用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天VS 優才 ?
樓主: evabbq
go

油天VS 優才 ?   [複製鏈接]

引用:我只能說因了解而分手,因為當了三年PTA委員

原帖由 Bluecat 於 14-03-31 發表
我只能說因了解而分手,因為當了三年PTA委員及義工媽媽,知得愈多愈失望!表裡不一,言過其實!當年有5個同學都 ...
agree with u

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:Bluecat+發表於+14-3-29+14:22+小小

原帖由 AgapePa 於 14-03-30 發表
首先恭喜你找到適合的學校,
冿校竟然有5個Net, 厲害! 可能係全港最多. ( 只計官冿)
GT強調中英水平, (比其 ...
以我所知,一呂有8-9個NET,係家長夾錢請嘅!

王家爸爸  家長願意夾錢請,看來家長都好支持學校。  發表於 14-4-5 15:40
恐龍家

Bluecat 發表於 14-3-31 01:31
我只能說因了解而分手,因為當了三年PTA委員及義工媽媽,知得愈多愈失望!表裡不一,言過其實!當年有5個同學都 ...
其實亞士保加的學生, 一眼就睇得出, 如果唔想收, 點會咁易係面試過關, 就算有走漏都唔會多

武航  一眼看出?不可能吧!  發表於 15-4-14 07:50

我會選油天

Bluecat 發表於 14-3-29 14:22
...小四入學,經老師發掘入左英及普話劇隊,仲有辯論隊...
...反而以前GT 資優培訓班言過其實,內容空泛...
得到老師發掘,你仔仔在小四入學時,英文和普通話水準應該高於平均,當然這肯定是家長功勞,和舊校無關。

小三只有少數人可以參加課後資優班,請問你是指才華班或課後資優班?
才華班和坊間興趣班沒有太大分別。根據才華班手冊,學校的方針是「發展學生才華宜先從興趣入手,有了興趣,孩子才會不斷鑽研和練習,達到提昇和發展才華的目標。」「本校只能提供每週兩次、每次約 1.75 小時的課後才華班培訓,相比於頂尖運動員,每天數小時的訓練,確有分別。故家長不宜只依賴校方的課後才華班;若發現孩子有特殊天份,歡迎自行加速培訓,或參加校外其他培訓班及活動」

恭喜你仔仔考到心儀的學校

Bluecat  Thx !我指類似GT的才華班新油也有亦是免費的!而仔仔於P.3的課後資優班是English reading  發表於 14-4-2 00:57

但Bluecat 說得好清楚……

言過其實……

師資……

手册寫得幾好又如何呢?

回覆:Ktfk 的帖子

我是直資小學家長,也是津中老師。我相信油天真是平靚正之選,但津校一定要嚴D谷啲先收窄到派番來的學生嘅學習差異,咁先可以出到好派位成績。我小朋友冇參加大抽奬,其中最主要原因係想小朋友直上冇咁大升中壓力,其二就是中學朋輩影響力大到不得了,直資就在呢方面優勝D,呢點有位家長都提過,亦係我最關注的。我見油天派位結果三份二都派得幾好,但剩番果三份一就一般,呢點係揀時都應該要考慮,自己小朋友未必係好成績個三份二。

到最後入了那間學校都要努力。

是……我們是為那三份二 努力。

相信實際上沒有三份三的學校啩,否則個個都可以hea 讀。

王家爸爸    發表於 14-4-5 15:42
Bluecat  Agree  發表於 14-4-5 02:32

回覆:Ktfk 的帖子

是,讀直私津小也不可hea讀,呢點一定對。至於三分二定三分三(收生差異、升中派位)同朋輩背景,的確是直私同津的分別。當然代價是學費和考入學試。

回覆:cch0928 的帖子

其實樓主巳揀了,我再出post只是想分享自己為小朋友選校時一D考慮,並非話油天不好。因為教過band one two three,深深明白中學嘅朋輩影響力超大,所以自己唔想搏。

王家爸爸    發表於 14-4-5 15:43

你的分析很中肯呢……

深深明白朋輩影響……所以一直很留意囡囡係學校的活動/細節。

引用:到最後入了那間學校都要努力。是……我們是

原帖由 Ktfk 於 14-04-02 發表
到最後入了那間學校都要努力。

是……我們是為那三份二 努力。
想法錯了!入得油天而又望升中派位去到band 1校,目標不能低過全級30名外。而且平均分不可少於9x分以下,這樣定位方可確保入讀心儀學校。

Bluecat  這幾年約100位,即2/3入Band one^^  發表於 14-4-5 02:25

如果 target 是 band 1 (a, b or c), 標準不用這麼高吧?

請詳述多一點。謝。

回覆 Bluecat 的帖子

妳好. 妳說優才叫走一些成績差但是資優+阿氏保加這些小朋友. 想問照理來說, 資優成績不會太差吧.

小曳人  資優同績優係兩回事!無學習動機嘅資優好難搞架!佢地成績好一般  發表於 14-4-5 15:50
HaYi  好大可能好不穩定, 資優好多時有情緒問題, 好難發揮平穩.  發表於 14-4-4 13:23

回覆:Aerosol_Ma 的帖子

資優不等於成績不會差

Aerosol_Ma 發表於 14-4-3 22:40
回覆 Bluecat 的帖子

妳好. 妳說優才叫走一些成績差但是資優+阿氏保加這些小朋友. 想問照理來說, 資優成績 ...
聽聞優才叫走個D學生係行為問題, 並非成績問題.

回覆 SumSumBB 的帖子

在優才讀了5年成績都好的,去到油天都唔會差。如在油天讀得好,根本唔使憂派中學,油天叻個撮人派得非常好的,仲可以慳番2年學費,如不是住近TKO的,更不用長途跋涉搭車入將軍澳……

AgapePa 發表於 14-4-4 16:18
聽聞優才叫走個D學生係行為問題, 並非成績問題.
「聽聞」是「聽聞」, Bluecat所說卻是優才三年PTA委員的第一身家長分享。

那些年我認識的幾個來自不同年級,有正常,有資優加個別問題的同學都絕對不是行為問題,而是成績問題而被勸走的!其中一人是有學習障礙,好似只是英文不達標!學校原本有提供支援,如考試加時等...後來取消了~~當初我還幫朋友致電到教育署西貢負責職員求助!她還教導我如何處理,說學校冇勸咁做!唔想走就唔好簽份野就得!(絕對事實)因為朋友的孩子在校獲有職級人仕不公平,不禮貌對待!家長怕情況更甚,所以還是簽了協議退學,徬徨的去找學校!另一位亞士保加堅持冇走,因他媽媽知很難找學校><早會常見他俾人當小丑舞來舞去,拿他來說笑!我看在眼內也很心痛!總之身邊圍著我的幾個例子,同我幾年的所見所聞,個人經歷,我由好欣賞某人,到好討厭他的所作所為,又心淡又失望的萌起去意!當年有好多人都想走,只是不敢走!我唔想再多講!每間學校都有優點缺點,只是當初抱太大期望,想得太美好,到後來知得太多,見得太多而產生的反差!

lauwingtai    發表於 14-4-5 08:23
‹ 上一主題|下一主題