用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)
樓主: bo_chi
go

好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)   [複製鏈接]

kikiwo 發表於 13-1-16 18:14
我個仔成績不算 好,尤其是中文科但因為小一 至小三,在聖若瑟英文小學就讀,打好 了英文個底,英文 ...

英中來的, 中一科目如下:

用中文教: Chinese Language, Liberal Studies, Chinese History, Visual Arts, Music, Physical Education, Biblical Knowledge, Life Education.
用英文教 : English Language, Language Across Curriculum, Mathematics (Core), Integrated Science, Social Studies, Information Technology, Food & Nutrition.

其實只係非主科用中文教, 其他都用英文教 (通識除外)

我覺得咁樣仲好, 返正係非主科, 輕輕鬆鬆用中文教仲好.

你可以去學校綱再了解一下.

希望幫到你.

Macusmama  請問Language Across Curriculum 要讀咩?同埋Social Studie?

回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

好開心!我今日都收到信la~我想問中文是普通話定廣東話?而通識是中文教,請問高中時會轉英文嗎?

回復 kakajess 的帖子

kakajess,以我所知,學校現在只有一班以普通話教中文,而且學校並设有開設普通話科,即係如果入唔到那班,就無機會接觸普通話了。呢點大家要唸清楚。至於通識,高中都仍然會用中文教,我知有D band1學校都係用中文教,呢點我返而接受,因為通識科本身已經難,如果再用英文教我睇怕會一舊雲。
以上资料如有錯漏,請更正。

引用:回復+kakajess+的帖子 kakajess,以我所知

原帖由 SPJB 於 13-01-16 發表

kakajess,以我所知,學校現在只有一班以普通話教中文,而且學校並设有開設普通話科 ...
多謝你回覆啊〜因為佢宜家小學是普通話教,上次面試老師話要廣東話讀篇文章。所以問問是否普通話,另外,想問問咁第時的文憑試通識科也是用中文考嗎?

通識科6年都用中文教, DSE當然都係用中文考啦。

回覆:SPJB 的帖子

Thx!!

回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

收到通知的家長,請問大概的成績是brand幾?我仔是brand2b, 吾知有無機會?

回復 wksin 的帖子

2B 有很大機會, 我兒2C - 3A, 昨天收到通知可以入讀 ,  都是上星期六 interview 的.  他應該面試表現穩定.  可以一試.

我都收到取錄通知啦

引用:我都收到取錄通知啦

原帖由 emonmama 於 13-01-17 發表
我都收到取錄通知啦
恭喜!!

引用:我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我

原帖由 commy 於 12-12-26 發表
我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我地撿呢間中學,因為我兒子好喜歡,但系面試時候,我兒子話自己有 ...
慘,沒愛心的學校不讀也罷

引用:Quote:原帖由+rio+於+13-01-06+發表謝謝各

原帖由 bo_chi 於 13-01-07 發表
唔使太擔心,我都係老公要返工,由我陪呀仔去面試(我重帶埋細女去,因為冇人湊),ok架,老師同校長都好ni ...
請問老師同家長面談時,要用英文定中文? Thanks.

大家知唔知今年聖道迦南有幾多學生報名,現在是否已經收哂生呢?

引用:Quote:原帖由+bo_chi+於+13-01-07+發表唔使

原帖由 kkvicky 於 13-01-21 發表
請問老師同家長面談時,要用英文定中文? Thanks.
中文

今日交左留位費,終於鬆口氣。
問過學校仍然可以申請,即仲未收滿額,唔知有幾多已經留位呢?

真的值得開心嗎? 對我來說此話確實有保留,以我所見所聞只可說這學校的學生質素參差。

Old_pama 發表於 13-1-23 22:47
真的值得開心嗎? 對我來說此話確實有保留,以我所見所聞只可說這學校的學生質素參差。
...

為什麼不值得開心呢? 好奇怪!!
每間學校都有人喜歡有人不喜歡的, 要選擇合適小朋友的學校而又被學校取錄真的不容易,
這不是一間Band 1學校, 我亦同意你所講學生質素參差, 但睇到校長同老師都想攪好學校, 是用心的.
不是一定要Band 1 學校收才值得開心吧!!

Macusmama  最緊要學生鐘意同開心先有心去讀...  發表於 13-1-24 17:39
Macusmama  對,你說得好..我有朋友去了BAND1學校又咪轉回出來...去BAND2讀...因壓力大...  發表於 13-1-24 17:38
abcd0001  yes yes   發表於 13-1-24 13:53

引用:Quote:Old_pama+發表於+13-1-23+22:47+真的

原帖由 SPJB 於 13-01-24 發表
為什麼不值得開心呢? 好奇怪!!
每間學校都有人喜歡有人不喜歡的, 要選擇合適小朋友的學校而又被學校取錄 ...
絕對同意你嘅講法!唔係band 1學校唔代表唔係一間好學校,而反過來,我覺得就算一間band 1嘅學校都會機會出到一D曳學生囉。

Macusmama  對的..連皇仁都有啦..只係蓋住唔比人知...呢啲係個度讀的一位同學講的...  發表於 13-1-24 17:41

有無人2/2見呢?
Macus Ma Ma

bo_chi 發表於 13-1-6 13:56
我老公要返工,所以面試嗰日係我同呀仔再加埋細女(小一)一齊去。

bo_chi,

我同你一樣, 都有個細仔, 都係小一
‹ 上一主題|下一主題