用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:allysharlin 的帖子

佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁公開,好似校長都會上ek。另外行政亦比較亂,淨係安排校車亦折騰家長好耐。佢大仔本身係九龍塘名幼讀,或者要求高些。

引用:佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁

原帖由 cheung_chit 於 12-12-19 發表
佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁公開,好似校長都會上ek。另外行政亦比較亂,淨係安排校車亦折騰 ...

我自己小朋友係到讀,請大家不要愈傳愈跨張啦,其實校長睇bk傳聞源於家長日,因為當時校長話早前收到好多家長電話問確實開課日期,佢話應該係XXX日, 但d家長話點解改左因為見到bk有人講係XXXX日,校長跟住半講笑不要盡信bk留言,再講笑隋意一句話自己都有睇架。之後d家長係BK笑説校長有睇BK, 講吓講吓當真傳出去,所以請大家不要傳到校長咁恐怖啦,再傳落變左校長唔做野日日睇BK!其實佢係好愛護小朋友之人, 例如容許舊生穿反舊有校服。早前家長向校長投訴冷氣大, 佢亦順應佢地調反溫度高D, 跟住又有家長投訴9:15開學但校車早到, 佢亦同意出年改為9:00上堂。講到課堂, 高記只不過係傳統幼稚園,k1而家已經寫字,工課量亦多,對部份家長可能有些吃不消某至有意見,睇吓你要乜啦!

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+12-12-19+發

原帖由 GCG 於 12-12-19 發表
我自己小朋友係到讀,請大家不要愈傳愈跨張啦,其實校長睇bk傳問源於家長日,因為當時校長話收到好多家長電 ...

另外,行政部崔書記和冼書記亦係超好人,有問必答有問必幫,校車EE一樣, 上次我小朋友唔知有無留低野係school bus到晚上9:30打比保母車EE,佢咁夜仍樂意到幫助解答,真唔知邊方面行政混亂,我想應該係新校未上軌道而混亂吧!, 不過佢此終係新校好, 多野都要大家體諒,當然大部份家長到做得到,學校明碼實價,透明度極到公開,連校長都係坦率表達辨學理念及模式,我基本好開心自己小朋友有緣份係呢到學習,是一亦希望能和學校一起成長。

引用:佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁

原帖由 cheung_chit 於 12-12-19 發表
佢話老師好新,唔係教得咁好,但家長都唔咁公開,好似校長都會上ek。另外行政亦比較亂,淨係安排校車亦折騰 ...

說到家長因校長睇bk硬說我地家長唔敢公開批評實屬無聊之談,對好入座吧了!高主教係呢一刻係唔會有多采多姿生活, 只係一所好低調學習好地方, 有時真係無乜可評, 來去去間間學校都係嗰D野。

多謝GCG你嘅info. 幫助到一班對RC有興趣嘅家長作reference

回復 GCG 的帖子

咁請問 1. RC嘅老師如何呢? 有愛心嗎? 真係好GREEN 咩?
           2. 如你所說rc 嘅課程咁深, 是否一般學生都不用再加其他校外課程? 語境如何? 足夠嗎?
           3. 升不上幼小嘅學生咁通常會入到邊間小一呢?

引用:+本帖最後由+BBQQmomi+於+12-12-19+23:06+

原帖由 BBQQmomi 於 12-12-19 發表

多謝GCG你嘅info. 幫助到一班對RC有興趣嘅家長作reference ...

唔緊要,我舉例上個月天氣轉冷時,因為學校新招聘供應商做校服未做好,校長好好人出通告叫家長可暫時穿著長便服,絕大部份家長好體諒學校而未有半句怨言,但你亦可以話學校混亂冬天都無冬季校服,所以帆事睇你點睇啦。

引用:回復+GCG+的帖子咁請問+1.+RC嘅老師如何

原帖由 BBQQmomi 於 12-12-19 發表
回復 GCG 的帖子

咁請問 1. RC嘅老師如何呢? 有愛心嗎? 真係好GREEN 咩?

老師一般十分友善但的確有部份較green.不過學歷唔差, 嗰隻net 仲係轉程係英國請過來(家長日時佢仲攪緊手續來得張相有得睇), 你話佢適唔適應香港學校生活就唔知啦。雖然每天都有英語,但仍以母語爲主,而且常提及天父的愛掛在口邊。可能好多家長都係中產人士主,見佢地好多都有比小朋友出面上興趣班, 不過真係只為興趣為主唔似York 嗰D比賽為主。

引用:Quote:原帖由+cheung_chit+於+12-12-19+發

原帖由 GCG 於 12-12-19 發表
說到家長因校長睇bk硬說我地家長唔咁公開實屬無聊之談,對好入座吧了!

