用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好唔好冒險轉九龍城網呢?
go

好唔好冒險轉九龍城網呢? [複製鏈接]

仔仔在觀塘一間幾出名的學校就讀, 即將搬往紅磡九龍城網, 請問好唔好冒險轉網呢?

五下: 中B, 英B, 數B, 常B, 操行B+
六上: 中85, 英82, 數92, 常89 (未派成績表)

自行心水學校如下, 請比比意見.  謝謝!
1. 華英
2. 旅港
3. 陳瑞祺
4. 丘佐榮
5. 何官
6. 聖言
7. 官瑪

安格斯媽媽  觀塘網轉九龍城真係好似冒險左,成績操行不選突出,轉網會否跌band?  發表於 12-12-26 22:02
elbar  轉九龍城網較佳, 自行或一試 1. 聖言 2. 旅港   發表於 12-12-23 09:25
   1    0    0    0

回復 yyyuen 的帖子

統一派位是計banding,沒有banding好難判斷。除了何官之外,華英、旅港、丘左榮、陳瑞祺全是band 1英中學校。如果轉網你一定要確實自己是band 1的組別才好。如果是名小學裡band 1頭至中的學生還有可能轉去九龍城區仍是band 1。

yiuyiu2000  正確, 我女小學校長話, 一般都係b1尾嗰幾個有機會跌Banding, 如果你係Band1頭中都唔怕.  發表於 12-12-24 10:36
:verycold: :verycold: :verycold:

2次呈分在九龙城区均應是band 2, 三思

聖言是否10名內才有得見? 會唔會太過進取呢?

elbar  如怕太進取, 不如首選 華英   發表於 12-12-24 14:34

你心儀的聖言、官瑪都係在觀塘網、亦是男校,維持番在觀塘網都可取。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

聖言收返李兆強二十個位。但睇小朋友成績未必系頭三十名。

多謝大家意見.  其實自己和仔仔都想轉九龍城網, 因為方便D和多D好學校揀, 但又怕降band, 真頭痕!

但係看這成績 , 去到九龍城都未必係BAND 1

如果你以上成績係出名小學.我一定會叫你轉.我係過來人.當年我仔學校話佢BAND1-2我都選擇九龍城網.到最後都入左第一志願BAND1學校,因為九龍城多BAND1學校.就算你在觀塘係BAND1學生都很難入到.實在太多人掙學位小係分配吾到比你.除非你真係好好運

ohnono  「當年」這兩個字就可圈可點。  發表於 12-12-26 19:55

回覆:好唔好冒險轉九龍城網呢?

我個仔今年只讀K3,考到禮賢,我也在考慮將來是否應該轉九龍城校網了!因為何文田有屋!原來想考返九龍城Band1,平均分要Keep係九十幾分先有用!

九龍城某間幾出名的官立小學,平均91分係级裡都要排一百零幾名.!不知係啲試券淺定啲學生咁劲???

smallAD 發表於 12-12-26 19:47

九龍城某間幾出名的官立小學,平均91分係级裡都要排一百零幾名.唉!不知係啲試券淺定啲 ...
同學勁與不勁、試卷的深和淺,都是騙不了人的。同學最終會考那個PreS1,成績一目了然。同學最終的成績是好的,可以幫學校拿得好些調整分,有望將更多的師弟妹送進名英中;若成績是不好的,拖累了學校的調整分,只會將往後的師弟妹從名英中裡拉回。

:verycold: :verycold: :verycold:

跨區的成功除了要同學自身的成績配合學校的調整分,再到跨區的區域跟人家本區的學生重新排名,能擠進頭1/3部份的,你可說是成功。第二就是跨區的學額。如果像九龍城以往的情形,確實有利跨進的學生,就算升不了band,甚至由band 1降了band2,仍然有可能從band 2抽入一些不太熱門的band 1學校。

但自從縮班、減學額之後,現在連自家的band 1學生都怕唔夠位的時候,還有沒有咁好彩,就自己評估好了。

回復 ohnono 的帖子

但係試卷太淺根本不係考緊學生的能力,不係測試學生的level去到邊,只不過考的學生細不細心而己.

smallAD 發表於 12-12-26 20:28
回復 ohnono 的帖子

但係試卷太淺根本不係考緊學生的能力,不係測試學生的level去到邊,只不過考的學生細不 ...
有時d同學太叻都考唔到佢地,與其不斷提升難度,不如試試同學夠唔夠細心!同學分數高,亦間接提高了同學報學校時的信心。

考試主要用來測試夠唔夠細心?! 點解唔改考穿珠? 咁荒謬的論調都講得出, 真係唔知乜世界!

我絕對唔同意考試的細心可用穿珠來代替。如果用穿珠來對衡考試的細心,只會反映出見識的膚淺。

我記得小朋友小學時有一篇中文作文,是「一個最難忘的聖誕」,但竟有同學寫了很多個不同聖誕中不同的難忘之事,當然全篇作文拿不了分。一個好好的教訓換來日後的受用,你還會說考試考你細心是荒謬!

還有一點,幾多家長都曾經歷過小朋友的粗心大意而令數學失分,就是明明好簡單的算題,偏偏錯在唔夠細心。要講因唔夠細心而錯的,俯拾皆是。由中文科的閱讀理解,到英文科的句子時態,那些甚麼現在式、過去式.....明明又是記得爛熟,一到考試,老師轉了一彎,又錯了回來。同學再睇番答案都唔知自己點解幾難的都會做對,但又偏偏錯在容易的地方。

幾多嘅荒謬不斷重覆又重覆的每日發生,但每日發生完又會為你下一日埋下了轉機,只要你能再細心,不再粗心,那怕在乜野世界也能好好生存下去。

轉九龍城網真係冒險咗D! 九龍城網好大競爭架! Band 1 嘅學生都唔少! 如要跨到此網, 除非成績超卓, 操行甲等, 而且課外活力亦有所成績, 否則一般都先選本區學校! 我大仔都在九龍城網讀, 今年剛升上中一, 佢呈分成績全都90分以上, 但都唔敢選華英, 因為華英太強, 上次去佢嘅升中講座, 佢校長講到明唔係名列前矛唔收,唔好浪費機會咁話架! 而旅港同咖密嘅收生要求亦你好高架! 我係甲部第二志願都選佢, 不過入唔到囉! 至於丘佐榮都係band 1, 如果你真係好想為小朋友轉到此區, 咁丘佐榮可以博吓! 反而陳瑞祺係band2, 但就全男校 ! 或者你試吓問一問你小朋友嘅班主任, 等佢比D意見你吖! 佢應該會比較了解你小朋友嘅狀況架!

如果在kwun tong是band 1A,博聖言
如果是band 1B,轉網博華英/旅港, 丘佐榮做膽.
如果是band 1C,博官瑪/官中

回復 youma 的帖子

band 1B的成績,旅港尚有點點餘機,華英一點都不容易啊!
‹ 上一主題|下一主題