用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)
樓主: bo_chi
go

好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)   [複製鏈接]

回復 SPJB 的帖子

謝謝你啊!
基督是我一家之主

2bsma 發表於 12-12-20 08:46
回復 SPJB 的帖子

謝謝你啊!

不客氣! 以後多多交流.
係呢, 你地住邊區?

回復 2bsma 的帖子

22/12 - 5/1 才可以註冊

回復 jasonhelen 的帖子

我因為郵遞寄失信的關係 ,打電話到學校,他們說有名單, 可以今天去交錢了!
謝謝你們的資料!

我住在油塘區, 應該要轉兩程車,未決定路線!
基督是我一家之主

2bsma 發表於 12-12-21 13:26
回復 jasonhelen 的帖子

我因為郵遞寄失信的關係 ,打電話到學校,他們說有名單, 可以今天去交錢了!

明天才開始註冊呀!
我要放完假1月5日(deadline)先可以去註冊, 因為仲未同學校拎"小六學生資料表"正本.

回復 SPJB 的帖子

我交了留位費了!即是九月份的學費.
基督是我一家之主

回覆:好開心,收到聖道迦南取錄通知 :)

我通知了學校,學校話放假後才派小六資料正本給我囡註冊,所以我會放假後才註冊

請問大家嘅六年班上學期成績表出咗未?我見到封信話要帶埋去注冊。

回復 bo_chi 的帖子

成績表假期前出左,而家只欠'小六學生資料表‘正本,放假後問老師拎返就可以去留位。我唸最緊要在deadline前交留位費同簽同意書,其他文件後補應设問題。

我兒子面試未被取綠,佢成績係band1尾,我地撿呢間中學,因為我兒子好喜歡,但系面試時候,我兒子話自己有過渡活躍証,可能因為咁樣,所以唔收佢囉!今次考試成績都有AACC,有病佢都唔想,覺得這間中學有D  歧視囉  !聖道加南不配信念耶穌@@

信媽  不取錄原因有很多的, 一定不會是孩子有病, 是校長親自說嗎?  發表於 13-2-18 23:35
quenlyfa  奇怪, 我們學校(慈黃區一所普通小學)有個女學生據說是band 2, 也有專注力不足的問題.  錄取了  發表於 13-1-8 19:23
nammo  principal not recommend & parent lived near this schl said 校風not good  發表於 13-1-5 22:35
stcnwt  係!我也認同!  發表於 12-12-26 21:05

回復 SPJB 的帖子

我個女果間仲未有呀,應該可以後補。

大家可唔可以講下,聖道迦南的校風如何呢? 謝謝!

我都想知校風?  

其實我都唔太清楚,都係自己喺open day observe到而覺得唔太差,見到D學生都乖乖地;另外呀仔班主任同埋補習老師都recommend 呢間學校,我諗都ok呱

回復 MUMMYSIK 的帖子

我都係喺'中學交流'那邊聽啲家長講校風幾好, 同埋都有朋友仔女讀緊, 大多數都係正面的回應, 而大部份小朋友都話讀得開心, 我仔又喜歡, 所以都決定唔玩大抽獎了.

回復 emonmama 的帖子

我原本對聖道迦南沒有認識,亦沒有想過要報直資,後來因為同事的兒子今年九月份入讀,向我推介,令我很心動,詳情如下:
1.雙班主任,同事說自己內向的兒子很快融入學校生活,老師們的關心令他仔仔很快克服新生的恐懼.
2.學校氣氛融洽,各級各班的學生都可以一起玩,互相幫忙!
3.學習氣氛濃厚,他說以前兒子最喜歡看漫畫書,經老師引導下,現在手中拿著三國演義!他說自己見到有點眼濕濕.我當時叫佢咪誇張,他說你不會明白以前聲嘶力竭要兒子看書,在迦南個多月便逆轉過來的感動!

於是,我上網睇下資料,就報了兩間,一間福中,一間迦南!我個仔原本最喜歡福中(因為有泳池及來年IPAD教學),去聽了兩次講座。反而他對迦南沒有興趣,不肯去簡介會。

後來同一日面試,福中過五關斬六將,出來時他說好大壓力!個多小時後,到迦南面試,氣氛原全不一樣,校長、老師都很親切,談了很久!出來後,他立即坐在椅上祈禱,說希望入讀迦南!我問他如果兩間都收,讀哪一間?他說不用想--一定是迦南!

後來,我在baby kingdom見到幾位媽媽都收到取錄通知,過了幾天我們仍沒有消息,心想應該落空了!於是便專心看其他學校資料,準備自行!誰不知過了幾天收到學校來電問收到信了沒有,才知道寄失了!(後來一個星期後才到,應該是派錯信)

再看福中2nd in的面單,有幾位成績及操行比我兒子稍遜的同學仔入選了!我的兒子無份!哈哈!他說自己當日太緊張了,in完都覺得自己好差喎!應該無行!其實在迦南等in時,佢都好緊張,貼住我好裙腳.後來校長過來鼓勵他(全程用英文),他感到很親切,所以放鬆了不少!

現在打算報返一月五日的簡介會參觀學校(好似掉轉次序做),都幾好笑!

基督是我一家之主

我仔仔今年中一,小學時老師話係B2中,但中文小學,初初都有D膽心,但讀咗幾個月見佢D英文勁咗好多,好多時同我地英語對答都冇問題,

功課方面亦自動自覺左好多(吾知関吾関大個左事),攪到我成日問佢係米讀得好辛苦

學校各科差不多個個星期都有Quiz或默書黎keep住進度(係科科都要),變相幫佢溫書

成績當然不可以同其他B1名校比,但校風不錯,亦相信係一間正增值嘅學校,仔仔愛返這學校亦係重點

回復 2bsma 的帖子

我都有同感, 迦南interview時氣氛真的很輕鬆, 老師同仔傾計都係一啲生活或學習上的事情, 完全無好像考狀元般問時事, 常識等事情. 所以阿仔都很喜歡這間學校. 希望他讀得開心有自信.

回復 Keithmama 的帖子

好開心有過來人在這裡分享, 給我們這班新生家長打打強心針.
謝謝你!

rainbowcov  是呀, 對這校認識了唔少, 謝謝!  發表於 13-1-7 15:53

SPJB 發表於 12-12-30 11:30
回復 Keithmama 的帖子

好開心有過來人在這裡分享, 給我們這班新生家長打打強心針.
同意!非常多謝大家的分享 :)
‹ 上一主題|下一主題