用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地會唔會買補充練習比讀小學既仔女做? ...
go

你地會唔會買補充練習比讀小學既仔女做? [複製鏈接]

我以前成日都買,發覺都okay。你地又有無呢個習慣呢?

有時唔明點解D家長送仔女去出面大班果D補習社補習
人地都係比D練習比小朋友做,做完就走,成效低,但就個個月幾千蚊比出去
大班果D補習社跟本唔得閒同小朋友解釋唔明既地方

0    0    1    0

我以前成日都買,發覺都okay。你地又有無呢個習慣呢?

我會買,特別係數學。

會,不過唔會好勤力咁做

karenlyk 的帖子

可以監住仔女做呢

定係仔女只聽外面嘅阿sir同miss話?

會買英文數學同閱讀理解, 但只會係測驗或考試前溫完書做一次就算, 因為我冇幫佢溫書的, 做完我就知佢到底識幾多. 

回覆:你地會唔會買補充練習比讀小學既仔女做?

會買深少少果啲,可比佢睇多啲題型,而且幾年下來,我深感佢做嘅過程唔係最重要,反而係同佢check,然後跟進錯處更重要。除咗可以了解佢有乜嘢係唔清晰嘅地方,有時一啲careless mistakes原來都有跡可尋,唔係一句叫佢下次小心啲就算。

捉到老鼠的就是好貓。如果有良好的補充練習可以幫到孩子,為何不可?

不過,現實是,太多家長購買過量的低效能練習,令孩子疲於奔命,這才是問題的關鍵。

最近买左两本IGCSE数仔练习, (第一次), 唔知阿女有无做!  我叫佢觉得有帮助就做, 表姐,师姐都是做吓做吓, 就明白洒!

cc1215  我女今年考IGCSE, 請問可否介紹 ?  發表於 12-12-26 11:56

買o者....不過只係考試前當test佢&溫習用. 平日無做.

vincher  l買啫!大少吾肯做!你又如何!!  發表於 12-12-27 18:09
vincher  l買啫!大少吾肯做!你又如何!!  發表於 12-12-27 18:06
ANChan59  Me too in primary. Not the same publisher to test his understanding.  發表於 12-12-25 14:41

eviepa 發表於 12-12-22 23:11
捉到老鼠的就是好貓。如果有良好的補充練習可以幫到孩子,為何不可?

不過,現實是,太多家長購買過量的低 ...
同意呀!就算做都係做少少,千萬吾好過量操練kill左小朋友的學習興趣。

有買,考試前比佢做下當熟下題型

回復 annie40 的帖子

cc1215  我女今年考IGCSE, 請問可否介紹 

IGCSE Maths Edexcel Revision Guide by Richard Parsons (1 Sep 2010)

GCSE Mathematics : The Revision Guide : Higher Level by Richard Parsons (7 Jun 2006)
‹ 上一主題|下一主題