用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In完宣道
樓主: macy456
go

In完宣道 [複製鏈接]

yiwanlung 發表於 12-12-22 22:02
三人一組in當選一個,咁都有1600,再每13個選一個....難上加難

嘩!  原來呢間有成4900人報咁多架! 以報考人數計咪三十幾四十個先收一個?  

不過, 當中都應該有不少no show, 已有更好offer 唔去, 撞PN Christmas Party 唔去, 要去外地玩唔去.... 希望大家好運

宣幼interview 已結束, 可以傾interview 內容啦!

大家覺唔覺呢間好似幾重視小朋友的主動性?  好似答問題要爭第一個答咁?  所以形式是group interview (3個一組)想找出在這方面突出的?

好似一開始老師叫小朋友介紹自己叫乜名同幾多歲, 老師係問小朋友邊個想講先而唔係依次序一個一個問, 只係當小朋友沒主動答, 老師先指明請哪小朋友答.  
又例如睇圖畫講故事, 俾張圖小朋友乜都唔講, 叫他們自己講見到乜? 也不指定叫邊個小朋友答.   

之前有人覺得唔算group interview, 只係group 埋來IN, 但我睇法不同.  

老師好有心機 in, 相比民生, KV.

回覆:In完宣道

但學校係想收主動答問題既小朋友定係唔出聲既呢?

回覆:sarubuta 的帖子

我個組唔係搶答喎,老師係慢慢的安排每個小朋友輪流答,第一題呢邊開始,下一題就另一邊開始,所以三個小朋友都有平等機會答同埋做task.我見第一日早上,唔知係咪每個做法唔同定係第一日大巴時間慢慢揀?

chapter  我個仔等唔切"打尖"講名, 比老師話未到你等陣先....  發表於 12-12-23 03:56

回復 vlw_011109 的帖子

我見果時都係逐個問,唔需要搶答。

vlw_011109 發表於 12-12-22 23:39
我個組唔係搶答喎,老師係慢慢的安排每個小朋友輪流答,第一題呢邊開始,下一題就另一邊開始,所以三個小朋 ...

我都係第一日上午IN 的喎, 咁似乎係不同老師手法不同!  我可能想多了...

chapter  可能第一日收夠第二日陪跑!?  發表於 12-12-23 03:58

KTP 發表於 12-12-22 23:34
老師好有心機 in, 相比民生, KV.

同意, 老師真係好有心機IN, 又好nice, 給我好專業和好舒服的感覺.  但我冇報民生/KV, 比較唔到

chapter  讚成.  發表於 12-12-23 03:58

今日IN 見果時都係逐個問,唔需要搶答。

引用:宣幼interview+已結束,+可以傾interview+內

原帖由 sarubuta 於 12-12-22 發表
宣幼interview 已結束, 可以傾interview 內容啦!

大家覺唔覺呢間好似幾重視小朋友的主動性?  好似答問題 ...
我果組都唔洗主動答呀,兩個識講野一齊問,兩個唔識講一齊問,不過都係逐個答

無論如何,成三月先出結果,怕到時唔記得左

真不明白為什麼要到三月先出結果? 太長時間, 培正都是5/2/2013.

yiwanlung 發表於 12-12-23 08:54
無論如何,成三月先出結果,怕到時唔記得左

到時唔記得左係好事, 因即代表之前已收到更心儀的offer

2013年3月8日(五)
- 網上公布第一輪正取生和後備生學生編號,同時寄出有關通知書
- 未能取錄者,將以郵寄方式通知

-          學校同時把「辦理新生入學手續」通告郵寄到府上
-          第二輪候補名單,有待6月中處理
-          如期間更改地址,請通知學校

我是昨天早上見的。一入到去交form 比老師時,逐個問咩名,幾歲,邊個同你黎,今早食左早歺未,食左咩。逐個問,跟住示範砌四粒積木,然後一齊砌。老師會等埋個個砌好再叫小朋友排返好四粒積木。跟住拎出顏色板,逐個搵返相同顏色在板上行一次。之後拎拼板又或圖畫出黎時,老師會問一次,識答的小朋友會自動答,跟住老師會問其他小朋友。因為我組一位小朋友從頭到尾都冇出聲,但老師好有耐心地引她說話。而且老師笑容很好,我仔見得好開心,好像去玩咁。最後老師只比貼紙小朋友揀顏色,沒有糖。

回復 sarubuta 的帖子

我個組個老師同你的差唔多, 好似想 identify 邊D小朋友有好D反應, 有時會問邊個想玩就舉手, 有好幾條問題都無指定小朋友答, 而係問大家識唔識, 明唔明...我個組有個小朋友每題都答得好快, 本來佢應該係第二個答變左每題都第一個答, 但佢又唔係特登搶答, 而只係自然反應回答老師的問題

desmond100104 發表於 12-12-23 17:27
回復 sarubuta 的帖子

我個組個老師同你的差唔多, 好似想 identify 邊D小朋友有好D反應, 有時會問邊個想玩 ...

我仔星期五 IN, 形式都係咁, 有時輪流答, 有時舉手答先...我個組三個都好平均, 题题大家都識答  

不過原來有成約 4900 人, 真係誇張, 即使 1000 人缺席, 都有 3900人..哈, 我仔 10 月尾 B, 应該唔駛諗了.
睇怕可以疊埋心水 讀又一村算  

回覆:OasisMa 的帖子

我又係呢間吾收就讀又一村

‹ 上一主題|下一主題