用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地d仔仔囡囡幾時開始問問題?
go

你地d仔仔囡囡幾時開始問問題? [複製鏈接]

你地d仔仔囡囡幾時開始問問題?

小朋友幾時開始問問題?

Re: 你地d仔仔囡囡幾時開始問問題?

我個係仔, 剛滿3歲, 只會問簡單問題.

大約22個月時會問: "咩o黎o架?", "What's this?"

大約2歲半, 會問: "點解呀?", "你做咩呀?", "係咪咁呀?"

大約3歲, 會問題唔同類型問題: "xx即係咩意思呀?", "呢個係點整o架?", "可唔可以一齊玩?", ......

哈哈,想起來,應該是將近一歲吧,他不懂說話,只會佷少單字,他學識了一個字 "腳",因為我經常話他的腳腳好得意,
於是他問"問題"時就會,指著他想要問你的字說﹕「腳」,如果你唔答他,或亂講,他就會發脾氣。
他那時已很愛字母和數字,指著本書個英文字母然後問你「腳」﹗在街上看到數字又指著問你「腳」﹗直至你答他為止﹗想起來都覺得笑死我﹗        真係好可愛架﹗
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

我個仔見我鬧人,佢就會問我咩事呀     

18 months 問 : 咪咪食粟米?
20 months 問 : 邊個o架? 邊個買o架?
21 months 出街食飯同待應講 : 唔該旦撻!

Around 30 months 去茶樓飲茶, 待應問飲咩茶?  佢搶著答: 檸檬茶!
依家三歲, 問:"我o地係邊?"    "尖沙咀."
                   "尖沙咀係邊?"  "九龍."
                   "九龍係邊?"     "香港."
                   "香港係邊?"     "中國."
                    "中國係邊?"     "地球."
                    "地球係邊?"     "..... "  

我個細b2歲先識問我野,"咩野黎","邊度","你做咩"

我個仔吾係gifted child,不過我見你個topic好想講下.

我個仔一歲多d就成日問咩黎,但佢只係會拎住佢想知既野�指住話”要呀!”我而家都會扮下佢,佢就知我玩佢係度笑.

到左兩歲就一日問到黑,”邊到買”�”邊個送比我”�”邊個打電話黎”�”佢叫咩名”�”個架巴士�小巴幾多號”�”xx號巴士�小巴去邊架”�”TKO係邊架”�”TKO有咩架”�”xx小朋友住第幾座”...

Honeybee-0211 :
我想你的仔是喜歡說話的人,因我的囡囡十分十分十分愛說話.
一歲多d就成日問咩黎, 點解.三歲就會自言自語說故事,三歲多就填詞(即係把她認識的歌填入當時在做的事/動作, 如擦屁股歌)
現在三歲半會一人扮演二/三個角色,自己作故事.總之個咀唔停.

ymama

ymama,
你講得一d都無錯佢真係口水佬!

我仔仔又係多嘴街一名
除咗瞓覺之外把口冇時停......真係好可愛
1yr 乜都why ???好唔好???得唔得???
now2.5yr 尋日的對話
點解巴士要行天橋呵?咁高好危險...叫司機唔好行呢度吖?點解你今日唔買薑呵??係咪知我唔鍾意食ah???
(俾朋友D結婚相佢睇)*人哋着褂佢話*點解佢唔著婚紗?? 著婚紗靚D ma 我笑 佢話*點解佢哋結婚ah??*我問*你又知佢哋結婚?*佢答*我知ah佢哋好鍾意咪結婚law!!!*我問*鍾意點解ah ??*佢答* i love u ,u love me  跟住又攬實我又

最近仔仔的聲線愈來愈低沉,尤其是黃昏時段開始都變成豆沙喉----因為經常哼唱和講野....試過假日在家二小時不停地講野,無停過.......很擔心他會喉嚨有事,唔知道長期下去會否長息肉之類的東西呢?好擔心,不知怎樣制止他停口...
你們愛說話的孩子有沒有也因講野太多有"豆沙喉"的現象?
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>
‹ 上一主題|下一主題