用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬?
樓主: cc1228
go

兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬? [複製鏈接]

我就係CAC CHECK左只話遲緩, 跟住我喊住同姑娘講我好擔心, 之後姑娘教我排兒童精神科, 我好似係七月排, 但十一月尾已經有得睇, 唔知佢係因為我另外比張醫生信可以快D?定係我個仔的情況差? 因CAC個DR話已SENT埋我個仔的報告去兒童精神科!

其實我覺得屯門醫院都排得幾快, 好似我咁, 我個仔歲半係健康院, 我要求佢地比我個仔去CAC度CHECK, 未夠兩歲已經安排做到評估(見DR), 本來係要排到十二月的, 但都可以提早十月有得見DR, 佢地話因為有人放棄左個位先有得我ZIP位, 但又聽人話會係睇個小朋友第一次見姑娘的情況而排, ANYWAY, 總之我有得睇, 我都懶理我個小朋友係咪嚴重, 反正佢係自閉我都已經接受左, 我現階段只係想有D乜野政府服務和支緩就盡量排定先!(雖然知道政府的服務係將貨就價...)

未夠兩歲我已經積極同個仔返協康PG, 心橋PG, 返N班等等! 見到個仔每日進步中, 就算講野都未得, 我都已經好滿足!! 大家都唔好咁悲觀呀! 盡量係呢度呻下, 睇下有無其它方法幫到個小朋友盡快得到適當訓練喇!

我本人都覺得如果未有得返N班, 可以自付去返密集訓練(如協康,STEPS等),叫做盡早做訓練先, 因為呢D都一樣要排架!

pinkdoll 發表於 13-1-7 10:31
咁又唔好咁悲觀 雖然佢哋實際唔係幫得到太多 但有陣時遇到覆診個醫生好啲既 咪聽下佢講啲乜嘢都好架 有時 ...
係呀,政府有小組俾我,我通常都好俾心機帶阿仔去。起碼叫有個包容嘅地方俾佢地走動下。去多幾次醫院,佢又認識下醫院係點,都幾好吖。

身同感受:(

回覆:兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬

我果時係聯合等左年幾先見,但好似都咩特別,都係做下評估咁,無藥食可以一年先返去睇一次,佢無比小組我,因我仔入等得黎都入左特殊位了

我係女仔 發表於 13-1-9 21:43
我果時係聯合等左年幾先見,但好似都咩特別,都係做下評估咁,無藥食可以一年先返去睇一次,佢無比小組我, ...
感覺上聯合乜都快過人...
我地新界真係重災區

我仔仔岩岩3歲一個月係6月6號係屯門醫院智力評估中心度做評估,醫生懷疑佢自閉,轉介佢去睇兒童精神科,排到8月2號可以睇,不過d醫生同社工好好人

回復 szenana 的帖子

szenana..你話醫生懷疑(自閉)? 冇確診到? 甘有冇幫你排左咩位呀?

回覆:maggie38 的帖子

佢幫我排左s位同e位,佢話等精神科先確認到我仔係唔係自閉,不過排精神科好快,8月2有得睇,佢話我仔如果未有幼稚園收,就去住特殊暫托先

回覆:szenana 的帖子

咁你仔仔有咩特徵同行為話懷疑佢有自閉証?因我仔仔快3歲8月中排到見精神科醫生呀,想知多啲。

回覆:兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬?

政府真係食屎,我也排到13年11月,痴Q線

回覆:unfunny 的帖子

我仔仔三歲仲講d火星話,對人少眼神接觸,唔聽指令

回覆:sandy1109 的帖子

但屯門醫院好快排到

我都估唔到咁快, 上年8月排, 今日睇完.  不過跟進服務真的一般, 有平日上午的8-10人社交溝通小組班(咁多k1唔使返學?), 排咗一次言語評估及見物理治療師......等多6-9個月就有....

麥醫生幾好人, 但問我問卷問到我頭暈....由上年評為'自傾'變'PDD', 我仲好模糊佢講乜....太複雜

我都估唔到咁快, 上年8月排, 今日睇完.  不過跟進服務真的一般, 有平日上午的8-10人社交溝通小組班(咁多k1唔使返學?), 排咗一次言語評估及見物理治療師......等多6-9個月就有....

麥醫生幾好人, 但問我問卷問到我頭暈....由上年評為'自傾'變'PDD', 我仲好模糊佢講乜....太複雜

我個仔等了一年, 上個月才見完聯合兒童精神科醫生. 不過, 見完醫生後,
乜野藥都唔使食, 醫生只係問要唔要返升小一的適應班, 如果想返, 會寫紙.

CAC 的社工話睇完兒童精神科醫生, 會好d. 只求安心.
‹ 上一主題|下一主題