用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York同think揀邊間好?
樓主: Shirleyng428
go

York同think揀邊間好? [複製鏈接]

我自己就鍾意think, 愉快學習又學得識, 升小成績都好好.

我吾鍾意咁細個, 多考試, 多補習, 多測驗, 佢地也有班級排名, 所以吾會選york.

雖然我知有好多家長鍾意, 我就相反.  各人有各人喜好, 睇下樓主認為邊個最合適小朋友學習方法.

回復 melonfans 的帖子

我同你一樣間THINK, 因為我唔會間YORK, 所以無報!

我唔會特別揀think, 唔係因為唔好, 而係只有母語教學和訓練自理能力, 還有好多學校可以揀, 我比較喜歡有自理能力加埋有學術的學校

冇最好學校, 只有適唔適合. 有啲小朋友谷得, 有啲唔得. 有啲小朋友壓力低下有好成績, 有啲會唔like番學.
而家先PN, 大把幾會轉. 以自己囝囝為例, 愛睇書(有好多字個啲都照睇), 專注集中, 坐得定, 我預備揀課程較深校谷的學校一試. 如果估計錯誤, 先轉番Happy School. 由深轉淺容易, 但hea慣先去谷的就慘了. 小朋友係白紙, 忙但開心, 冇得比較, 應該唔太知咩係谷.
純個人意見.

舊年我和好多同事都經歷左考幾間都係得waiting list的經驗之後, 我已經叫人最好在pn時考到幾間幼兒院選定有埋k, 否則考其他幼稚園不收時, 自己n班都可以有直升, 因為之後幾年出生率很高, 真的好難考呢

回覆:peggyhklam 的帖子

我覺得今年PN都已經好難考.

我的經驗係, 唔好唸住求其讀住一間pn, 然後出年博考第二間k, 因為出世率高, 加上好多學校收生標準不一, 應該唸住考k間間唔收時, 自己的pn是否心儀, 這樣當你出年考k考唔到時, 都唔會唔開心留在原校

同埋個個話大仔著數, 我覺得反而早一年入學仲可避過龍年的小朋友, 到時考小學仲慘呀

harriet121 發表於 12-12-16 20:15
我自己都打算比BB讀Think,雖然york畢竟也是名校,但其今年的PN安排太令人失望,我哋連briefing都冇去

...

可唔可以講解下邊D地方『太令人失望』?
我都好想知有咩唔同方面了解下...THX

peggyhklam 發表於 12-12-19 14:40
我的經驗係, 唔好唸住求其讀住一間pn, 然後出年博考第二間k, 因為出世率高, 加上好多學校收生標準不一, 應 ...

認同你所講的, 而且做大囝有著數唔係100%, 今次兔年已夠多BB, 諗到龍年仲驚呀...點爭呀!!!
睇左好多人講YORK同其他唔同既學校, 都去左聽YORK 既簡介會,
YORK 俾人既感覺好多都係錢錢錢先...但可能只係佢地太坦白,
話俾人知『羊毛一定係出自羊身上』, 呢樣我覺得OK!!!
自理果D我同老公對個仔都有要求, 會去教,
反而學術上我地真係唔知點去開始教...或者教D乜,
所以YORK 如果收我囝, 我都唔MIND 學校幫手去谷下先。

ekhc    發表於 12-12-28 01:16

引用:我覺得今年PN都已經好難考.+

‹ 上一主題|下一主題