用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好唔好冒險轉九龍城網呢?
樓主: yyyuen
go

好唔好冒險轉九龍城網呢? [複製鏈接]

小心考慮清楚,上年九龍城係重災區,好多 Band 1生派左去 Band 2學校,有 D Band 1尾學生甚至去左 D不知名學校!!!

回覆:basbyy 的帖子

每個現象總有個理由,第一個例子band1生派去band2好大機會係家長太保守,將間band2放得太前而入咗,而並非因為唔夠位派,假設嗰位band 1生將間band 2放第三,只要揾到一個案例有人填間band1喺第三志願後而獲派入,就解釋到個原因. 第二個例子band1尾唔知派去邊就更加明顯,好可能個學生係band2頭而唔係band1尾。

回覆:好唔好冒險轉九龍城網呢

乜九龍城區唔係有比較多 band 1 位嗎?

回覆:lovepapamama 的帖子

應該話九龍城英中嘅選擇比較多, 但同區band one 嘅小六學生亦好多, 所以競爭唔會比其它區小。

觀塘網唔差,勁小學唔多,上年我唔揀觀塘b1,入到第一志願將軍澳b1校,我本身住將軍澳,你可以用觀塘網抽華英,喇沙,何中,可立或好似我咁抽將軍澳四大
上年我仔小學全級3 ,4都入b2,選了熱門b1隨機no.後,但聽講有人頭4志願揀觀塘,但派唔到,後入第五將軍澳b1校,要想清楚策略

唔好誤會,其實剩睇分數係吾會知banding,間間學校出入好大,有D學校90分係A,但係有D學校85分已經係A,最準都係問老師,如果知道係band 1 頭或中,咁咪唔駛煩. 我個女3A1B都係band 1 頭,掌握多D資訊先決定喇,每年總會有D特別嘅例子爆出來,不過大部分結果都係正常嘅

回復 ohnono 的帖子

請問小朋友最後升上中學??
‹ 上一主題|下一主題