用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 青衣保良局八三中學
go

青衣保良局八三中學 [複製鏈接]

有冇家長可以比意見,學校校風如何
老師是否關心學生? 老師話升了英中2.
   2    0    0    0

我仔今年讀緊中一,校風都OK,有大哥哥計劃,暫時冇聽到有壞學生。
老師大部份都幾好,有時都幾攪笑,但測驗考試都幾深,全班三十幾人,得十幾個合格,唔知係小朋友未適應全英文定係試卷深,連PE都有卷考,仲要係全英的,又著重家政,次次都考,仲要考得都幾多下,科目又多,讀得都幾吃力

Thanks Christy,
我囡囡是 band 1中. 沒有特別技能, 連樂器都不曉.
自行及抽獎. 也選了83做第二 (囡囡要求).
請問 83有否叩門位. 我入學校網業找不到資料.

Hi,

派位時冇分BAND1頭中尾,只要你係BAND1,你就會係BAND1學校裏攪珠。
我仔都冇特別技能及不懂樂器,攪珠真係好睇運氣。
我仔自行同抽獎都放第一位,因為青衣區只係得佢一間BAND1英中,而且我聽過好多間中學既講座同參觀完開放日後都覺得佢唔錯,學校有好多同現實社會有關既課題及活動,等小朋友唔係剩係讀死書,到佢畢業時都知道踏入社會係乜野一回事,開學時學校有賣債券活動,我仔都有買,佢都不知幾興奮,又明白到乜野係債券,LEE D書本教同實際參與學到既係唔同。
我去聽過某間BAND1頭英中既講座(運動同數學要好叻嗰間),嗰度D老師已經講明話唔好諗住小朋友入到佢學校佢地會教佢D乜野,佢仲話佢學校咁叻係因為入去既學生本身就係咁叻,根本唔關佢地事,我聽完都打左個突,乜唔係咁講野呀,所以我冇揀過佢。我有個朋友個弟弟讀這間中學,會考有6個A,升大學時入左港大既建築系,諗住將來可以做個建築師呀,點知畢業後,係間公司做左冇耐就唔做,原因係受唔到氣同融入唔到個社會,冇諗過個社會係咁,咁就慘喇,書係讀到,但工又冇,冇晒前途,而家係屋企乜都唔做,佢有D同學都好似係咁,真係慘。學校只係顧住成績,而冇教佢地係社會既生存技能,將來點係社會立足呀。
我家住青衣,非常近屋企,所以一心係諗住揀佢。
有聽講座都知道佢近幾年收的是全BAND1生,應該冇乜叩門位,老師話放第二位多數入唔到,因為好多人都放第一位,全青衣區得佢一間英中,大把人爭,我好似冇聽到佢地講有叩門位。

我也住青衣。平時見到83學生
都很正派. 校風很重要。
明白第二志願很小機會,
希望囡囡面試時已被取錄.
否則我都會試試叩門。

我仔都放係第2志願,如果第2志願入吾到,我們可能就跌到第4位之後

小學的學校講座都有教不應該名校列隊,如BAND1生第一位就要填一間BAND1及非常心儀的學校(如安柱、林護......),第二位就要填間冇咁熱門既(如全完、顧超文......),因為BAND1生好少會放這些學校第一位,而大家所選的第一位一定係多人爭,根本係第一ROUND攪珠時已經派滿位,咁放第二位的熱門BAND1學校冇可能會派到,如事者,第二位派唔到,到第三位時除非選左BAND2尾,如果唔係都係攪唔到,不停咁攪,最後咪派到好後囉,所以學校話選校根本就係一個策略,又要睇運氣,又要睇下個NO.靚唔靚,所以勸D家長咪咁搏,費事到頭來後悔

peggy  顧超文係B2喎!  發表於 13-6-20 17:15

回復 christychan130 的帖子

Peggy
老師話頭兩位填BAND1校的多數會派到好後(因為大家都係放熱門校),咁會浪費左第二個選擇,所以建議第二位放BAND2校,此舉可以止跌喎,我第一位放八三,第二位就放全完止跌喇^^

引用:Thanks+Christy,我囡囡是+band+1中.+沒有特

原帖由 using84 於 13-06-19 發表
我囡囡是 band 1中. 沒有特別技能, 連樂器都不曉.
自行及抽獎. 也選了83做第二 (囡囡要求 ...
小兒在八三今年F3,讀得很開心,也算沒有學壞,成績也是中上。初中來說其實八三要讀的科目已算少,不用history, geography分開讀,已讀少很多。

八三老師大部份都是愛學生的,活動又多,仲重要很注重孩子成長時正確價值觀的培養,中三的軍訓營,不去一定會後悔。

小兒當年band 1中,是第二志願選八三的,當年同校有七個男孩子排八三第二,入去讀得很開心。去年弟弟同班也有好幾個第二志願入八三的。其實很多男生都會選八三/陳兆民/全完做backup,所以排第二不會完全沒機會。但band 2就沒有了,因為這兩年八三已收全band 1。

引用:回復+christychan130+的帖子 Peggy老師話

原帖由 christychan130 於 13-06-21 發表
回復 christychan130 的帖子

Peggy
第二位放band2止跌,學校似乎為自己嘅首三志願%多過為學生

sukyyan    發表於 13-7-9 17:18

區內band1生放全完第3都可抽到。不用第2志願就放band2!!!!!!!!-~-上年有同學放第5位陳兆民都抽到。

回復 khmama 的帖子

我仔學校好多都派左第一志願呀,但唔知係自行收生收左定係咁好彩

christychan130 發表於 13-7-3 17:21
回復 khmama 的帖子

我仔學校好多都派左第一志願呀,但唔知係自行收生收左定係咁好彩 ...
如果以過去三年小兒的小學的都有學生第二志願派八三的話,
那其實只要是Band 1生,排第一志願都應該問題不大的。

Band 1生排第二志願的話就需要看看運氣。

Band 2生就應該沒有機會了。

我仔第2志願入了83,有其他同學仔都讀此間嗎

kswiss  Hi, 01

可唔可以講下你地第1志願揀邊間?  發表於 13-7-9 16:48

囡囡也入了83 , 共有3位同學一起入.
另外有很多同學派陳兆民,全部
都是band 1生.大家都很高興。

01 發表於 13-7-9 16:23
我仔第2志願入了83,有其他同學仔都讀此間嗎
Yeah! 歡迎加入八三大家庭,
大兒子明年在八三升中四了,幾年來都讀得很開心,未有學壞。

btw,八三及陳兆民真是區內Band 1 男生不二之選。

kswiss:第一林護
bnene:謝謝,相信因為你教導好,小朋友品格好

引用:kswiss:第一林護bnene:謝謝,相信因為你教

原帖由 01 於 13-07-09 發表
kswiss:第一林護
bnene:謝謝,相信因為你教導好,小朋友品格好
升中後已不是我可控制了,peer group influence更為重要吧。不過學校的生命教育做得超好的,近日看阿仔軍訓的特刋,超感動。

回覆:青衣保良局八三中學

我個仔都好好彩入左八三,自行收左,因統一我無揀八三,呢個都係緣份,因為我都係八三畢業,睇住佢由一間Band5學校進步至Band1,大家一齊努力吧!

bnene  今日的八三,一點都不band 3!就算成績不是最頂尖的同學都很努力讀書的(至少見阿仔的同學都是)。學校生命教育部份我覺得是全葵青區做得最好的  發表於 13-7-10 13:55

阿仔都派到八三,希望能很快适应!
讀書讀書再讀書    教書教書再教書
‹ 上一主題|下一主題