用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?
樓主: bbkiuho1306
go

其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?   [複製鏈接]

晞晞爸b 發表於 13-6-4 15:05
唔知點解, 當我今朝交完求情信步出果間學校門口既時候...我真係想喊... (其實男人老狗都有眼淚既).....唉. ...
晞晞爸b加油啊!  好多學校係6-7月應該會再有一輪call waiting, 唔好放棄呀!
不過可以講吓你心儀邊間學校, 令你咁鍥而不捨?

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+13-6-4+15:05+唔知點

原帖由 volar 於 13-06-04 發表
晞晞爸b加油啊!  好多學校係6-7月應該會再有一輪call waiting, 唔好放棄呀!
不過可以講吓你心儀邊間學校,  ...
我都向心儀學校親身遞交兩封求位信了

volar 發表於 13-6-4 16:42
不過可以講吓你心儀邊間學校,  ...

謝謝.其實我心儀果間並非最TOP果間...係LH..我鐘意呢間學校有自己自編教材及小一升學成績幾好...最重要既係如果幸運入左既話..他日入CKY既機會會大D...因為計畫中係希望等小朋友讀完中學可以去加拿大繼續升學(有部份家人在加拿大住)...IB銜接海外大學會好D掛....

平心而論...現在讀果間PN唔係唔好...其實仔仔讀緊都好開心&學到好多野...老師.班主任.姨姨及副校都好NICE...
之不過係發生左SIMB事件之後..身為父母始終會有D擔心...話無影響就係假既...

Anyway....如果到最後LH無Offer都算喇....有D野無得強求...只能今年再戰K1...最壞打算現時果間都幾好(學術)..

存感恩的心

晞晞爸b , 你要加油!  

其實我都有寫求位信, 之前都滿有希望等學校回覆, 但現在已經不咁再想, 因發覺好的學校是很少人放位, 唯有努力教好囝囝, 等小一再努力

晞晞爸b  thank you!  發表於 13-6-4 18:10

引用:如題!THX

原帖由 bbkiuho1306 於 12-12-18 發表
如題!THX
我寫左兩封比德望,仲沒有音訊。

jojohuang 發表於 13-6-4 18:26
我寫左兩封比德望,仲沒有音訊。

唔好灰心.加油!

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-6-4 16:58
謝謝.其實我心儀果間並非最TOP果間...係LH..我鐘意呢間學校有自己自編教材及小一升學成績幾好...最重要既 ...

晞晞爸B,you are not alone!

希望大家都為了自己的孩子而加油﹗努力﹗

引用:+本帖最後由+JoyceNgYY+於+13-6-4+19:15+編

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-04 發表
看完你的感想,我都好有感觸。我沒有你的努力,卻一直期盼着已經幻滅的希望,食唔安,坐唔落,這幾個月時常失眠,時當擔心有miss call。一直在自我安慰,人也失去了光芒。原來同道人有這麼的多,家人都受不了我的糾結,自己也不明白為何這樣糾結。幼稚園不是全部,我叫自己要信任孩子將會入讀學校,怕自己的情緒影響孩子,大家都要振作!

回覆:JoyceNgYY 的帖子

我同你一樣,一收到封信,我喊咗幾日,覺得自己付出咗好多,唔係怪自己小朋友唔叻,只係覺得自己努力咗咁耐得個桔,個個都唔明白我,仲怪我太緊張,其實個心真係好難受,但後來我想通了,雖然我都有寫求位信,但不再強求了

linwoochung 發表於 13-6-4 19:40
看完你的感想,我都好有感觸。我沒有你的努力,卻一直期盼着已經幻滅的希望,食唔安,坐唔落,這幾個月時常 ...

其實我都開始諗通了,係因為我睇到隔離小學版,見到有D媽咪放榜後都幾乎要崩潰了,原因不外乎係苦心經營,呢幾年間不斷安排小朋友上唔同興趣班,又考好多CERT,務求十八段武藝去應付直資私小既考試… 其間又安排搬屋,希望可以去個好D既校網參加大抽獎… 仲要不停整靚份PROFOLIO,不斷寫信比心儀學校… 呢個遊戲,即使我唔計前期既功夫,淨係由考直資私小,到自行派位,最後到抽獎,扣門計,都講緊一年有多既時間。好彩既,係直資私小或自行派位已經攪掂既,當然開心(因只需要玩幾個月),如果唔係,一等,就要等多半年大抽獎… 填大抽獎FORM又滿有學問…只要你排位稍有差池,分分鐘就「一子錯,滿盤皆落索」,之後仲要盡快收拾心情去扣門… D學校面色又難睇…

以上既CASE比比皆是… 當中不乏來自名幼既家庭…

我睇完呢D CASE,我就好似預見我自己既未來一樣… 即使今日我可如願以償入到心儀學校,但難保我將來也可以… 個遊戲只係會越來越難玩… 因為你要付出既只會更多,成功既機會係更小… 今年既頭三志願已經得番68%,可以想像到我囝嗰屆(47年來出生率最高既一年),個%會得番幾多?

