用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正小六家長分享區
go

培正小六家長分享區 [複製鏈接]

小兒第二次呈分差過第一次,跌到187,好驚佢上唔到培中
   3    0    0    0

培正在別自行和派位,記得187估要抽一抽,去回(小學一覽)培正問最好

有本升中書小學2013 列出培中只有118位直屬位給培小,請問家長能否証實?

Taimum 發表於 12-12-14 17:09
小兒第二次呈分差過第一次,跌到187,好驚佢上唔到培中
請問全級有幾多人呢?

而家全級有245人

mirage 發表於 12-12-14 19:03
有本升中書小學2013 列出培中只有118位直屬位給培小,請問家長能否証實?

朋友的囝囡都是培小上培中, 我記得她講過培小100名內上培中一定穩陣.

因100名內是Band 1, 101-200是Band 2,若Band 2生多個學位便要抽籤,之後Band 3就無望

smallfoothk  有否特異能力?,朋友有特異能力,不上培中成功考入10大名校.  發表於 12-12-15 15:26

但培中216個中一學位中有多少是乙一直屬位?118定180?

引用:但培中216個中一學位中有多少是乙一直屬位

原帖由 mirage 於 12-12-15 發表
但培中216個中一學位中有多少是乙一直屬位?118定180?

快到期考啦!雖然不需報分,阿仔阿女有無温書呀?

雖然大抽獎只有118個保留學額,但自行65個位全部都是留給培小的(全港只有兩間中學自行學額是這樣的,另一間是嘉諾撒聖心)。所以就算是排187,只要確保其是band 2,那麼入到培正中學的機會還是不少的。當然,第三次呈分試不能再失手。

朋友兒子去年在培小排位是17x,都順利升上培中,去年的小六有232位,頭100是Band 1 而101到190是Band 2,之後的是Band 3,年年不同,看人數來排Band 名次。
今年有240多位小六生,中學只有216位,要上培中,頭180名比較安全一些。
意見只供參考。

我也有跟阿仔講187幾危險,若要跟其他好朋友一齊上培中,一定要上翻150或以上。不過聽學校講若band2生多過中學位要抽籤,所以band2頭中尾都無分別!最好當然係band1,但阿仔唔係嘛!最後希望優才收啦,他是校隊正選,成績不太差,希望有機會啦!

請問有無人知道Pui Ching Middle School有边幾科係用English教? 請告知, 謝!

回復 mingmingyinyin 的帖子

My daughter completed her F6 last year and I recalled that only ENG and GEN Studies subjects were being taught in English!

mingmingyinyin  Thanks, Heiheihaha. I rang the school this morning but I was told that I could not apply for it as I was not from Pui Ching Primary School. Anyway, thanks.  發表於 13-1-3 14:29

下星期一交自行申請表和優才表啦

Taimum,

其實培小成績和程度都唔錯, 101到190都係Band 1.  都有機會抽籤抽上培中.  當然抽籤有機會 第101抽唔到 而190 抽到.

早陣子我參觀過九龍區一間保良局直資中學, 剛巧有一名曾在培小就讀的中學生, 他以前在培小考到17x 名, 但入讀該中學後還讀得不錯.  

如果培小成績係101~190,要參加大抽獎,萬一入唔番培中,仲可以在同區有咩選擇呢?可以揀band幾既學校呢?

我唸區內band 2或直資!希望派返培中啦!

俾心機考埋第三次呈分試及畢業試!

會有班人走,其實三次加埋排名200內,就算派吾到,叩門成功率也高,加油!
Discuz!
‹ 上一主題|下一主題