用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊英文中學情況?
go

張祝珊英文中學情況? [複製鏈接]

小女考慮跨區申請張祝珊英文中學,請教以下問題:

1. 該校每天功課要多少時間?
2. 每學年多少次測驗和考試?
3. 學校是否很催谷學業?
4. 學校指定課外英文書本閱讀的情況如何?
5. 指定參加多少項課外活動?
6. 學校校風如何?
7. 小女小學排名 10/90,收生機會如何?

謝謝你的意見!

長生不老  我覺得樓主機會唔大.  發表於 13-4-15 17:50
   0    0    0    0

只知道該校的老師也感到壓力大, 何況小朋友呢?

1.        該校每天功課要多少時間?
中一唔算多,d時間係用黎睇多d書
2.        每學年多少次測驗和考試?
每年大考兩次,每學期主科兩次,其他一次
3.        學校是否很催谷學業?
中一唔算谷,中三之後先至谷
4.        學校指定課外英文書本閱讀的情況如何?
每學期約8本
5.        指定參加多少項課外活動?
最少一種,不設上限
6.        學校校風如何?
學習氣氛濃,崇尚樸實
7.        小女小學排名 10/90,收生機會如何?
很難講,視乎邊間小學

8.        只知道該校的老師也感到壓力大, 何況小朋友呢?
新學制下,全港師生都大叫救命,尤其是校本評核,分分鐘都要評估,你話壓力大唔大?唔信?你留意下報紙報道同教協報

1.        該校每天功課要多少時間?
中一唔算多,d時間係用黎睇多d書
2.        每學年多少次測驗和考試?
每年大考兩次,每學期主科兩次,其他一次
3.        學校是否很催谷學業?
中一唔算谷,中三之後先至谷
4.        學校指定課外英文書本閱讀的情況如何?
每學期約8本
5.        指定參加多少項課外活動?
最少一種,不設上限
6.        學校校風如何?
學習氣氛濃,崇尚樸實
7.        小女小學排名 10/90,收生機會如何?
很難講,視乎邊間小學

8.        只知道該校的老師也感到壓力大, 何況小朋友呢?
新學制下,全港師生都大叫救命,尤其是校本評核,分分鐘都要評估,你話壓力大唔大?唔信?你留意下報紙報道同教協報

回復 ccspy 的帖子

Thanks for your reply.
You are always so helpful.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Thanks ANChan59! Just want to share my past experience with the parents.

如果全級得90人,應該算是細校,band 1組別應不會太多吧。若是10/90,可能已算是band 1中了。照我睇就機會不大,不過你可以看看學校有幾多band 1同學,正常如果4班同學的一般學校有大約30-40個band 1組別的學生,而第10都算是勉強,因仍會計算入band 1頭的1/3之中,另可加活動的成績幫助。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

Thank you to ccspy and ohnono for your helpful advice.

It's a very good school. Responsible teachers and simple students. Workload is heavy but teachers are well qualified.

The school is a bit far up and traffic is an issue during rush hours, but it is always reachable by walk.

每 星期主科2次測驗,咁好谷,有D驚,但要有好成績,為有這樣

測驗考試接近年中無休,阿女除新年及暑假外基本上係全年閉關,不過又唔覺佢同班同學好大壓力,讀得都幾開心!

EASTCOAST  "全年閉關,又唔覺佢同班同學好大壓力" ?  發表於 13-4-15 15:03
我係cheuk yu爸爸!

Seaboat 發表於 13-4-8 14:33
每 星期主科2次測驗,咁好谷,有D驚,但要有好成績,為有這樣
樓上係話每期,唔係每星期。

tommythumb 發表於 13-4-15 16:48
樓上係話每學期,唔係每星期。
不過一個星期測一科,扣埋d假同考試前準備,即係差不多等於個個星期有測驗.

Eastcoast,

溫習時間同壓力唔一定成正比,好睇個人處理能力及同學之間競爭是否劇烈, 考試前大閉關就梗係辛苦,不過好多時都係小閉關,hea住溫!

一間私校中等程度, 人數都是90人左右, 正正考10名, 只靠成績, 入了張祝珊, 而且唔需要面試.不過佢地間私校, 幾年先至自行收一個.張祝珊自己WEB有講自行和抽入去的人數. 出名既小學自行都係2-3個.
‹ 上一主題|下一主題