所以,我覺得天父係想我現在就學識放手,我今日都學唔識既話,將來就只會「沒有最苦,只有更苦」… 

另外,有日睇金枝2,有一場戲講爾荷比如妃鬧完,自己去咗後園一角哭,其間雲老闆經過見到,估到佢比主子鬧,於是安慰佢,當時個天落緊雨,佢就同爾荷講,唔好覺得個天落緊雨,就覺得行唔到出去,被困住咩都做唔到,其實你大可以選擇就咁行出去,雖然你會比雨淋濕,亦有可能病,但起碼條路係自己選既,而唔係個天話事…最少你比雨淋濕後,依傢冇人會知你哭過…

所以,無論當前個形勢係點,你都可以因應個形勢而去選擇,而凡事都冇絕對既好同壞。

話時話,呢排真係有D失戀既感覺呀﹗我地都要重新做人呀﹗一齊努力﹗

引用:Quote:volar+發表於+13-6-4+16:42+晞晞爸b

原帖由 晞晞爸b 於 13-06-04 發表
謝謝.其實我心儀果間並非最TOP果間...係LH..我鐘意呢間學校有自己自編教材及小一升學成績幾好...最重要既 ...
我同你一樣,係daddy, 所有嘢我包辦哂,但面試就係Mami帶入去in,我出面等。無他,當一個人緊張做哂D野咁另一半當然冇事可理。

不用灰心,更好的學校,K2都會有人走。K1唔得K2再報吧,

BTW, 點解LH入CKY機會大D?

引用:Quote:linwoochung+發表於+13-6-4+19:40+看

原帖由 JoyceNgYY 於 13-06-05 發表
其實我都開始諗通了,係因為我睇到隔離小學版,見到有D媽咪放榜後都幾乎要崩潰了,原因不外乎係苦心經營 ...
9封信?!你真係勁鍾意間學校播。其實lB又唔一定由PYP開始讀起,CKY都係只參與DP。

不用灰心,更好的學校,K2都會有人走。K1唔得K2再報吧,

回復 JoyceNgYY 的帖子

請問9封信係咪封封內容都唔同, 寫頭一兩封都唔太難, 但要寫咁多封就一d 都唔容易la, 非常佩服你~ 如果你唔介意,,,可否分享一下, 你會寫邊方面的內容?

我都準備寄第六封我求位信.. 但問左學校.. 點都要等到8月先有消息~
我比很多人都好, 因為我女兒已有一間不錯的幼稚園收錄, 只是現在求的是第一心儀的一條龍學校。我真不知求位信有用或無用, 但最少我依家要盡我所能.. 如果真係入到既話.. 起碼升小會安心一些, 如果入唔到既.. 又再諗第二條路。有時我覺得入唔入到學校都好講緣份或囡囡既際遇.. 不會強求~

不過上個月, 收到朋友的好消息, 寫了5封求位信的st. Clare's 收了左佢囡囡, 開心不已。大家都唔知同寫求位信有無關..但佢比我更落力.. 每次都親自交到學校.. 職完收信時佢都會講囡囡個名.. 又要補電話到學校。比起我.. 只寄掛號信.. 真及不上她。無論求位信有無用, 呢個位都係佢應得的。

回復 JoyceNgYY 的帖子

我都有睇隔離小學版,見到有個KV家長話佢悉心栽培個小朋友,但考左成廿間直資/私小,冇一間收。另外上星期曰playgroup一個mami話我知佢囡囡派到第9志願,又考唔到心儀小學,好後悔當初放棄左一間龍幼,佢囡囡現在都在KV讀緊K3。聽到都有D擔心,可能下年報K都主力幫阿仔考龍幼。

JoyceNgYY 發表於 13-6-4 19:08
晞晞爸B,you are not alone!

我同你一樣,都希望個囝入IB學校,方便將來升學。

JoyceNgYY 你都要加油!
你為你既仔仔付出既仲多過我...比起你9封信...我4封信唔算得係O羊野...
你係一個好偉大好愛仔女既媽媽!

