真的不希望"清貧"的是家長/子弟的決心, "基層"的盡是以訛傳訛的對象.

我在三年前(未有上述審計報告之前)出席SPCC升中簡介會, 台上三位講者中, 有一位是校方財務部職員(已記不起其職銜了), 在整個簡介會中他花了很多時間詳細介紹助學及減免學費計劃, 內容及申請程序等, 事實上, 校方網頁. 申請資料方面都已經有詳盡提及, 有需要的家長們應該不會錯過吧.

這位應用社會科學系助理教授的立論及邏輯思維, 令我想起"瞎子摸象"的故事.

係!如果自己個仔女係好叻好叻年年都攞到獎學金,又或者好窮,窮到可以攞助學金都吾怕讀,但有好多人個仔女只係叻,但又吾係窮,就算學校收咗都要計吓條數係咪每年都俾得起學費,咁嘅情況吓真係吾敢報考。一間直資吾洗俾學費每年會有幾多個?

Yanamami  永遠做夾心最蝕底~~  發表於 12-12-29 00:07

回覆:JustAParent 的帖子

One-Mama 發表於 12-12-28 16:30
轉直資=貴族化?
少了津貼名校="長遠削弱基層學生憑教育向上流動機會,加劇跨代貧窮" ? ...
這位應用社會科學系助理教授的立論及邏輯思維, 令我想起"瞎子摸象"的故事.
怪不得到今時今時,這位應用社會科學系助理教授,仍然只是一位「助理教授」。

yiphalook  英雄所見略同  發表於 12-12-29 21:53

如果小朋友是叻,未必要讀名校直資才能入大學,看看今年文憑試成績,地區津校的成績有目共睹呢!

地區津校的成績有目共睹,通識用中文一定容易取高分比英文...,如培x中文中學

回覆:JustAParent 的帖子

St. Mary真係冇轉直資嘅打算,依家先至一條龍,校長都好努力去處理,唔會走回頭路. 其實收晒band 1/2/3學生真係好有壓力,希望啲家長要有合理嘅祈望,第日入U率跌咗唔好咬牙切齒咁批判

almondlatte  Agreed.  發表於 12-12-30 10:23
‹ 上一主題|下一主題