用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已註冊德望小學,是否要回覆教育局放棄抽獎? ...
go

已註冊德望小學,是否要回覆教育局放棄抽獎? [複製鏈接]

小女有幸獲德望取錄,十分慶幸,但心繋瑪利諾,故仍想一試抽獎。在上月12日註冊德望時,手續相當簡單,只需交留位費,並無簽署任何不可抽獎的文件,惟今天收到教育局來信,要求在本月27日前回覆是否仍進行大抽獎,如是者,將通知德望。想問這樣做會否被德望取消學位?
   5    0    0    0

回覆:hcyau99 的帖子

yup

回覆:已註冊德望小學,是否要回覆教育局放棄抽獎?

德望應該今年仲係接受大抽獎架bor

問題1)註左册仲可以反悔話吾收架咩?
問題2)教育局有權將你資料交比德望嗎?有冇侵犯私隱呢?

引用:小女有幸獲德望取錄,十分慶幸,但心繋瑪利

原帖由 hcyau99 於 12-12-15 發表
小女有幸獲德望取錄,十分慶幸,但心繋瑪利諾,故仍想一試抽獎。在上月12日註冊德望時,手續相當簡單,只需 ...
你註冊的意思是否只交了留位費?
換句話說,德望已將你的資料交給政府,亦即是說你要作出決定!

引用:德望應該今年仲係接受大抽獎架bor +

原帖由 ac917 於 12-12-15 發表
德望應該今年仲係接受大抽獎架bor
聽說今屆應是最後一年不用放棄大抽獎,為甚麼她會通知教育局?

小小媽咪

回覆:swmami 的帖子

不是所有私小或直資收左,也要通知教育署嗎?

引用:不是所有私小或直資收左,也要通知教育署嗎

原帖由 luilui007 於 12-12-15 發表
不是所有私小或直資收左,也要通知教育署嗎?
直資一定要,但不是所有私小也將資料呈教局,他們可以選擇不呈報!

我們在註冊日只須交註冊費$1000及回郵信封,不知學校是否不能反侮?教育局信中提到問是否繼續抽獎,是為免浪費小一學額及讓德望評估入讀情況,而如不放棄抽獎會通知德望。未知德望在收到通知後會如何處理?

請不要胡亂猜測,上年我註冊過其他私校,該學校是可以繼續大抽獎的。但該校亦會通知教育署,而我亦曾收過教署的來信問我是否繼續大抽獎…繼續大抽獎後並沒有讓我損失該私校學位的(雖然我最後亦沒有在該私校就讀)…但是如果閣下擔心的話亦可直接向GH查詢…

引用:Quote:原帖由+ac917+於+12-12-15+發表德望

原帖由 swmami 於 12-12-15 發表
聽說今屆應是最後一年不用放棄大抽獎,為甚麼她會通知教育局?
不只德望,我都收到同樣既信,其實好多私校收左邊d學生都會將資料呈交教育局,所以收到呢封信只係教育局想知你係咪仲想玩大抽獎,因為下個月佢地就要寄相關信件俾全港參加6月大抽獎既人,你只要答返佢會參加就可以,至於樓主講會否影響德望既學位,我相信唔會,因為係之前已知佢地今屆係仍然可以參加大抽獎,不過如果樓主擔心,咪先打去學校一問!

多謝各位有心人回覆,我會致電 GH 查詢,但這樣做會否令 GH 留有壞印象?

都聽聞今年gh改了policy,不可抽獎,但最好打去問清楚,我會話收到edb信,知以前可以抽,很喜歡gh, 怕填錯失去個位,所以想問清楚。

Good manner and skillful answer

小女都己詳冊德望,但我們還沒有收到EDB信。除了樓主媽媽,還有其他媽媽收到此信嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:問題1)註左册仲可以反悔話吾收架咩?問題2)

原帖由 little_woman 於 12-12-15 發表
問題1)註左册仲可以反悔話吾收架咩?
問題2)教育局有權將你資料交比德望嗎?有冇侵犯私隱呢? ...
問題1:學校有權咁做,佢吾可以阻止家長玩抽獎,不過有權管理自己學位。問題二:教育局係會將學生資料送到私校,有無權呢樣野,要搵私隱專員工署至攪得清

醒目開學勳章 王國長老

引用:我們在註冊日只須交註冊費$1000及回郵信封

原帖由 hcyau99 於 12-12-16 發表
我們在註冊日只須交註冊費$1000及回郵信封,不知學校是否不能反侮?教育局信中提到問是否繼續抽獎,是為免 ...
如上,教育局通知私校後,私校點做係獨立決定,A校得吾代表B校得,問清楚德望好了

回復 hcyau99 的帖子

Just call and ask about the 抽獎 issues. No need to tell the school who you are. Right?  

好多學校都會通知教育局, 你不用擔心, 照抽, 既然你已交了留位費, 亦沒有簽任何文件, 怕甚麼? 德望無權取消你的留位, 你唔抽, 始終心裡有條"次". 去吧! 我支持你.

醒目開學勳章 王國長老

引用:好多學校都會通知教育局,+你不用擔心,+照抽

原帖由 kenmay 於 12-12-16 發表
好多學校都會通知教育局, 你不用擔心, 照抽, 既然你已交了留位費, 亦沒有簽任何文件, 怕甚麼? 德望無權取消 ...
無簽,吾等學校無通知過,最怕家長同學校到時口同鼻our(正如好多家長都知德幼吾可以直升,偏偏有家長話明明應承過,吾攪清楚到時蝕底係自己,到你一個小小家長講有權無權咩,為咩呢,問清楚啦)

‹ 上一主題|下一主題