用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有名幼offer的感想
樓主: Estherpapa
go

沒有名幼offer的感想 [複製鏈接]

回覆:HCB 的帖子

我地住西九龍

引用:其實我和先生都喺大學畢業,+還有Master,+但

原帖由 rabbitsheasl 於 12-12-20 發表
其實我和先生都喺大學畢業, 還有Master, 但我哋都唔喺名幼, 名小, 名中, 而喺一般村校出身, 但今時今日, 我 ...
我和太太當初真係輕視咗呢場幼稚園學校爭奪戰的規模,報晒名幼,無報啲一缐中同一缐尾的學校,宜家先識後悔,所以不敢再忽視小學這場仗,無論如何,多謝各位爸媽的鼓勵及正能量

其實真是可以試下york!

身同感受!  我的是5月B, 男仔, 面試時有好有不好, 但仍未有offer。加油!!

回覆:沒有名幼offer的感想

是不是名校不緊要,最重要小朋友返得開心,學到嘢,同埋父母的努力也很重要,加油

我有個大學同學系phd,國際性大公司高層,老婆雙碩士,銀行高層,家住南區,又有司機又有工人又有外藉幼兒助理,咪一樣要waiting,可能佢個仔系細b啦,所以佢最壞打算係明年再讀或者轉入國際學校算了,又如何 ~

回復 Estherpapa 的帖子

唔好咁灰心, 我仔仔沒有上面試班又沒有人事都有好好既學校 offer, 所以禮賢打算唔去 in, 留番d機會比其他人, 祝成功

我囝囝去年考PN時有多個offer, 今年只有一個,不是最心儀的,也有點兒失望。再想想,最緊要係佢返學返得開心,讀邊間都冇所謂了~ 而且做父母的無論在什麼環境什麼時候都要努力教育子女的。所以讀非名幼不代表子女的將來會沒出路。現在才2、3歲人仔,還有漫漫長路呢~

想無知問下「村校」的定義是什麼?

dora2010126 發表於 12-12-20 18:29
我有個大學同學系phd,國際性大公司高層,老婆雙碩士,銀行高層,家住南區,又有司機又有工人又有外藉幼兒助理, ...
哇! 爸爸媽媽後盾強勁,入咩學校都唔怕!

引用:回復+Estherpapa+的帖子 唔好咁灰心,+我仔

原帖由 angielam10 於 12-12-20 發表

唔好咁灰心, 我仔仔沒有上面試班又沒有人事都有好好既學校 offer, 所以禮賢打算唔 ...
所以先天因素都好重要,冇得強求

運氣都好重要, 因大家真係唔知學校既收生標準, 只是起跑線, 你地咁有學識, 你囡囡第日一定會遺傳到你地既機因, 一定會好叻, 加油. 重有出年會有好多 call waiting, 所以唔好放棄, 仲有d名幼都未放 result, 可能你地會收到 offer 呢

回覆:Estherpapa 的帖子

I really don't think a seat in so-called famous kindergarten defines a kid's future! We as parents, whether highly educated or not, should be rational in seeing the relation between a seat in famous school and kid's future. A close look at it will lead to the empty link between it, seriously!

其實睇到你留言的內容, 真係好有同感~ 自己亦係俾左d期望係阿囡身上, 佢都有不太出名的學校收, 而我同老公所想的學校, 沒人事, 收的機會太少, 收到一間又一間的reject letter, 大部份學校似係做show, 當中留了很多學位俾未見過的學生. 我都係睇化左...如你所說, 無論有沒有學校欣賞她, 我還是覺得她已經很好. 我不會因為面試結果而生囡囡氣, 只覺得e家社會變成這樣, 唔強求, 只要小朋友開心就算. 別人怎麼看都無所謂, 我們也盡了力. 加油媽媽!!

回覆:Estherpapa 的帖子

讀名幼第時都可能會學壞,做家長對仔女盡了力已夠,始終我們不是上帝。

吾好講到「先天因素」咁悲涼,其實小朋友活潑係好事,亦可能比較聰明,只係學校鍾意收d肯坐定的學生,走來走去呢樣野,過一年半載已經吾會出現。

你真係吾滿意間幼稚園,K2可以插班。再吾係,磨刀三年,努力考間好小學。遊戲剛剛先開始,幾時得黎認命!比心機wor!

引用:其實讀咩学校根本代表唔到仔女嘅將來,就算

原帖由 sky_kikiki 於 12-12-20 發表
其實讀咩学校根本代表唔到仔女嘅將來,就算係好差嘅学校只要肯努力付出,都一样讀到大学甚至出名嘅大学,我 ...
非常同意

引用:回復+Estherpapa+的帖子 吾好講到「先天因

原帖由 Jane1983 於 12-12-20 發表

吾好講到「先天因素」咁悲涼,其實小朋友活潑係好事,亦可能比較聰明,只係學校鍾 ...
謝謝你的鼓勵

引用:回復+Estherpapa+的帖子 運氣都好重要,+因

原帖由 angielam10 於 12-12-20 發表

運氣都好重要, 因大家真係唔知學校既收生標準, 只是起跑線, 你地咁有學識, 你囡囡 ...
希望在明天,天父自有安排,謝謝你的勉勵

zoezoo  相信天父, 教養小朋友去認識基督道理, 比入名幼更緊要  發表於 12-12-21 11:45
‹ 上一主題|下一主題