用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧vs元朗萊恩N班
go

太子明慧vs元朗萊恩N班 [複製鏈接]

我本身住元朗,元朗萊恩與九龍塘York教學模式差不多,但如果升小出九龍讀書又好似太子明好D,煩惱中

1    0    0    0

回覆:太子明慧vs元朗萊恩N班

太子返學交通點安排?

Knleung11 發表於 12-12-14 19:02
我本身住元朗,元朗萊恩與九龍塘York教學模式差不多,但如果升小出九龍讀書又好似太子明好D,煩惱中

...

萊恩N班位於加州花園交通唔太方便(學校有校巴出元朗)
太子明慧你要專登出九龍都幾遠(除非你好似我咁揸車日日出九龍返工順帶接送返學..如果唔係日日搭西鐵轉地鐵小朋友好辛苦)
我仔仔今年年頭呢兩間都IN過PN班都有OFFER.
萊恩有AM Offer(肯俾仔仔12月插班) 及太子明慧亦都有PM offer
但最終呢兩間我都無揀

建議你要考慮路程.小朋友咁細搭個零鐘頭車好辛苦
另外聽講(睇隔離POST) 萊恩今年無NET?? (如有錯誤煩請各位家長指正..謝謝)
存感恩的心

補充: 我唔揀萊恩既原因: 1. 我住錦田.學校無校巴去錦田只去到元朗市中心..我仔仔要轉兩轉車太辛苦..2. 我同時揸緊YORK PN offer.所以有重覆.最後放棄

唔揀太子明慧原因: 1.只得PM offer.我唔可以一朝早車仔仔出九龍返學..交通問題我無得就(我唔想日日工人帶仔仔搭西鐵轉地鐵咁辛苦) 2.學埋日文..我擔心兩文三語已好多..學埋日文我驚小朋友會好亂...

Anyway,以上係我自己既理由..如有得罪萊恩或太子明慧用家既父母們
先講聲SORRY先
個個人要求唔同
樓主最緊要睇下自己既情況及要求
別人既意見只可參考亦未必適用. OK?

luckyveronique  呢幾個offer之間,選york係明智架  發表於 12-12-15 13:38
存感恩的心

回覆:太子明慧vs元朗萊恩N班

其實我都係住錦田,亦有小巴經加州花園,但是總是覺得元朗幼稚園與九龍幼稚園競爭力不一樣,因萊恩的教學模式與York一樣,所以很難取捨

Knleung11 發表於 12-12-15 20:20
其實我都係住錦田,亦有小巴經加州花園,但是總是覺得元朗幼稚園與九龍幼稚園競爭力不一樣,因萊恩的教學模 ...

我best fd個女pn 讀完英藝, k1轉咗去萊茵, 佢同york係同一個集團, 同一個校長, 課程大致一樣, k1英文書我睇過, 一d都吾淺.

佢當初又係猛考九龍塘名校, 最後又有多一個小朋友, 大住個肚就留番係元朗讀, 佢反而話好開心, 自己湊返放學, 直接可以同老師/家長溝通, 佢地學校可以視學, 你可以睇埋其他同學上堂, 知道自己小朋友同埋其他小朋友去到咩程度, 我朋友話都幾多小朋友英語能力好好, 其實元朗好多富貴人家, 有識之士係到住, 元朗有net teacher 都係嗰幾間, 學校程度同埋同學仔質素一d都吾差!

我朋友target 津校, 又有2個女, 啱啱搬咗出九龍, 佢可以直接轉去york讀, 吾洗interview就收.  課程涵接.  所以你吾洗担心程度參差問題.  啱啱個女4歲半, 報咗 starters返大6考.  反而又係英普班問題, 一到中文就搞吾掂, 認吾到字, 普通話教, 但屋企講廣東話!  學校課本無電子板, 我朋友 pth又吾掂!

我小朋友讀mw, 但勸你都係返學返近d好, 小朋友有時出門口先話poo poo/vv, 一陣又整濕校服, 搞到我有時都要飛的士返學, 搭吾到校車.  mw所有教材都有dvd 或 on-line 可以温書, 但就無視學.

你pn 試咗萊茵先, k1之後先再考慮!

Knleung11 發表於 12-12-15 20:20
其實我都係住錦田,亦有小巴經加州花園,但是總是覺得元朗幼稚園與九龍幼稚園競爭力不一樣,因萊恩的教學模 ...
原來我地住附近嘅!打聲招呼先!我同你都有一樣諗法,
所以我儘量想俾仔仔出九龍塘讀(我預見到幾年後仔仔小一扣門或考私小嘅話可能有d分別啩)
所以我打算過多一兩年我會搬去荃灣(九龍d樓價太貴,買唔起)
到時先算,一起努力!
存感恩的心

melonfans 發表於 12-12-15 21:05
我best fd個女pn 讀完英藝, k1轉咗去萊茵, 佢同york係同一個集團, 同一個校長, 課程大致一樣, k1英文書我 ...
請問英藝 and York 邊間好d?感覺上兩間性質差唔多。
存感恩的心

回覆:melonfans 的帖子

多謝你的意見

melonfans  welcome!  發表於 12-12-15 23:05

交通甘遠,小朋友又甘細,樓主真系要考慮清楚!

melonfans 發表於 12-12-15 21:05
我best fd個女pn 讀完英藝, k1轉咗去萊茵, 佢同york係同一個集團, 同一個校長, 課程大致一樣, k1英文書我 ...
Melonsfans, 萊茵今年無NET班主任,校長口話個NET至少都係課室1小時每天以上。不過最後係點無人知。而明慧就一定起碼有個ABC係到,平均每日都有1.5小時啦。
不過箂茵係孝cert及昇小一支援比明慧好。
如果讀萊茵唔洗出去報YLE禁煩。
兩間K1英文書什麼比?