...

我只是覆述朋友的親身經歷及評價,不是道聽途說,犯不著說人家無聊吧?

行政混亂,他最不滿是校車安排,他認為學校及校車公司評估不到有幾多學生需要,公司開頭根本應付不到,所以覺得亂。

教佢細路的老師,佢的確覺得好新,教得麻麻,佢同班的家長有同感但不敢公開批評是事實。這是一種看法,儘管你覺得是無聊。

我冇去考到高幼,無必要唱好唱衰,只是分享朋友的意見。我前面也提過我朋友要求可能較高。當然我也不便說太多他的背景,講真學校依家咁少學生,要估邊個不滿,有心搵唔難。

救恩方面, 我朋友的朋友於救恩做老師, 她說新任校長除了保持這學校為 'Happy School' 外, 亦會致力提高課程內容, 包括語言同課程內容.   
另外, 她說今年有3000 幾人考, 破紀錄, 該校收了我女 (下午), 雖然我希望上午班, 但會照讀.

BBQQmomi  Congrats to your girl. We might become classmate soon  發表於 12-12-20 23:01

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

作為高幼家長,我對教我小朋友的老師都是很滿意的,她們都有經驗和愛心,之前亦在其他一些好的學校教過。我又覺得我的小朋友幾吸收到學校教的東西,而老師亦很能說出我小朋友的優點弱點,並教我怎樣去改善他的弱項。當然每間學校都有人滿意有人不滿意,大家問多些了解多些也是好事。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

my selection matrix:

1. any linked primary school?
2. quality of the primary school?
3. chance to get a seat?

you could set yr own matrix and get the score. hope it helps.

BBQQmomi  Seems 好平均囉~  發表於 12-12-20 23:42

回復 cheung_chit 的帖子

其實這個平台就係比我哋分析好與壞嘅info. 我諗其他家長都會自己消化吓及再作判斷。
無論如何都多謝你嘅分享。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

其實如果想入高幼讀k1,有冇話讀邊間PN 機會會大啲?

Sorry不太清楚。但一般考K1都係靠彩數,冇一定準則嘅!

回覆:laperouse 的帖子

我估應該冇話讀邊間pn 會易d, 我本人覺得最重要父母多教導小朋友多方面發展。 因我仔今年面試k1 , 感覺學校要求都幾高.

BBQQmomi  agree  發表於 12-12-20 23:43

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

大家不用太在意comment, 我相信高幼係一間新學校,老師green d 都好正常; 讀每間學校老師真係好重要,都講彩數,一定有好有唔好。我朋友讀梗k2,每月支出唔少,因為英文太少,補二日英文,普通話,學鋼琴,swim。唉! 我自己冇能力供,所有搵左間有學券,再出去學野。

救恩 我冇in, 朋友d comment好好,特別係語言方面,用活動式教學,又有學券。我冇問太detail 希望有其他mama幫手

gillgillkwok 發表於 12-12-19 09:24
回復 BBQQmomi 的帖子

我個仔而家喺rhs讀梗pn,可以選擇原校直升!讀左半個學期,基本上我會用無懈可擊黎 ...
絕對同意!係RHS 讀左半年,真係覺得呢間學校好好!老師經常主動同家長聯絡,經過旅行日之大型活動,覺得學校好有心,安排得好好,讚!本來都有報其他K1,但老公好like 間學校,加上有學券,所以一定直上。RHS的老師有經驗,流失率不高,仲多數由PN 跟到上K3。真想讚下D老師,有D家長係聖誕party 準備了聖誕卡或小禮物給老師及同學,諗住佢地得兩歲人仔,點識自己送禮物,梗係由老師代送。點知原來老師教小朋友逐個逐個親手送出禮物及卡俾每位老師,仲拍照留念,然後whatapps 俾返家長,超感動!雖然送出的只是一張卡及小小的禮物,但老師也很認真對待,很感恩!

回復 allysharlin 的帖子

吓?仲要補咁多課外活動

如果以前兩間比較(救恩我不清楚),英文上課時間都是差不多。如果家長想小朋友多些機會講英文,在外面再谷一谷當然好些。大家常常覺得高幼英文上課時間少,但如以玟記比,其實並沒有少到呀。不過如以維多利亞比,當然是少一截。

‹ 上一主題|下一主題