用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我放棄了宣道的面試
樓主: BabyMemory
go

我放棄了宣道的面試 [複製鏈接]

回覆:我放棄了宣道的面試

睇嚟,宣幼都不是大家心目中的首選

這麼多人放棄面試, 出席的取錄機會是否相對提高 ?

我也會放棄,有學校收左,又in到唔想再in, 算吧!

Good luck

我地都唔in啦, 因心儀學校已收. 祝大家好運.

我是明天in的,我都選擇了返學校開Christmas party,囡囡會開心得多。in咗咁多間,實在有點累,有一間offer喺手上算啦,留番個機會給別人。

我都無去~因為仔仔病左~加上都有學校收~算啦~

看了一朝早關於宣幼同宣小的評論,我也決定不去明天的INTERVIEW了..讓孩子明天開開心心的參加X'MAS PARTY吧...

我都冇去,心儀學校已經收左,祝各位好運!

我都唔去了,明天帶囡囡返學校開聖誕party

BabyMemory 發表於 12-12-20 13:17
其實, 原校讀得開心, 我真的不想轉學校! 她開心上學, 幼稚園只期望她學到快妹, 學到自理, 學到愛.... 原來 ...

我仔仔現在插班PN班呢間學校既學費亦都是超級貴
不過我無後悔..見到自己既小朋友開心返學.學多D同人相處及自理能力..呢D已經值得!
自己寧願食少幾餐駛少D錢都要俾最好既佢!

存感恩的心

我都唔去!留返比未有位嘅人多d機會!

我們都冇去IN了 ^^

回覆:girouis 的帖子

你真好心

I have given up the interview also, don't want to play this game and get more "rejected" letters.

Didn't say my daughter's performance is bad during interview but the game is really unfair to small B.  I'm proud of what she did for all interviews.

晞晞爸b  well said!  發表於 12-12-20 15:54

蓮蓉包,

想問吓你睇到宣幼同宣小D咩評論, 令你決定唔去, 我哋明天見, 但仔仔病了,  諗緊去唔去好

回復 蓮蓉包 的帖子

想問吓你睇到宣幼同宣小D咩評論, 令你決定唔去, 我哋明天見, 但仔仔病了,  諗緊去唔去好,  謝謝.

我都係呀, 小囡開始咳再加上下午成3:00先見, 一定冇得訓~

仲心大心細去唔去, 不過最緊要係小囡既情況~~

我都無去!都係因為撞咗囡囡學校christmas party,自覺開派對開心過去面試!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

rabbitsheasl 發表於 12-12-20 15:46
回復 蓮蓉包 的帖子

想問吓你睇到宣幼同宣小D咩評論, 令你決定唔去, 我哋明天見, 但仔仔病了,  諗緊去唔去 ...

宣幼是HAPPY SCHOOL...但我仔而家讀緊嗰間都係活動教學..而且有學券..DAY DAY有英文...
所以宣幼吸引我只在其50%升宣小的機會..(當然50%還是有很大競爭的...)
宣小是傳統教學、大班(OVER 40人)
功課量應不算少不算多...但都頗深...某啲科(好似數學)會教快啲...
很重音樂 (個個都要學樂器,最好 P.6能達八級)
校網好、升中派位一流...
但仔細再想..這是否適合我的兒子呢﹖我是否追求這些呢?
坦白說,我是在名中學&三大畢業的,也曾在一間神級名校工作過...深明名校的好壞處..
個人是不BUY二年級硬要教三年級的課程...我還是覺得這是苗助長...
這類學校PREFER是聽話/SMART的學生.......
細仔是活潑開朗的類型..富創造力...但有點太要主見...
雖然我唔知道到升小時佢會否能變得又定又叻..(哈哈幻想下...)
我想我現在還是應為他選一間較合適的幼稚園...
或者就算到時真的再考宣小...因一般只有20+-30+宣幼會留宣小..我想也不是沒機會的..
宣小原來收頗多KV...BUT I DUN LIKE KV..TOO DEMANDING...大仔同細仔我都冇報過...

我明白宣小/宣幼有很多的好處,我只是覺得這未必是我想期望的..

希望沒做錯決定...其實兩年前大仔IN過收佐...但我們當時還是放棄了.....

引用:今天本來請假去宣道面試,+但最後我決定不去

原帖由 BabyMemory 於 12-12-20 發表
今天本來請假去宣道面試, 但最後我決定不去了. 我一直很在意囡囡替選校, 但我從來沒有為她準備甚麼!  我教 ...
給您個讚!

BabyMemory  多謝啊.... 我只是想抒發一下連月來對各種面試的感覺. 因為到最後, 最好的, 就是小朋友開心!  發表於 12-12-20 18:26
‹ 上一主題|下一主題