樓主:如果自己開車可以8:15出發;另明慧校車8:15係荃灣西鐵附近有站。
希望可以幫到妳考慮

晞晞爸b 發表於 12-12-15 22:50
請問英藝 and York 邊間好d?感覺上兩間性質差唔多。

其實呢到都好多英藝同york嘅用家comments, 參考指數好高!  

Marco2010 發表於 12-12-16 04:37
Melonsfans, 萊茵今年無NET班主任,校長口話個NET至少都係課室1小時每天以上。不過最後係點無人知。而明慧 ...

萊茵考小一有咩支援呀?

萊茵英文書大致上似UK POPULAR 出版嘅NURSERY BOOKS, I-PEN用得, 大眾有得賣!

出去報YLE好煩咩?  經ESF報, MOVERS/FLYERS 係我屋企對面, 過馬路就係, 1分鐘就到!  係D街坊情報話我知.  STARTERS我就吾知係吾係!

MW個NET TEACHER 上堂全程3個鐘係班房到,  就算中文堂, 運動堂...........都係到維持秩序, 點解你成日話得1.5鐘係到 ?

melonfans 發表於 12-12-16 12:12
萊茵考小一有咩支援呀?

萊茵英文書大致上似UK POPULAR 出版嘅NURSERY BOOKS, I-PEN用得, 大眾有得賣!

報考YLE唔係煩,去英國文化協會比幾伯就攪點。去學及操paper煩jer。York課程包含了36小時YLE課程,另外星期六再上another half就考得。

1.5小時係指真正教授時間,妳都知明慧係分組上堂,輪流換組,實質平均得3小時的一半。

萊茵支援係如果妳有心,英文/普通話/音樂/其他興趣班都可以幫手一起拿cert,不假外求,考小一先做好profile.
不過元朗無左多智能班。又會有模擬面談班,小學參觀。
明慧暫時只知有Cambridge online book reading cert

不過老實說,明慧的師資自己感覺上比萊茵好。
因為萊茵兩個男NET比較無有那麼主動。

我覺得兩間校長style都有D似。

其實各有千秋,而萊茵取消無NET班主任是致命傷

回覆:Marco2010 的帖子

Marco2010 發表於 12-12-16 13:54
報考YLE唔係煩,去英國文化協會比幾伯就攪點。去學及操paper煩jer。York課程包含了36小時YLE課程,另外星 ...

上年pn同今年k1都無分組上堂, 係今年見到有家長分享先知係分組.  你地pn係分組?

所以都係2個班主任上3小時堂.  

萊茵取消無net teacher, york pn am class 就cut 到2小時, 價錢又一樣, 簡直係試緊市場同家長底線, 不論quality & quantity都削減,  佢好明白家長要需求什麼!  只可以話佢做生意好叻, 用係辦學上, 我有保留.

melonfans 發表於 12-12-17 09:28
上年pn同今年k1都無分組上堂, 係今年見到有家長分享先知係分組.  你地pn係分組?

所以都係2個班主任上3小 ...

有分組啊呀, 輪流上LAW, 所以我以教授時間計好合理!

YORK做生意真係SMART 架........不過我估今年萊茵可能收唔夠仔..........下年米知錯LAW.

妳知道讀得幾千蚊學費, 個個都要英普NET TEACHER
而且希望入朋友讀英小,入直資私小等, 所以佢都安排好多"補品", 當然每樣收錢啦.我唔會認為是商業化, 其實真係給予家長一個便利.
不過無左NET班主任係一個好大問題.............話就話PHONICS等就叫番NET教, 但具體安排係點,無人知LAW
而YORK得二小時......排洗都去左30MINS啦.........如果樓主由元朗出發, 返學時間比搭車時間小....真係要考慮一下.

yoyo_ip 發表於 12-12-16 16:04
咁美孚think 同萊茵大家又會點揀呢?

Think聯繫小學是行IB......雖然K唔係行IB, 不過有偏向IB方向.
IB一早認定不是我杯茶, 所以對THINK都不太了解......希望其他人幫妳啦.

THINK都係雙班主任制, PN好像是英/粵先不過每星期都有30MINS PTH.
係開心學校, 近年多左人諗THINK.
不過注意小學係小班, 絕對接唔哂所有THINK K小朋友.

其實如果妳想IB, 我諗小學宏信都幫到妳.....點解現在行禁遠呢!

我之前都有諗THINK. 如果只係想讀THINK INTERNATIONAL, 其實4歲可直接考 THINK INTERNATIONAL KLN TONG. IB Program由4歲開始。唔使讀THINK KG. 而且TIS IB 只係Candidate school, 未正式認可。 如果想考IB, 有更好更有行IB經驗的學校。 詳細可以去IB website which has full list of IB schools in HK.

引用:我本身住元朗,元朗萊恩與九龍塘York教學模

原帖由 Knleung11 於 12-12-14 發表

...
萊恩好似係york 嚟架。

明x好一般咋喎,如果出Kln ,我唔會選呢間囉,九龍塘大把好過佢。

‹ 上一主題|下一主題