用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上堂好悶??
go

上堂好悶?? [複製鏈接]

個女成日話悶,小一時,上堂就成日同同學講野,整爛人D野,成日比人罰,當堂等咩都有.今年小二了,上堂唔同人玩,就自己玩,一係就剪爛D衫褲,袋仔,畫花D袋,鞋,佢話好悶..

0    0    1    0

回覆:chidy 的帖子

係咪識哂? 全部一百分? 係就搵間深d的學校啦。
就算好叻,都要教育下佢要認真對待自己的事,對自己負責任,長以落去唔係辦法。

回覆:上堂好悶

100分?我都想。平時考試80左右,多數係寫少d 字(抄都抄小),做少左題目,(睇唔到??)  少部份係唔識做,選呢間學校係希望佢輕鬆d , 點知就成日遊白雲,返屋企做功課都係,越做越慢,求其做比我, 好悶wor,  都唔知點好。

100分?我都想。平時考試80左右,多數係寫少d 字(抄都抄小),做少左題目,(睇唔到??)  少部份係唔識做,選呢間學校係希望佢輕鬆d , 點知就成日遊白雲,返屋企做功課都係,越做越慢,求其做比我, 好悶wor,  都唔知點好。

可能是資優生,去評估一下,但不要經學校,因學校感另類學生難教,知道曾提議去更適合學校.

上堂悶吾好就話資優,和老師了解一下、在屋企觀察多些,如成日發白日夢、做功課好慢、對話時又吾集中去聽,對事物冇興趣,專注力問題返而要特别留意。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

80分其實算不上資優. 試下獎勵方法, 如留心上堂獎貼字等.希望提起興趣.

都系要搞清楚為什麼他覺得悶,系吾鐘意聽書? 定系覺得淺?
‹ 上一主題|下一主題