我仔仔都係細仔(10年11月尾)..還記得2011年9月開始報PN..2011年11月初開始INTERVIEW(當時都未滿一歲 & 未識行路我就膽粗粗去報(以超細仔身份)去報及IN)
KM 維記 LH 樂基.SC.YORK 英藝.太子明慧及萊因等全部報晒..明知細仔機會好微都去試下...結果福祿YORK 英藝 太子明慧 萊因都肯俾仔仔PN位(聽EK媽媽講呢D學校收細B既機會大D)..卒之選左Zenith 推晒其它offers...
去年2012年底再戰PN (以超大B身份) 及 越級挑戰K1(以超細b身份)..發覺超大B去IN PN完全無優勢..而以超細B身份去挑戰K1又唔夠其它大B玩....所以去年既成績並非太理想..
可能已經有Offer..所以心都定D(雖然並非最心儀果幾間)...所謂進可攻退可守..咪讀住先囉...我相信每個父母即使有OFFER都會再接再勵再去考"更心儀"既幼稚園

但係...SIMB事件發生後..估且不論SIMB同校方之間到底邊個講野可信D...但係身為用家家長..我地做父母既免不了會擔心...擔心小朋友上學的環境是否安全...
話無影響係騙人既...

但好無奈...一方面如果想轉學校已經轉唔到(推晒其它OFFER.又暫時沒有其它新既OFFER在手)...另一方面覺得呢間學校其實都好好(利申:我並非英藝打手) 仔仔讀得幾開心..又真係學到野..學校老師班主任副校及姨姨都好NICE...小朋友如果讀得好地地突然轉環境..怕一下子唔適應..何況如果轉去第二間..第二間如果又出現類似問題又點??好多好多既未知數...身為英藝家長..心裡那種煎熬...又有邊個會明???

而好老實...LH暫時係最心儀(SC唔記得報..PC及KV舊年仔仔未夠年紀報)...KM維記HKPS難度太高(都係Waiting list)..一想起前路茫茫..交完求位信步出LH門口我真係好想喊..既心好糾結...另一半又唔係太體諒(她覺得讀英藝讀得好地地就無謂轉&已經講明來緊今年再戰K1她不會理...)...唉....唯有求天父憐憫...

對不起各位...搞到你地心情DOWN晒...
今年年尾會再戰K1(以超大B身份)..如果今年戰果都係唔理想...我估我明年唔會再試(K2插班)...這遊戲(PN/K1)我將會是第3次玩...但我以經好累了....BB都累了...

大家努力!

存感恩的心

LL222 發表於 13-6-5 13:53
我同你一樣,係daddy, 所有嘢我包辦哂,但面試就係Mami帶入去in,我出面等。無他,當一個人緊張做哂D野咁另 ...

你都係一個好爸爸!
大家一齊努力.

聽EK媽媽們講CKY收LH學生比例多D...
存感恩的心

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+13-6-4+19:08+晞晞

原帖由 晞晞爸b 於 13-06-05 發表
你為你既仔仔付出既仲多過我...比起你9封信...我4封信唔算得係O羊野...
你係一個好 ...
真的好佩服你,因為真的好少爸爸會好似你咁著緊地幫小朋友報學校。加油呀!

引用:Quote:JoyceNgYY+發表於+13-6-4+19:08+晞晞

原帖由 晞晞爸b 於 13-06-05 發表
你係一個好 ...
看到你與JoyceNgYY的分享,萬分感概!我一直認為Waiting是可以有機會起死回生,未免有點兒妙想天開,逐漸從幻想中回到現實,心裡的沮喪開始減退,貪心的糾結已經因「不能」而不再。很疲累的遊戲,身心俱疲,從千斤重的壓力中慢慢的得到釋放,感恩天父的慈愛,讓爸爸在心態上得到調節,這一課「信心」的課堂還是需要落幕。天還是這樣的藍,孩子還是這樣的可愛,制度還是這樣的不合理,在屬地的世上我只是一個過客,成敗得失不應看得太重,一起努力振作,平靜的迎接明天吧!

引用:我都準備寄第六封我求位信..+但問左學校..+

原帖由 Vijoyce 於 13-06-05 發表
我都準備寄第六封我求位信.. 但問左學校.. 點都要等到8月先有消息~
我比很多人都好, 因為我女兒已有一間不 ...
我記得你啊,我又系有寫求位信比你所寄的學校,但我只係send 左3 封,因為send左3封後學校竟打黎同我講不要再send了,搞到我有d embarrassed, 點解你send左6封都無話你,反而我3封都話?

‹ 上一主題|下一主題