用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無通知學校更改地址嘅信
go

有無通知學校更改地址嘅信 [複製鏈接]

通知學校改地址既信? 我個仔今年報K1, 但係我哋因業主突然收樓而要搬屋,請問你地有冇呀?thank you
   0    0    0    0

其實打電話比學校通知一聲便可,再唔係寫幾隻字囉。

回覆:HCB 的帖子

連寫一封改地扯信都唔識?咁你去返d舊區叫d幫人寫信伯伯幫手好了……

回覆:有無通知學校更改地址嘅信

你是否怕收唔到學校寄來的offer信?或者簡單些,自己去郵局填張郵件轉寄表格(正確名稱唔係好記得),你將屋企所有人的名填上及新地址,郵局會在生效日期,將有關人的信件派去新地址的,如有學校收到時再寫信比學校吧,

回覆:heimania 的帖子

你的資料很有用,唔該晒你呀!

回覆:heimania 的帖子

引用:你是否怕收唔到學校寄來的offer信?或者簡

原帖由 heimania 於 12-12-16 發表
你是否怕收唔到學校寄來的offer信?或者簡單些,自己去郵局填張郵件轉寄表格(正確名稱唔係好記得),你將 ...

引用:其實打電話比學校通知一聲便可,再唔係寫幾

原帖由 rainbowcov 於 12-12-16 發表
其實打電話比學校通知一聲便可,再唔係寫幾隻字囉。
唔該晒

引用:連寫一封改地扯信都唔識?咁你去返d舊區叫d

原帖由 kaitathk 於 12-12-16 發表
連寫一封改地扯信都唔識?咁你去返d舊區叫d幫人寫信伯伯幫手好了……

...
其實我只係想要個format,因我唔熟文書啲嘢。

You can just write something like:
"I would like to inform you that the residential and mailing address of XXX, the candidate of 2013/2014 K1 admission (application #: XXX), has been changed to XXXXXXXXXX.  Please kindly update your record accordingly.  Thank you."

以我的經驗, 如果你係等緊學校回信, 你最好親手交同比埋新地址的回郵信封, 因為以免驚學校太忙而冇去將你個回郵信封去update新地址, 你的case我試過, 學校仍然用舊的回信封寄去我的舊地址.

回覆:gwlam 的帖子

唔該晒!真係人間有情。

引用:You+can+just+write+something+like:+"I+wo

原帖由 gwlam 於 12-12-17 發表
You can just write something like:
"I would like to inform you that the residential and mailing add ...
唔該晒,真係人間有情。

引用:以我的經驗,+如果你係等緊學校回信,+你最好

原帖由 kobecherry 於 12-12-17 發表
以我的經驗, 如果你係等緊學校回信, 你最好親手交同比埋新地址的回郵信封, 因為以免驚學校太忙而冇去將你個 ...
多謝你嘅經驗分享,咁我都會親手交比學校,以策安全。

‹ 上一主題|下一主題