用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

引用:輪名氣是st+cat 不過york考小一成績呢幾年

原帖由 cherryird 於 12-12-15 發表
輪名氣是st cat

不過york考小一成績呢幾年好出色
請問考小一点出色法?在哪裡可以看到有關數據?

回復 cherryird 的帖子

yes,看過小學版的york畢業成績,真係幾好wor!

但卻有幾個SC畢業生,升小面試成績竟然5:0、4:0,呢D SC家長亦話,讀SC都吾得!

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

回覆:naughtybj 的帖子

你係york讀過?

我意思你好支持York, 你小朋友係York 讀過?

其實本來都一心讀SC, 因為阿女考得好比心機...又表現好好先有OFFER...見完英文老師又要見普通話老師。相反,IN YORK問既野...簡單又少....覺得..不太認真,就心諗,真係人人IN 都會收???不過,我家姐個女係元朗既萊茵讀(係YORK姊妹學校),都見佢...考私小成績唔錯......但我一個九龍小學教師朋友就話SC 入小成績好過YORK...所以,好煩...15/16中......

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+12-12-14+發表

原帖由 breadbb 於 12-12-14 發表
就係升小一sc個名點都好過York 咁點解要揀York 除非冇得揀
Agree

為何你去英藝不去York?

回復 naughtybj 的帖子

其實作為york未來家長,雖深知學校學術好強架,但如果學校係這幾年可躋身九龍塘tier 1幼稚園行列,如SC KV一樣有名牌效應既話,我便好知足啦。

仍感興趣您的競爭力排名係邊度睇到?可否share link?

點解大家講到考SC好似好容易咁?? 乜唔係好難考咩? 我個仔下年考,好担心!

回覆:happyforever168 的帖子

K1約有7000、8000人左右考!
收大約3、4百!

多謝大家既意見...呀........真係要好好想清楚......SC上年..PN CLASS 有考..唔收..今年再考...有PM OFFER 好開心架....因為見阿女考得唔易......

回覆:happyforever168 的帖子

York 家長講到York 甘神級,勁過SC , 吾知有冇家長因此放棄SC offer 而讀York?

我吾會放棄SC

mrschiang  我有朋友舊年就係放棄SC讀York, 佢仲係小學教師黎添  發表於 12-12-19 13:56
mrschiang  我有朋友舊年就係放棄SC讀York, 佢仲係小學教師黎添  發表於 12-12-19 13:55

論名氣大部份人話sc勁過york, 哈, 但我只會看考小學往績來定幼稚園點, 唔會看名氣, 若係論小學考得好, 我覺得學之園反而叻過st cat喎, 不喜勿插
‹ 上一主題|下一主題