用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南VS think唔知點選邊間好(急) ...
go

麗港城迦南VS think唔知點選邊間好(急) [複製鏈接]

迦南同think都係pm班!唔知讀邊間好呀?
   2    0    0    0

回覆:麗港城迦南VS think唔知點選邊間好(急)

梗係揀Think 啦

why think ar?

回覆:yokiyau 的帖子

sure Think.... language is good

但我自己英文唔得呀,驚唔識教佢做工課之類呀!

我大女讀Think .我都無同佢講英文,係學校上英文堂時係唔準講廣東話,普通話堂都係,同學之間都係,所以佢係學校學語言好好,老師非常細心。

回復 phyllislau 的帖子

請問上k1後既雜費多唔多?多唔多學生入直資?值不值得讀足四年?唔好意思要問甘多,因為好少家長上黎呢度

回覆:starry_night 的帖子

基本上學費已經包括雜費,出外參觀費都包埋,學費X 10個月加上下學期書簿費。你計埋差不多等於12個月學費。

可以再比多d意見嗎,我仲15,16緊呀!值得讀嗎?thx

你囡囡係咪讀麗港城果間呀?

是的,我個人應為都值得,如果你想佢語言好些。因為如果底子打得好,上小學會無咁辛苦。同埋語言環境好重要,比個例子你,本來我大女n班係讀一間happy school. 廣東話的,上k1我諫咗think.但佢其他同學依然在那學校讀k1 to k3.佢地有d都係出面單對單比net教英文及普通話,但出來的結果都係無信心對其他人講,因為始終唔係每日講,所以如果揀間英普kg.其實都可以省下補習費。不過,think n 班係廣東話,你有無聽校長解釋點解?我覺得佢講得幾好。

我個囝冇讀pn班呀,佢係出年細仔讀K1呀,想問下你囡囡而家英文係咪幾好呀?同埋學校所有野都係用英文架?列如比家長既通造等等?d老師有愛心嗎?你本身英文0K嗎?十分感謝你既回答呀!5該哂!

我個女的英文算ok. 她同外國小朋友玩及大人都聽得明同識答,普通話都是,我的英文都係一般,好多時我唔識讀或讀錯,佢會教返我。

老師很好,好有愛心同細心,有咩想問返老師,只要放學打電話返學校,佢地會同你講,或者email.佢地一定覆。佢地亦會主動打電話比你講小朋友係學校怎樣,唔駛等到見家長先知。呢方面,佢地真係做得好好,唔係好多學校做到。

引用:老師很好,好有愛心同細心,有咩想問返老師

原帖由 phyllislau 於 12-12-16 發表
老師很好,好有愛心同細心,有咩想問返老師,只要放學打電話返學校,佢地會同你講,或者email.佢地一定覆。 ...
我有聽過校長解釋點解n班用廣東話為主,因為小朋友太細驚佢地母語都未學好,就要聽其他語言,怕佢地會混淆!但以我所知有好多n 班已經係英普架喇,返黎個結果都係好好架播?我都唔知點好

回覆:kumiso 的帖子

我個女n班是廣東話,k1英文加廣東話,k2 to k3 就英普,完全無問題,我覺得校長講得好係,如果你小朋友屋企語言是全英文或全普通話,揀英普無問題,如果屋企講廣東話,小朋友入學時才兩歲多,語言基礎才刚刚起步,如果佢連廣東話都未能表達得好,你就要佢學多兩種語言,對佢同其他人或你溝通都未必係好事,因為可能會mix up.而且詞彙真係少d.未必容易表達。。。普通話k1 or k2 先嚟學真係唔會遲,除非你係自己揍,放學後全講廣東話。

想問係咪K1到K2可以間英粵或英普,到K3就轉哂英普(所有班別)?

回覆:iriskwokmama 的帖子

yes

我吾知CANNON, 但係麗港城THINK升小一成績好出眾.  

回復 melonfans 的帖子

可否分享點樣出眾?
‹ 上一主題|下一主題