用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York同think揀邊間好?
樓主: Shirleyng428
go

York同think揀邊間好? [複製鏈接]

回覆:Shirleyng428 的帖子

我都係有呢2間Am offer. 我揀咗think, 因為york 得2hours. 好似唔夠時間。

引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-16+發表我

原帖由 Shirleyng428 於 12-12-16 發表
kowloon tong think am!!!

你係am定pm?
AM

ekhc  ic.  緣慳一面  發表於 12-12-17 22:38

Frankly speaking, most kindergartens, except those joining voucher schemes are commercial, therefore, i dont see THINK not commercial at all.  As long as the school provides what we pay for, thats good enough.

I prefer York more than Think though.

引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-16+發表我

原帖由 gigiwin888 於 12-12-16 發表
我姪女去年都係讀think pn,但問左她媽咪係無net全跟喎,佢都話主要廣東話,不過佢係麗港城讀,讀完都話英 ...
自理我都聽聞話教得幾好,但其實所有pn 都係教自理多,連York 個校長都咁講……!我讀pn 其實係想k1 有定個位,所以會選間學校k1~3 都做得幾好,如果k1 考唔到其他心儀學校(個啲冇開辦pn),我可以安心留响原校,所以我唔單只比較pn课程。其實大部份pn都係45分鐘英文,45分鐘中文(廣東話or國語),好多幼稚園 intl class 通常用國語教中文,班主任為外籍教師。Think pn 係母語,報名時已經注明, 即係班主任講廣東話。

引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

原帖由 fafapot 於 12-12-16 發表
我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小 ...
其實我既唸法係同你一樣,讀PN 係想留埋K1個位,所以都想揀啲有質數既學校even K1冇其他學校收都可以繼續係原校讀,所以K1-K3既課程我都要留意埋!但你已決定會讀麗港城think? 你上午定下午班呀?

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+12-12-16+發表

原帖由 fafapot 於 12-12-17 發表
自理我都聽聞話教得幾好,但其實所有pn 都係教自理多,連York 個校長都咁講……!我讀pn 其實係想k1 有定個 ...
我都係咁諗,心儀幼稚園冇pn!!^^

我揀左york交留位費!

回覆:York同think揀邊間好?

Think pn 是否不一定可直升k1?

回復 bbrabbit2011 的帖子

話就話不是直升, 不過都無咩人討論無得直升的問題, 估計都係全收, 除非自己不讀或本身有個人問題個D.
我都唸緊呢2間, 如果york am維持3個鐘不變就唸都唔使唸選york了, 依家真係得個煩字

原帖由 kumiso 於 12-12-17 發表
其實我既唸法係同你一樣,讀PN 係想留埋K1個位,所以都想揀啲有質數既學校even K1冇其他學校收都可以繼續係 ...
我係九龍塘Think AM class. 我有朋友個囝依家讀緊麗港城pn。 其實我冇問過學校点解九龍塘贵甘多同有咩分別。 最好打去收你果間學校問清楚上课流程。九龍塘係揾個主任覆我嫁。

回覆:naughtybj 的帖子

請問york升呢D小學係計分派入去還是自己考入去?請指教!

引用:一般YORK會升讀油天小,喇沙,DGS/DBS,英

原帖由 naughtybj 於 12-12-17 發表
一般YORK會升讀油天小,喇沙,DGS/DBS,英華等名校。又會考Cambridge, JET SET, SAT 10, NCML, EPGY ... 將 ...
York webpage 有post升小情況,如果佢有200個K3 學生,考到著名私小直資有20%,甘即係有40個分佈响佢列出果12間學校。有28%係著名津貼官校,即派位為主。其餘52% unknow.

引用:Quote:原帖由+kumiso+於+12-12-17+發表其實

原帖由 fafapot 於 12-12-17 發表
我係九龍塘Think AM class. 我有朋友個囝依家讀緊麗港城pn。 其實我冇問過學校点解九龍塘贵甘多同有咩分別 ...
咁你個朋友個囝讀成點呀?開唔開心呀?課程谷唔谷呀?pn之後又有無繼續讀呀?

引用:係囉,+九龍塘5500一個月無人話商業,+約克就

原帖由 cherryird 於 12-12-17 發表
係囉, 九龍塘5500一個月無人話商業, 約克就話商業, 真奇怪
York 我唔覺佢商業,佢只不過係張自己嘅優点宣揚出嚟。

引用:Quote:原帖由+fafapot+於+12-12-17+發表我

原帖由 kumiso 於 12-12-18 發表
咁你個朋友個囝讀成點呀?開唔開心呀?課程谷唔谷呀?pn之後又有無繼續讀呀?

...
he enjoys the school life. pn & k1 no home work. his mon comments that must be better than traditional kindergarten, happy school life with creative learning. K3 will start writing.  kids can speak eng & mandarin fluently when they graduated

回覆:naughtybj 的帖子

咁你決定好讀邊間未?
看來你很喜歡 zenith and york.
我現時也決定不來!

回覆:wiskylo 的帖子

我都覺得如果York 維持3hours 咪幾好!

‹ 上一主題|下一主題