用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬?
go

兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬? [複製鏈接]

智力測驗中心小兒醫生評估我兒子為~自閉症顷向

之後把我轉介給兒童精神科醫生follow up

昨天親身去排期

結果說要排2年~2014,11月.....

是不是很荒謬?

我想有人真的等2年嗎?

自己自費去看了算~

1    0    0    0

看兒童精神科醫生做甚麼的?

回覆:cc1228 的帖子

我都是,老公說排期的時候裡邊沒幾個人睇醫生,點要排到2014年

我最初排時俾個期我,係三年後

噢真的很荒謬!
我們做父母真的花了不少金錢和精神落去兒女度....

最好笑我二月排,攞到個期見寫住4月x日,星期四。於是我係google日曆諗住記低佢。點知入極都唔啱,點睇個日都唔係星期四。搞咗好耐,我至睇到個年份,原來係三年後 之後佢地好似加咗位,俾過個期我話早啲,但都要兩年。我真係等咗兩年呀!

我上個月去排係排到2015年1月,後來我話咁耐,佢先俾個2014年12月的期,排得黎,我個仔都差唔多五歲

上年5月排聯合,等候時間唔使一年,可能越來越多人排

不過睇了兩次,感覺無用

引用:上年5月排聯合,等候時間唔使一年,可能越來

原帖由 YingYin 於 12-12-24 發表
上年5月排聯合,等候時間唔使一年,可能越來越多人排

不過睇了兩次,感覺無用 ...
我也聽聞聯合咩期都快過人。可惜我地新界係重災區。新界本地小朋友無論係正常定有問題,都係可憐嘅一群

我都排左2年,冇計,等政府咪去私家睇住先囉... 不過私家好貴,但心態上... 遲D有政府又會平番好多,算吧

其實我都想知睇精神科醫生對A仔有乜幫助? 又唔係有藥可以改善行為, 我有問過CAC, 佢地話見咗精神科醫生先可再安排3T服務, 唔知係咪咁? 如果係, 真係等佢嘅3T服務真係唔駛諗.

引用:其實我都想知睇精神科醫生對A仔有乜幫助?+

原帖由 yauman76 於 12-12-24 發表
其實我都想知睇精神科醫生對A仔有乜幫助? 又唔係有藥可以改善行為, 我有問過CAC, 佢地話見咗精神科醫生先可 ...
我聽過其中一個原因係A仔大啲可能會出現過度活躍症狀,咁可能要食藥。有錯請指正。

cc1228 發表於 12-12-23 16:12
智力測驗中心小兒醫生評估我兒子為~自閉症顷向

之後把我轉介給兒童精神科醫生follow up

各位媽媽, 請問你地既小朋友懷疑or已確定有自閉症顷向, 請問仍有學校收佢地讀n班/k1?

我小朋友歲半時見母嬰阮姑娘test時fail, 已安排去醫院見一次姑娘排1月中見醫生, 原先12月剛滿2歲返2歲暫托班, 返了3星期, 學校主任話我小朋友有問題 ( 唔識講野, 唔識表達, 坐唔定, 四圍走, 專注力唔夠, 唔聽指示, 極少眼神接觸) 要盡快評估安排轉入特殊學校, 佢原先收左我小朋友下年k1, 佢同我講想傾下同我小朋友退學問題. 我小朋友平時都真係有興趣先會望人, 如果唔係, 都唔會show人, 但佢真係唔肯講野, 佢有興趣先會跟我地講一d音, 當講厭左之後, 叫佢都唔會再講. 其實佢平時由老人家湊, 都比教少出聲, 但我見佢返左第一日學已成日講bb話, 好明顯有進步, 但返左3日就感冒停左2日冇返, 之後唔知點解就到學校門口就哭, 但又肯跟老師入去學校wo. 但返左3個星期主任就唔比佢再返仲要求佢退下年k1. 但我見佢返學有接觸多左小朋友肯主動發聲/講野, 好想佢可以返學, 可以等佢進步快d, 但上網見各位媽媽都講評完都仲要等1年先有治療, 2年幾先安排到兼收 / 特殊學校比小朋友, 我唔想等咁耐, 請問我仲有咩方法可以盡快比我小朋友治療同返學多d接觸小朋友?

jjcow 發表於 12-12-24 11:16
我聽過其中一個原因係A仔大啲可能會出現過度活躍症狀,咁可能要食藥。有錯請指正。

...

正確.
我仔今年2月排, 上星期已見醫生.

jjcow 發表於 12-12-24 11:16

...

明白, 即係又要keep住排

回覆:Stone媽媽 的帖子

會唔會考慮做大b,即下年9月再讀N班?始終做大b會對佢心理好d卦。起碼自信心會加強。

醒目開學勳章

回覆:兒童精神科醫生要排2年~是不是很荒謬

咁我港島區好D. 2012年9月排瑪麗醫院,俾個期係2013年11月尾,即係排14個月.

回覆:Stone媽媽 的帖子

可去私人s位如協康,耀能,樂天

醒目開學勳章

pipi331 發表於 13-1-7 01:38
荒謬??? 多一單唔多...少一單唔少咁LOR.....
以本人粗淺的所知, A/ 自閉 系呢科 主要系開個FILE 咁LOR, 點 ...

咁又唔好咁悲觀 雖然佢哋實際唔係幫得到太多 但有陣時遇到覆診個醫生好啲既 咪聽下佢講啲乜嘢都好架 有時聽聽埋埋啲嘢 消化咗後都真係有得著. 遇著啲冇乜嘢講既醫生 就當俾小朋友去做社會適應

有時想得太多 反而會令自己負荷太重 何必呢?
‹ 上一主題|下一主題