用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

引用:始終都係YORK最好 +

原帖由 naughtybj 於 12-12-21 發表
始終都係YORK最好
衷心祝你小朋友下年入York !

引用:始終都係YORK最好 +

原帖由 naughtybj 於 12-12-21 發表
始終都係YORK最好
哈哈 祝福你入到最好嘅學校

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+12-12-21+發表

原帖由 breadbb 於 12-12-21 發表
哈哈 祝福你入到最好嘅學校

回覆:LWL1212 的帖子

唔好意思!你誤會了。我並唔係york嘅hardcore fans. 我之前有Greenfield 同 Ming Wai offer, 都有問不同意見。
而家York都有offer, 所以又係York thread睇。

我只係覺得間間學校都有好多不同優點,除非學校傷害學生,如果唔係,我認為好多都好好。我成人見人話學校唔好,其實並唔認同,因為呢啲都係好,只係有啲未必適合自己同小朋友。

我問呢個問題主要係SC PN 下年3月先IN, 而且PN 係Hunghom我唔禁prefer, 所以想了解多啲先決定考唔考。

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

又係果句,

通学好学校=難入

,小学,中学,大学一樣。

希望大家冷靜提出意見,太串就會引發罵戰,屆時版主關閉帖子的話,一拍兩散。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+12-12-21+發表

好學校=名氣大=難入=唔入會俾人笑? OMG!

我係York家長,York長期俾人睇低,但批評者都唔係用家…
York係樣都計錢,但無人逼你俾,多數都係optional。
開親thread問呢個問題,9成揀SC。

揀學校,係要揀切合自己的需要,子女的性格,唔一定名校就啱自己!

樓主你都係搵啲客觀意見喇!  

兩間syllabus 都好,係好學校。但我一定選sc 因它比較reputable.

回復 behappydad 的帖子

Very agree.To be honest, York 真係差唔多個個都收,而sc 真係好難入。

引用:回復+behappydad+的帖子 Very+agree.To+be

原帖由 bettywong80 於 12-12-21 發表
回復 behappydad 的帖子

Very agree.To be honest, York 真係差唔多個個都收,而sc 真係好難入。

我都話恕我直言。

我個準則是:有果必有因。
好学校多人報收生率低。

hku 教得好唔好?成班开party 玩玩玩走堂。
hku 好定唔好?(depends)
但我只得hku 最難入。
有因有果,有果必有因。

有咩好比較,其實兩間都好,正如有個post講陳豪vs林峯,各有粉絲,拗極都唔會有答案,除非有晒升小统計,所以都係留返比樓主自己諗吧。不過小朋友讀邊間絕對唔應該睇邊間難入而讀。

引用:又係果句, 通学好学校=難入 ,小学,中

SC英普今年好難入,SC PN有好多家長想入英普都入唔到。我仔SC K2英普,無外出補英文同普通話,兩文三語不錯,上星期參加紅十字會義賣熊仔活動,四歲人仔(我仔十月尾細b),可以大膽自信用廣東話,英文同普通話自己行埋去陌生人到叫人買三件熊仔產品,由開場白到介紹三件產品係咩、幾錢,我同老公都有d嚇一跳。SC出名在語言訓練及自信心培育,so far我地滿意。

當年我仔有SC同York offer. 正正York發生慕道班事件,自己對york辦學方針不認同,所以不揀York。

恕我再直言。
我用收生率做指標作比教,是我認為呢把”尺”比較好。
每個人把尺各有不同,不需太認真。

好與唔好,如果可以抽離自我(如忘記自己小朋友係邊度讀),就可以好快講得出。

york 收足学費交足料,抵讚。
但我覺得如小朋友能得到sc offer, 开心如中大獎。應替別人高興。

其實你心目中對象係点,心中有數。有人要地点,有人要新校舍,有人要名牌,有人要簡樸。

而我只考慮兩点。是否龍校  ,  是否搶手。

小朋友二歲,入唔到名校唔代表無前途。大把時間学,長路漫漫。但SC 真係勁校。

其實無人特登針對York 係有個別家長要特登話最好係York  令到更多人想討論啫 就算我揀左sc 我都唔會話sc係最好 只係我覺得我最認同佢 從來都無覺得佢係最好 從來只有最合適 無最好

‹ 上一主題|下一主題