用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

引用:有咩好比較,其實兩間都好,正如有個post講

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

未比較之前又叫比意見,比完意見唔啱聽又話有乜好比。

理性分析?報hku,  Ubc, MIT, warwick 之前駛唔駛分析呀?

唔好害人啦,sc 咁好都叫人去証明。有d 嘢咁駛講到咁白。

luckyveronique  但有D不明的人真係搞不清SC究竟好在哪里,比如我,我只知他名氣大。報左但無去in。我只知您見到york字眼便跳出來給予批評,請問居心何在  發表於 12-12-22 13:24

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

回復 behappydad 的帖子

如果您講“好学校=難入”,我只認同小學、中學、大學係甘,但幼稚園。。。經歷過的人都知其中有幾多是幸運的成分呢?

如果說SC只收叻仔叻女,那您認為這是好學校嗎?

如果SC各樣小朋友都會收,甘如果能考入難道不是幸運的成分也較高嗎?

小一戰役時先顯各校實力,無需過分強調難入即是好學校喇,在幼稚園就抬高自己貶低他校,未免過早了!

引用:未比較之前又叫比意見,比完意見唔啱聽又話

我是路過的,我個仔兩間都冇讀,記得當年SC由K1申請到K3都入唔到,去了york的簡介會唔知校長講乜,只記得佢成日講個仔,又話D學生點叻,考好多乜乜試咁,但見到張cert是簡體字,有D怪,所以冇報名。比個仔入讀一間教會學校,學費千幾,茶點百幾,全年書部2千幾,老師極有愛心,每個小孩都很有禮貌,每天有外語老師教英文45分鐘,普通話每星期2次,課餘時間多睇課外書,兒子每天最少花2小時閱讀。亦冇考York重點推薦的公開試,有幸兒子入了男拔小學,在DBSPD的同學大部份來自SC,KV,CCKG,ESF,聖公會,寶山等,至於York就......真係唔知,可能我識唔到啦! 所以話讀邊間幼稚園都唔重要,只要你栽培到小孩有禮貌,主動學習便可。這只是我小小的分享吧! (不喜勿插)

luckyveronique  此外,恭喜先,你仔仔好叻。但據我所知,york畢業生畢業考入的名校中,男拔不是最多人入的。york學生多入喇沙、GH、瑪利諾、英華等。  發表於 12-12-22 13:45
luckyveronique  多謝分享。題外話,真有ESF考番local學校嗎?因我仍舊猶豫比囡囡入local or 國際,但又驚入左國際萬一吾like學術進度,無法翻轉頭  發表於 12-12-22 13:41

引用:我是路過的,我個仔兩間都冇讀,記得當年SC

原帖由 XYZABC 於 12-12-22 發表
我是路過的,我個仔兩間都冇讀,記得當年SC由K1申請到K3都入唔到,去了york的簡介會唔知校長講乜,只記得佢 ...
請問你小朋友既幼稚園係?

原帖由 XYZABC 於 12-12-22 發表
我是路過的,我個仔兩間都冇讀,記得當年SC由K1申請到K3都入唔到,去了york的簡介會唔知校長講乜,只記得佢 ...
很好的分享。這令我醒覺原來小朋友的本質(禮貌,習慣etc)緊要過讀邊間幼稚園。這其實亦是上一代教小朋友的教法。如我錯,大家可隨便分享,我唔介意,嘻嘻。

回復 LWL1212 的帖子

我朋友二個仔, 大仔讀York畢業, 細仔讀SC, 原本大仔都係考SC但考試日大病沒考. 二個仔都升小學了, 大仔升讀了英華細仔跟住入. 佢綜合意見係York教得好過SC, York教大仔英文好好而同時其他課都唔差所以現在小二都係自己做功課(根基打得好). 相反細仔係SC讀, 話就話英文好結果是要出去補習英文,數學. 佢話唔係阿哥入到英華, 細佬都有D吻. 叫我幼稚園時唔好俾佢個名蒙蔽, 以前出名好的SC, 近年真係......你留意其他討論區就知道.

naughtybj 發表於 12-12-22 14:35
DBS ok la, my friends from St. Paul co Ed.  Their kids from York... I think St Paul is better than D ...

當年兩間都收咗, 我選擇了DBS, 見到呀仔在無壓力下愉快學習, 肯定自己無選錯。無話邊間好, 邊間唔好, 只要適合自己小朋友讀就係好, 每年DB都有收插班生, 收CO-ED的學生都唔少啊! 亦有DB仔轉去讀CO-ED。我無話DB係最好, 亦無講YORK唔好, 我只講出自己幫孩子作出這樣的選校吧!

引用:回復+LWL1212+的帖子我朋友二個仔,+大仔

原帖由 tonyjaababy 於 12-12-22 發表

我朋友二個仔, 大仔讀York畢業, 細仔讀SC, 原本大仔都係考SC但考試日大病沒考. 二個 ...

引用:回復+LWL1212+的帖子 我朋友二個仔,+大仔

原帖由 tonyjaababy 於 12-12-22 發表

我朋友二個仔, 大仔讀York畢業, 細仔讀SC, 原本大仔都係考SC但考試日大病沒考. 二個 ...
多谢分享

引用:回復+behappydad+的帖子 如果您講“好学校

原帖由 luckyveronique 於 12-12-22 發表
回復 behappydad 的帖子

如果您講“好学校=難入”,我只認同小學、中學、大學係甘,但幼稚園。。。經歷過 ...
好大隻字。
本人與sc 無關,只是直覺話我知。

好與唔好,供求是其一指表。(通常)大部份話好當然有原因。

york 真係幾易入,但平心而論佢比足夠訓谏比小朋友,尤其英文,不錯的選擇。但如有sc offer 就不同了,因為有得選。

本人無意得罪,請見諒。

引用:Quote:naughtybj+發表於+12-12-22+14:35+DB

引用:Quote:原帖由+luckyveronique+於+12-12-22+

我認輸了。

merry Christmas!

我嗰年代超多sc 生入到dgs,如講九龍名牌kindergarten 我心裡只有Cckg, sc and kv, 其他好多都好好,如keenmind, Lh, 但見primary 如見工一樣,除了睇performance 都會睇之前讀過的學校。當然York students 都會入到最好的小學如dps dgs, 但sc 會有DD優勝,所以我為我小朋友由York sister school 轉去sc, 而我同學兩公婆係dg db 都為個女轉咗去sc。

我覺得sc and York international Stream 的syllabus 好似,小朋友Dpersonality 都似,都係幾active, talkative and 少少naughty.

naughtybj 發表於 12-12-14 18:56
York 有Cambridge 同 SAT等International certificate, 學術有保證!

Cambridge class is only available to full time students, I.e. attend 6-7 hours school per day.For sc students, if they wish to have the same cert, they can attend Cambridge course from other schools like abc pathways.
You sound like a Sales of York more than giving genuine advice,

However, I do admit York international stream is good.
‹ 上一主題|下一主題