用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我放棄了宣道的面試
go

我放棄了宣道的面試 [複製鏈接]

今天本來請假去宣道面試, 但最後我決定不去了. 我一直很在意囡囡替選校, 但我從來沒有為她準備甚麼!  我教她的, 都是她能掌握, 她學得開心的!  囡囡12月才插班讀N班, 頭一星期哭得很苦, 好在最後都適應了, 還讀得很開心呢!

本身是細囡, 去了七, 八間幼稚園面試, 只是覺得, 這種面試一點實在的意思都沒有, 雖然我囡囡最後只有一間幼稚園取錄, 我覺得已不重要了. 見到她開心, 我有點想在這個N班的地方一直升讀上去.... 小孩子的童真, 快樂和品德才是最重要的!

面試, 是形式上必須!  但快樂, 才是孩子成長中最重要的元素!

不好意思, 借這個位置抒發一下我的感受!

蓮蓉包  i am also thinking to let my child to stay in current nursery..
i am pretty sure that he could have 童真, 快樂和品德 there...
thanks for your sharing ;)  發表於 12-12-20 12:34
maggiemai77  can not agree more!!! you are a very good mum!!!  發表於 12-12-20 11:53
   1    0    0    0

我都冇去了, 有點白痴的原因 (唔記得拎返封信返屋企) , 最後樂得休閒, 爸爸同阿女放假玩去了~

回覆:我放棄了宣道的面試

我都無去lu

回復 shevachevy 的帖子

禮賢都應該唔會去了, 而家剩返last 一間 spk, 2月先見~

我都唔去喇 完全唔記得左 哈哈

我都冇去呀..因為同學校的聖誕party撞期, 我選擇比佢返學校開大食會收聖誕禮物開心一下.

BabyMemory    發表於 12-12-20 13:21

kobecherry 發表於 12-12-20 11:08
我都冇去呀..因為同學校的聖誕party撞期, 我選擇比佢返學校開大食會收聖誕禮物開心一下.  ...

我同你一樣, 因為學校的聖誕party撞期, 選擇比佢返學校開PARTY開心一下而放棄INTERVIEW :)

引用:我都冇去了,+有點白痴的原因+(唔記得拎返封

原帖由 shevachevy 於 12-12-20 發表
我都冇去了, 有點白痴的原因 (唔記得拎返封信返屋企) , 最後樂得休閒, 爸爸同阿女放假玩去了~  ...
我記得上次問你選宣幼的原因,見你都幾鍾意,唔記得左帶有點可惜,現在有心水offer嗎?原本我都諗住唔去,不過而家都決定試埋,雖然阿囝group in多數差,因為唔投入加唔出聲,但見唔太遠就去一去

我都冇去,in 到吾想再in

fungcarmen  agree  發表於 12-12-21 22:56

你是一個好媽咪。我覺得你女女有你的愛一定會快樂成長。一個人的成就同正面人生的根基就是父母的愛,溫馨的屋企。同埋講返轉頭,幼稚園只是漫長人生的一小部份,不足以決定個人人生和成就。

BabyMemory  Definitely right!  發表於 12-12-20 13:22
晞晞爸b  well said!  發表於 12-12-20 12:04

我都無去,已有取錄,無謂唗時間!

回復 ecmami 的帖子

我真係幾白痴, 本身都諗住去咖, 一早叫左老公請假,  因為宣小絕對係我升小target 之一但公司呢幾日有d 忙o野, 搞到個人都懵晒, 都唔記得左~

而家暫時有4個offer, 留左2間, york 同 kv, 不過都打算放返york, 雖然真係幾鍾意佢o既安排同埋升小support

我哋都冇去,因為已有心儀嘅offer

BabyMemory 發表於 12-12-20 10:49
今天本來請假去宣道面試, 但最後我決定不去了. 我一直很在意囡囡替選校, 但我從來沒有為她準備甚麼!  我教 ...

完全感同身受&同意!!
我仔仔也是這個月初插班PN..返左個多禮拜.感覺學校老師好有愛心..仔仔也喜歡返學

明年我只會重點式幫他報最出名果四間及兩間所謂龍校.如果全部唔收都無所謂.反正依家仔仔讀得好開心.全部唔收的話K1會直上繼續讀上去

BabyMemory  這幾個月不停找學校資料, 報名, 面試, 一個不足兩歲的小朋友, 要做好所有面試的要求, 我囡囡已經全部做好了. 現在應該帶她認識這個節日...聖誕節! ^^  發表於 12-12-20 13:14
存感恩的心

我都冇去!

冇去到了!心態上感覺很累了。因阿囡己有一個OFFER再加上原校。

其實, 原校讀得開心, 我真的不想轉學校! 她開心上學, 幼稚園只期望她學到快妹, 學到自理, 學到愛.... 原來學術性....這個階段, 並不是最重要! 可惜現在這所學校.... 真的有點貴呢!

我都決定咗唔去,同阿女去玩

我都無去,因完全吾記得左

‹ 上一主題|下一主題