用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天VS 優才 ?
樓主: evabbq
go

油天VS 優才 ?   [複製鏈接]

school campus is excellent.  

我都聽過優才重視英文, 三年班全由外籍老師做班主任, 本地教grammer, 感覺上英文聽說寫都會好好.

但Bluecat 好明確話油天英文中文兩科比GT程度更高, 真係出人意表喎,
似乎重成績的學校一定催谷,  油天係傳統教學,
有人話優才活動教學, 是否屬實 ?

請問有沒有油天爸媽或優才父母可以分享吓小學, 甚至係升中情況 ?  

回覆 cch0928 的帖子
.

回覆:cch0928 的帖子

津校教得深考得深過某些直私一D都不奇怪, 特別是那些出名一線津小,因為佢地有很大收生差異,目標是要push 最好的再上,學校要交數將最多學生Top谷上入一綫津或直私中學, 唔係邊有好的派位資料公開俾人睇。至於跟不上,而學校又唔夠support的話要,就睇下父母可以幫到幾多。我姪仔讀地區一線津小小一,媽媽話跟得好辛苦,好多抄寫,臨考試課本以外又派一張滿字的課外筆記,小一第一次考常識已要求完整句子回答,考得唔好學校叫家長跟進,學校冇支援。

雖然要比錢比時間我仔同佢考直資,考到又要交學費,功課少D又教同考得淺D,但我非常滿意,即使佢有能力可以試下考番油天呢類一綫準小插班幫到細妹我都冇考慮,因為我覺得呢度比到空間我。

但是在一線直資男校DBS對比我孩子的直資也是深的,也一樣要好多家長support。親戚小男孩乖又聰明,係我眼中好叻,初小巳睇好多深嘅英文書,但叻人太多,努力極都冇滿足感,最後跳級上國際學校中學。

所以我覺得其實課程深淺不是重點,津校直私也有深有淺,程度也有高低,選校是你父母同小朋友能力(財力,時間,學習能力)同期望(跟貼D,6年內要準備好出去博,或是攤長D平衡D,但係DBS呢類係12年持久搏鬥型喎)每間津校直私都有自己的定位,最重要是父母要了解自己想要什麼,可付出什麼。

janetgo  DBS 這段金石良言應該貼在DBS果   發表於 15-4-10 22:22
LuLuKiuKiu  totally agree with you  發表於 15-4-10 15:29
leungsiupig    發表於 15-4-9 10:48

引用:津校教得深考得深過某些直私一D都不奇怪,+

原帖由 cch0928 於 15-04-08 發表
津校教得深考得深過某些直私一D都不奇怪, 特別是那些出名一線津小,因為佢地有很大收生差異,目標是要push  ...
講得好。

回覆:cch0928 的帖子

Totally agreed!

回覆 cch0928 的帖子

Agreed,父母的財力同時間好重要,最近我仔學校教淺考深,返到黎自己教餐C。
‹ 上一主題|下一主題