用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一留堂至晚上六時
go

小一留堂至晚上六時 [複製鏈接]

老表的兒子小一,小朋友頑皮,老師突然叫留堂,又不事前通知家長,使家長白走接送。
有次更留至晚上六時,但老師一早便溜之了了,妄顧小朋友安全,全校只有一個小朋友和一個校工,老表接放學,按門十五分鐘也沒人應,打電話又沒人聽,嚇得老表差點兒便報警。
   0    0    0    0

Really? Teachers should "look after" the students who are asked to stay behind by themselves!

但老師一早便溜之了了

Yanamami  Incredible~~  發表於 12-12-20 21:35

引用:老表的兒子小一,小朋友頑皮,老師突然叫留堂

原帖由 Reddish 於 12-12-19 發表
老表的兒子小一,小朋友頑皮,老師突然叫留堂,又不事前通知家長,使家長白走接送。
有次更留至晚上六時,但老師 ...
下,咁誇張?

有一個校工伴住小朋友, 這是責任心嗎?

回復 Reddish 的帖子

哇, 有冇攪錯 . 個老師勁冇責任心 ..... 小一正常都唔會點留堂 , 就算留都沒可能係突然間 ??仲要係老師走晒? 留個小朋友響學校有乜意思 ?  點解唔係先同家長溝通左先 ? 呢間學校老師處理手法似乎有D 問題 . 樓主應該盡快去學校了解一下 .

罰他的是班主任, 平時不是差, 但今次真有問題, 咁……你覺得同他傾,或同校長傾?

好離譜wor,小朋友做左 d 也野?無老師系度的罰留堂真系有d 怪!

先同班主任傾,你越過他直接找校長會令事情無彎轉!

回覆:Reddish 的帖子

同班主任了解左發生乜事先,亦要指出家長會配合學校教好孩子,但要表明孩子年纪尚小,今次事件似乎不太洽當,要求學校要與家長溝通左先。你睇下班主任點回答你再作決定。

謝謝你的意見,我會好好處理一下。

我首次聽,現在仲要留堂!!

其實一般小學如何處理頑皮的學生呢? 因為記手冊也不見效, 就算記三幾十次, 也沒什麼後果, 學校真沒辦法了。

小朋友做了甚麼頑皮事?

我估計他貪玩時撕爛了同學的功課, 但他不是惡意的, 也不是跟人爭吵的  。

吾係惡意的話,其實都吾係大事!
冷靜d,耐心搞清楚件事,始終小朋友要繼續日日對住個老師!

回覆:Reddish 的帖子

我相信小一 6歲人仔頑皮極有限,佢嘅頑皮行為或許反映了小朋友内心心態,你有冇留意仔仔有冇過度活躍?成績跟不上?或有情绪問題?缺乏愛?你提到罰幾十次都未必有改善,似乎小朋友行為已經較難處理,我覺得呢樣先係要重點來處理嘅問題,多些與孩子顷談,引導佢說出感受,比多d愛同鼓勵,係可以減少孩子負面行為。又或者可以主動聯络學校社工要求協助。

我老表的小朋友只罰了一兩次,
但另一學校有同學罰了記手冊二三十次, 還成日見家長, 但無改善, 也不能叫他退學。
所以想知其他學校會如何處理頑皮學生?

Reddish 發表於 12-12-20 09:42
我老表的小朋友只罰了一兩次,
但另一學校有同學罰了記手冊二三十次, 還成日見家長, 但無改善, 也不能叫他 ...
咪好似你老表間學校o甘等你冇癮自己退學

小朋友頑皮、当然要処理、但罰留堂、仲係得小朋友自己同校工、有何意思?小朋友従中明白了何種道理? 校工不是負責看管小朋友的。 我覚得小朋友点錯、老師都応該先通知父母他要留堂。 一定要同先生傾!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

就算真係要留學, 老師都有責任通知父母, 小朋友要留堂. 如事態嚴重, 甚至會搵訓導主任call父母.
‹ 上一主題|下一主題