用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢和播道書院(將軍澳)
go

禮賢和播道書院(將軍澳) [複製鏈接]

禮賢和將軍澳的播道書院,你們怎樣選擇?
禮賢收咗!聽講任何方面都好好!但是中文小學,唔谷!
但心儀是播道書院,係英文小學!不過失敗了,但打電話問過可以現在讀K3今年暑假再考過14/15小一!
換言之,如果成功考到就即係13/14讀禮賢小一,14/15再Repeat小一!
想問問播道值唔值得咁做?

2    0    0    0

回覆:禮賢和播道書院(將軍澳)

我唔熟播道,但讀佢要repeat ,藉得嗎

我都有禮賢offer,好滿意呢間學校,因為俾我個感覺冇高攀左呢間學校咁,又覺得D小朋友好乖,成績也很好。不過唯一𣎴好是我地住荃灣,要好早上校車,所以若大抽獎抽不到頭2個志願,我地便會去禮賢。

如果REPEAT 為播道, 坦白說, 唔值囉......
禮賢唔谷, 播道也唔係谷.....播道也主張快樂學習

如果小朋友學習跟到,無必要重讀,考插班會唔會好d!

喜歡播道是因為英文小學,一條龍,校舍靚,交通方便!
鍾意禮賢下午全是課外活動及功課班,就是覺得太遠,要太早起床!自己去都唔方便,必需揸車或搭的士。

播道書院入U率仲低過全港average, 𢵧學校仲要睇埋管理層質數和教育成效!

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

醒目開學勳章

如果係, 插班讀小二, 點解要repeat怕冇位插班

播道真係算把啦!

其實以升中成績計,都唔使選擇!

家住TKO,有鄰居小朋友讀播道,家長反映該校雖屬英小,但的程度比較淺;小朋友會讀得幾開心,但愉快總會過去,之後點面對殘酷的現實(公開試)呢?

點解唔考慮小二插班?
重讀K3? 個人覺得唔值得!

引用:播道真係算把啦! +

原帖由 ChaSiu 於 12-12-29 發表
播道真係算把啦!
Agree

引用:點解唔考慮小二插班? 重讀K3?+個人覺得唔

原帖由 babybear 於 12-12-29 發表
點解唔考慮小二插班?
重讀K3? 個人覺得唔值得!
Agree

回覆:allenwcy 的帖子

其實問下小孩子是否喜歡更好. He is the main user for coming 6 years.

6-8月都好多轉變,到時踫下運氣。

播道係另一類家長的選擇,只想拼學業成績就絕對唔啱讀,要好好想清楚自己的小朋友需要什麼!

播道行IB課程, 同禮賢唔同喎.. 請想清楚那個較適合小朋友.  況且禮賢也是不錯的選擇, 何必屈就自己孩兒插班呢.

引用:播道行IB課程,+同禮賢唔同喎..+請想清楚那

原帖由 mandy304 於 12-12-29 發表
播道行IB課程, 同禮賢唔同喎.. 請想清楚那個較適合小朋友.  況且禮賢也是不錯的選擇, 何必屈就自己孩兒插班 ...
同意,播道喺好學校。但冇repeat 需要
6-8應該有位放出來,比d誠意la

回覆:mandy304 的帖子

播道行IB? 真道至係喎!

‹ 上一主題|下一主題