用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心痛!阿女在校經常唔開心!worry!
go

心痛!阿女在校經常唔開心!worry! [複製鏈接]

阿女今年3年班,2年班插班E班,今年3年班有調動,得番一個女同學同距一齊留在E班,由9月到而家,一直都有新同學搞到距唔開心,距甚至有次同我講唔想番學,因為D女同學唔同距玩,仲成日啤住距,唉!已經穩過校長同老師仲有駐校社工傾過,都算系解決左,甘岩考完試距又做左班長,全班排名第一,距開心左一段時間,後來我先知道原來呢個E班有好幾個同學都系學校輔導班(即品行唔系甘好要進行輔導)。
最近又有同學孤立距啤距,又搞到距唔開心,差不多日日在校都喊,今日仲喊得好犀利,距同阿妹講,阿妹講比我聽,搞到我都好唔開心好心痛!其實之前都申請過轉班,但系唔成功,我都唔知點算!打算明天打電話穩穩社工。
阿女為人膽小怕事,內向被動,距好想有同學一齊玩,距成日唔開心,會直接影響到距學習。
麻煩大家比D意見!我應該點好?
   0    0    0    0

你果間係唔係女校?
Twins 媽咪

引用:阿女今年3年班,2年班插班E班,今年3年班有

原帖由 Catherine106 於 12-12-18 發表
阿女今年3年班,2年班插班E班,今年3年班有調動,得番一個女同學同距一齊留在E班,由9月到而家,一直都有新 ...
轉校!你再唔處理~結果係一生的傷害!

如果轉了另一間又差不多, 又再轉? 不如開導女兒. 改變自己, 主動一點. 教她社交. 慢慢可能有改善的. 小朋友總會你不和我玩, 我不和你玩. 人事方面, 由小至成人永也最難處理.

比著我都會好肉痛,小朋友實有好多社交問題,我覺得逃避吾係辦法,不如試下用不同角度教個女點去面對不同的人,教識佢做人,係人生重要一課.
Lilypie Expecting a baby Ticker

引用:你果間係唔係女校?

原帖由 fc926 於 12-12-19 發表
你果間係唔係女校?
吾係。

回覆:gisoleung 的帖子

so worry

引用:如果轉了另一間又差不多,+又再轉?+不如開導

原帖由 ysnmama 於 12-12-19 發表
如果轉了另一間又差不多, 又再轉? 不如開導女兒. 改變自己, 主動一點. 教她社交. 慢慢可能有改善的. 小朋友 ...
我有教佢,佢好在意別人如何對待,而且好敏感!

引用:比著我都會好肉痛,小朋友實有好多社交問題,

原帖由 manmanl 於 12-12-19 發表
比著我都會好肉痛,小朋友實有好多社交問題,我覺得逃避吾係辦法,不如試下用不同角度教個女點去面對不同的人, ...
有教,但佢又好似吾系幾明,佢好單純,吾識嬲人一吾記仇。

女仔bully人最興就係玩孤立,我自己細個都試過比人咁樣蝦,不過係初中既事,但解決方法都係一樣,就係要有自己的朋友。

其實蝦人的女仔以為自己好醒,根本一定已經得罪唔少人(我長大後從其他同學口中得知,那幾個人原來一早已經犯眾憎),全班又唔係得佢幾個,只要你個女主動一點,找到些乖的同學一齊玩,有了自己的圈子,牛鬼蛇神就無得埋身。

引用:女仔bully人最興就係玩孤立,我自己細個都

原帖由 muimui812 於 12-12-19 發表
女仔bully人最興就係玩孤立,我自己細個都試過比人咁樣蝦,不過係初中既事,但解決方法都係一樣,就係要有 ...
你講得啱,我都有同囡囡講,果D同學吾玩仲好,品行又差,可以同其他同學玩一不要介意人哋目光,吾好望佢地,當睇吾到!無影響自己心情,吾值得!你俾佢地知道你越係在意越係吾開心,佢地就越係蝦你。

回覆:ha8mo 的帖子

Good point! 呢個途徑最有用!

搞下mcdonald聖誕/生日party聯誼下。雞脾打人牙骹軟,小朋友的觀感會唔同哂。

brabra    發表於 13-1-11 21:42
朝日屋    發表於 12-12-25 13:35

ha8mo 發表於 12-12-19 10:57
個女固然要學習主動認識朋友

但媽咪會唔會都要幫下手去認識其他同學的家長聯誼下?
呢個方法有用!

我都覚得不応該転校、因為去到辺都会有同様事情発生。  好明顕、有人嫉妬楼主個女女、成績好、又成為班長。 不過我不明白、楼主説女女内向、点解会作着班長? 不過這不是問題重点。 八下。 女仔好麻煩、成日都鐘意搬弄是非、又識分化、弧立人。 上面講得ARM, you need to help her to change 、GUM先不会被人影響自己的情緒。 我個女好似好外向、好似好只多朋友、但一様都有被人排斥架!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

那麼多女同學都孤立一個人一般和成績好做班長無關,和性格關係大點。無論麼野原因都好,小朋友成長過程有些事情父母可以幫忙,有的只能夠等她自己處理。你女女的情況除了同她講講道理,應該無更好的辦法。

香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

你的女兒有無參加任何課外活動(運動或遊戲) ? 甘樣佢就可以與其他孩子一起玩, 建立友誼.

我明白樓主感受, 小朋友返學開心, 做父母都會跟住佢開心. 但學校等於一個小型社會, 現階段應比機會佢嘗試解決問題, 而唔係一唔開心就用轉校解決. 將來出來社會做事, 一唔開心就轉工咩. 命運唔擔保你要順風順水. 我反而會教小朋友同別人相處一定有開心同唔開心. 有人鐘意有人唔鐘意自己, 好平常好平常. 我亦都會講下自己小時候和同學相處情況, 亦都試過被頑皮學生蝦. 等小朋友知道原來唔係只有自己被人蝦. 我地要教導小朋友堅強, 對住D頑皮同學可以置之不理:;pppp:.

我的小朋友也是讀女校, 女校係麻煩d啦.
‹ 上一主題|下一主題