用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應選擇一間一般的全日制幼稚園還是好的半日制幼稚園? ...
go

應選擇一間一般的全日制幼稚園還是好的半日制幼稚園? [複製鏈接]

Debating...
Like to hear some advices.
Thanks!
   0    0    0    0

引用:Debating...Like+to+hear+some+advices.Tha

我自己好喜歡全日制,佢教嘅嘢好似好簡單,亦非學術性範疇,但我囡學校老師很用心,我睇到佢嘅進步,尤其自理及社交,學校每天讓N班小朋友有四十五分鐘大肌肉活動,同時設計咗好多小肌肉訓練,由於教會學校所以聖經故事、詩歌、金句都教識我囡,仲有生命教育,在德育及與人相處上教的佷好!如半日制嘅好就主要分別在學術上,那你要自己想想。去年我最後就選了全日制,捱過咗開學適應期,我現在好肯定沒有選錯

siupingc 發表於 12-12-23 16:41
我自己好喜歡全日制,佢教嘅嘢好似好簡單,亦非學術性範疇,但我囡學校老師很用心,我睇到佢嘅進步,尤其自 ...
請問係邊間?
存感恩的心

如果冇直屬小學的幼稚園揀全日半日都冇所謂, 但如果有直屬小學的, 我相信揀半日班好了, 因為小朋友在學校的時間越長, 學校方面會更加了解每個小朋友的習性, 包優點及缺點, 如果真係要 cut / out 人冇得直升, 讀全日的小朋友係比較容易有位入, 如果將來 in. 小一要睇學校報告的話你覺得學校寫多do野定寫少d好d呢?
你慢慢諗下啦...

回覆:應選擇一間一般的全日制幼稚園還是好的半日制幼稚園

我同你一樣,現抉擇K1於一間一般的全曰制,現在那裏讀N班,還是去一間比較好些的半日上午班.但我最後都係揀半日較好的學校!

thank you for all your comments!
we live in Yuen Long so the schools i am thinking are local schools, may not be well known.  
but after all the advices, i tend to pick full day school.  the good school is well known for its hard core studies, i think we can supplement it at home.
thanks again!  
‹ 上一主題|下一主題