用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

申報定先, 我就係YORK未來家長。

我朋友仔個B讀SC, 好失望, 因英文未夠勁, 所以出去補。當然亦都有D好唔開心既野發生, 因個B好怕羞, 我朋友叫老師鼓勵BB送聖誕卡俾朋友仔, 點知個老師話: 你個B既性格係咁, 你唔好期望佢可以有轉變。我朋友火都黎埋, 咩叫教育? 鼓勵小朋友大膽D都叫冇得幫? 佢即刻寫投訴信, 但最終冇寄, 因怕BB俾人針對。

以上所言, 全屬事實, 不喜勿插, 但當然, SC咁大, 一定又有其他好老師。樹大有枯機, 幾勁既學校都有人同個B夾D有人冇咁夾, 但我同老公聽完就唔想揀SC。

另一朋友, 個B讀SC, 讀了一陣轉校, 因為不適合。轉了YORK, 讀到今年K3, 不過又係佢句, 係適合與否既問題, 唔係間學校一定好定唔好, 自己聽下間學校既STYLE再揀仲實際。

其實以前我in 過SC後都發覺部份老師欠缺愛心,相反其他學校雖然無咁出名,但老師有愛心e.g.有宗教幼稚園

SC & York是不同級數的,勝負明顯
A school is popular for a reason

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

Sc的老師鼓勵小朋友自己逐一聖誕咭比同學,不知幾好!

bearcat2003 發表於 12-12-28 12:05
Sc的老師鼓勵小朋友自己逐一聖誕咭比同學,不知幾好!

YES! SC teachers are very nice and considerate, they know the weaknesses and strengths of each child, thus 'tackle' their problems. teacher identified the weaknesses of my child and taught me ways on how to make her improve.

引用:Quote:bearcat2003+發表於+12-12-28+12:05+

原帖由 bettywong80 於 12-12-28 發表
YES! SC teachers are very nice and considerate, they know the weaknesses and strengths of each chil ...
Glad to know this

引用:SC+&+York是不同級數的,勝負明顯A+school+

原帖由 minirat 於 12-12-28 發表
SC & York是不同級數的,勝負明顯
A school is popular for a reason
本人認同SC係一間口碑好嘅KG, 但幼稚園不是酒店,家長有主觀評級,對York有點不公平。

herman0114 發表於 12-12-28 14:35
本人認同SC係一間口碑好嘅KG, 但幼稚園不是酒店,家長有主觀評級,對York有點不公平。

...

我自己都有York的offer,去了面試對York的印象都好好(雖然最後有自己理想的學校收了所以放棄York)
不過我覺得學校出名一定有它過人之處
York同SC都不是新學校
如果做得好,口碑好,一定會直接反應系受歡迎的程度上。
SC同York受歡迎的程度唔同level系不爭的事實。

引用:Quote:原帖由+minirat+於+12-12-28+發表SC+

原帖由 herman0114 於 12-12-28 發表

...
讚成

引用:Quote:herman0114+發表於+12-12-28+14:35+

原帖由 minirat 於 12-12-28 發表
我自己都有York的offer,去了面試對York的印象都好好(雖然最後有自己理想的學校收了所以放棄York)
不過 ...
Agree

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

本人不是York fans, 若林峰劇集收視比陳豪劇集高,便硬說林峰與陳豪不同級數是不爭的事實,是否有意思?本人認為用到“級數“字眼去評幼稚園,除非有第三機構用最客觀數據作級別,否則是沒有意思的。

Chirley  同意...  發表於 12-12-28 17:20

引用:本人不是York+fans,+若林峰劇集收視比陳豪

原帖由 herman0114 於 12-12-28 發表
本人不是York fans, 若林峰劇集收視比陳豪劇集高,便硬說林峰與陳豪不同級數是不爭的事實,是否有意思?本 ...
agree!  

次次見到呢D POST都係傷和氣多,
特別同YORK 有比較的, 多數YORK都俾人話得較傷, 真係何必呢...
我相信自己去報得一間學校, 都應該曾想過俾囝囡入去果間學校讀,
咁多人批評自己想幫囝囡讀果間學校, 相信大家都唔會好過~
再者如果唔係想讀果間學校,
搞乜要浪費咁多時間填FORM 俾回郵信封又開支票過數搞咁多野呢?
到多過一間俾到OFFER俾囝囡時, 當然係開心, 值明小朋友係家長既教導下都符合到OVER一間學校既要求, 應該唔差...
呢個時候個人認為應該自己思想下會好D囉,
問人或睇其他人意見唔係唔好, 但都會愈搞愈亂...
而且除左學校教育資料外, 都睇下近唔近自己屋企等等...
如未入讀過真係無乜資格去講一間學校岩唔岩自己小朋友同家長,
如岩就=好, 唔岩就=唔好...咪咁囉...

回復 minirat 的帖子

同意樓上說法,對學校的comments還請舉例說明,如無辦法舉例,用高低級數這種字眼,是對學校及在讀小朋友的不公

回復 luckyveronique 的帖子

甘又系。我不是兩間學校的用家,所以不適宜比較。
我收返我的記述言論。

luckyveronique  多謝體諒。。。甘你決定入左邊間呀,比SC更好既?  發表於 12-12-28 18:25

引用:其實st+cat做得好叻,佢用面試定生死,等家

原帖由 cherryird 於 12-12-28 發表
其實st cat做得好叻,佢用面試定生死,等家長們覺得好難入便成功升level, 反則york校長好蠢,採用高分收信 ...
辦學三十年,冇須要咁做。

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+12-12-28+發表

引用:其實st+cat做得好叻,佢用面試定生死,等家

原帖由 cherryird 於 12-12-28 發表
其實st cat做得好叻,佢用面試定生死,等家長們覺得好難入便成功升level, 反則york校長好蠢,採用高分收信 ...
其實校長十分关顧家長感受

‹ 上一主題|下一主題