用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 快樂無憂的小學生活
go

快樂無憂的小學生活 [複製鏈接]

一位醫生分享他母校德信小學給他小小的回憶, 帶比我好多反思,所以都想同各家長分享。

0    0    0    0
做人至緊要開開心心 :-D

「当年」… 那現在 … 會否時移世迁

同意,我估當年的德信和現在的已很𣎴同,但相對依然是比較冇咁谷。

現在已經不多有這類學校, 盡管有, 大部份家長又嫌不競爭性, 又怕升中時, 難望入到較理想的中學...

那個家長不想子女有"快樂無憂的小學生活", 無奈地係現今的教育壓力下, 真係知易行難.....

當年的社會無咁複雜, 競爭亦和現在不同. 根本不可相比.

回覆:puibb 的帖子

請問德信在哪?聽也未聽過?

引用:請問德信在哪?聽也未聽過? +

原帖由 Jen123 於 12-12-27 發表
請問德信在哪?聽也未聽過?
In jordon ar!

其實不止是小學生活. 根本整個生活也是從前無憂很多.

MCLIAN    發表於 12-12-27 14:58

回覆:快樂無憂的小學生活

我細路仔嘅時候物質冇咁豐富,但生活得很開心無憂無慮。

反觀呢一代好似辛苦d,細細個就鬼咁忙,
所以我都比個仔hea d, 玩多d㗎!

而家d小朋友返學慘過我地返工.  我放工放假已經乜都唔使理, 但讀緊書既根本就冇假期可言
不過呢d都係睇家長, 如果家長肯放鬆d, 小朋友就唔使咁慘

回覆:puibb 的帖子

puibb:如果日後你小朋友做了大人物,佢話讀書是無用的也可以!

ysnmama 發表於 12-12-27 12:02
根本就係!以佢的年紀,當年個個讀小學都係開心輕鬆的。

回覆:快樂無憂的小學生活

我老公都是德信仔,後來他升中學能測驗獲派進了九龍塘一名校,他同屆共有五人派入了這學校,他現在是位專業人士。老公很感激德信,有時路過都會上去看下間學校,也會講下以前的小學雞點滴,但那已是很多年前的事了,那時德信叫德信中英文小學,有很多外藉修女,天主教氣氛很濃,還有一座小教堂,跟 St Mary's 的古典 style 好似,和現在很不同,可能西人辦學和中國人辦學始終方針上有點距離。

ysnmama 發表於 12-12-27 12:02

對. 是全球性改變, 還是只有香港那麼怪.
~easybring~

easybring 發表於 13-1-3 16:51

I guess this is a global changes.  Just chat with a friend back to Hong Kong from the State.  Their daughter was born in US.  The parents said the pressure from the school in US now is not low.  Her daughter of grade 8 at US, i.e. S2 in Hong Kong.  Sometimes she needs to complete the homeworks and revision until 11:00pm at night.  The parents said that it quite different from their time when they were in US for High School back in about 20+ years ago.

easybring  我聽加拿大的親戚講, 佢地要入名u也是要加倍努力的, 不是想像中那麼隨心所欲.  發表於 13-1-3 18:25
ANChan59  Why compare with 20+ years ago?  發表於 13-1-3 17:51

引用:puibb:如果日後你小朋友做了大人物,佢話讀

原帖由 Jen123 於 13-01-02 發表
puibb:如果日後你小朋友做了大人物,佢話讀書是無用的也可以!
出了大人物也好,小人物也好,路也是一樣,不信的都是死亡,信的都是那往天堂之路,只要他們'have faith ',知道自己在地上的使命,有聖經的真理、天父和聖靈陪伴着就好了; 當然不是無能力攞公援生幾個咁天生天養啦,只係係外國生活時看得太多讀名U 來自中上甚至有錢家庭既孩子條路看似很好,甚至係我自己教既學校,都有好多名幼名小直上名中及名U既學生, 但好多都一腳踏幾船,愛蒲愛飲,相反來自宗教家庭既孩子及朋友既事業、家庭觀令我好surprised, 我因而咁而去認識天父,也想小朋友將來不是一個只想賺錢,上位,玩手段,返工為放工,糧頭等月尾,而係有使命,愛家庭,愛生活的人,也有教會生活,有良友陪他們成長,像我和我老公一樣 by the way , 德信以往band 1 生多直入華仁,宗教氣氛的確濃厚,也是由教會一手管理,就像現在的"音小"一樣,現在是什樣我也不清楚,只知有自己既小教堂,主日學比德小生,所以才post 這文看看有沒有現家長比comments :) ( PS細細仔首輪入左)

引用:Quote:ysnmama+發表於+12-12-27+12:02+其實

原帖由 easybring 於 13-01-03 發表
我只知英國既小學生生命仍然很free, 功課很少,吾谷,沒有enopi, kumon 等等,大把好學校選擇,,法國小學及中學生就好辛苦,因個個想入top U. 日本家長近年都開始谷小朋友,好既私小都難入,好多學校引入印度特別數學課程(吾記得課程名稱,香港也有的,V 字頭)

回覆:iluvchun 的帖子

冇錯, 我都堅持個仔要有健康快樂童年, 過大壓力反效果重衰!

‹ 上一主題|下一主題