用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學升中一問
go

聖羅撒小學升中一問 [複製鏈接]

想問一下小六升中是否成績好的都直升聖羅撒中學?通常收幾多自己小學直上?多唔多升到其他band 1 中學? 謝謝
   4    0    0    0

回覆:samchan2179 的帖子

想問一下小六升中是否成績好的都 直升聖羅撒中學?依個會睇家長同囡囡想唔想再搏更加好的中學。相信每年都會有人去報其他學校,但結果有幾多人會出去同去左邊間就不得而知。
通常收幾多自己 小學直上?教署規定上限85%統一派位中的學位。今年升就有95個位留比小學。
多唔多升到其他band 1 中學?一定有,但學校唔會公佈。

YuenBaBa 發表於 12-12-27 18:42
想問一下小六升中是否成績好的都 直升聖羅撒中學?依個會睇家長同囡囡想唔想再搏更加好的中學。相信每年都 ...
謝謝,其實聖羅撒中學係好好,只較遠我家,所以想知多少人轉升其他band 1 中學

呀女今年在SRL读F2,佢果年有人去了St Mary, Maryknoll, Heep Yunn, 但全级头几名的都多數一心留底升中,無揾其他Band 1 中学.

回復 gloriamimi 的帖子

謝謝,中學英文程度如何?

我無同其他学校作直接比较,不过要收小学85%的学生,一定会收唔少Band 2 生,但这现象也出现于其他有直属小学的资助学校.

今年SRL的中学文慿试有好好的成绩,听说是全沙田区中学的第二好,不知是不是真呢!!
呀女认识很少师姐,而她们都入了心仪的大学系(有几个读Law and Medi)

回覆:gloriamimi 的帖子

聽聞St Rose入U率係全港十名以內。但亦到因為今年有咁好成績,肯定嚟緊對學生的學業成績要求更加高。

學術水平應該好好。SRL 肯定係好學校。見到有Dpost 話有些policy 可能跟不上時代步伐,希望到我小朋友升中時,可以有改善

回復 samchan2179 的帖子

咪喺,剩喺中學生都唔俾帶電話就激死人

gloriamimi 發表於 13-1-4 16:38

咪喺,剩喺中學生都唔俾帶電話就激死人
真的嗎?有個mobile 會安全D,不過希望數年後會改吧

相信都幾難!

cowwing 發表於 13-1-6 16:58

相信都幾難!
五六年後都唔比帶手提電話,唔會掛丶我係講中學呀

小學已改左,如有需要,可向學校申請

回覆:聖羅撒小學升中一問

請問是否一定收St. Rose Band2生?

中学会收85%小学的学生,收咗有选SRL中学的Band 1生後,会有位剰,再收Band 2小学的学生,但因多数会是申请人多过学位,所以Band 2 生就要抽啦..

所謂收85%都係大約, 因為佢地都有面試同睇返你P.5 同P.6 成績, 唔係你報就一定收, 小學同中學校長講明成績唔得唔會收

中学会收85%小学的学生==> 是指大抽償階段,之前预留做"自选"的不計.

gloriamimi 發表於 13-1-3 02:12
今年SRL的中学文慿试有好好的成绩,听说是全沙田区中学的第二好,不知是不是真呢!!
呀女认识很少师姐,而她们 ...
上星期五看阿女在學校拿回來的65週年單張..
今年有91%的人讀到學位課程..超過五成人英文攞第5級..

我不知其他中學點樣..只係就咁睇好似都好厲害..

回復 candb 的帖子

http://home.hksrl.edu.hk/~info/SRLWWW/plans/SRL_%20SchoolReport2011-2012.pdf

SEE P.4
入U率好似無佢校刋講得咁好, 依度話86%入U, 但係有包括SELF-FINANCE, SUB-DEGREE, 教院, 自資學位..)
‹ 上一主題|下一主題