用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York同think揀邊間好?
樓主: Shirleyng428
go

York同think揀邊間好? [複製鏈接]

回覆:York同think揀邊間好?

回覆:phyllislau 的帖子

如果係學術層面,我覺得York的學術係深過THINK,"谷"嘅程度勁啲。York嘅升小成績特出過THINK.

係價錢上,我建議樓主親自了解兩間學校的收費小項,邊啲係必需,邊啲係optional, 才知道邊間係你經濟範圍可以做到。我想share每個人對"雜費"定義不同。我之前一睇York書簿費2千蚊一年,我哇咗一聲。但當你睇書單小項,出版商,又發現可能我去轉書展都會買差不多嘅嘢,使一樣嘅錢。

少少分亨。因為我不停收集我有offer學校的收費,禁樣先可以predict到要使嘅錢。窮人嘅特質,全為血汗錢,要小心計算。

回覆:TeriAnla 的帖子

回覆:TeriAnla 的帖子

不知道如果PN是pm, K1 可否轉返am架?

回覆:Pigmamapigmama 的帖子

回覆:naughtybj 的帖子

it's right!

引用:Think係唔係好多地方都有,York+只有九龍塘

原帖由 naughtybj 於 12-12-15 發表
Think係唔係好多地方都有,York 只有九龍塘同學。
{:1_1:}

cherryird 發表於 12-12-14 10:14
你問清楚朗思n班好似係母語教學, 因當年我都是有呢二間offer, 但因朗思回覆我讀n是母語教學, 我即刻放棄thi ...
咁YORK PN係唔係雙班主任制,即係個NET成日跟住,就算食茶點,去運動,去洗手間等,都有機會學英文?仲有PN是否得一個西人老師,其餘是唐人NET?一班是否有30人得3個老師?請問有冇普通話,每天幾分鐘?

引用:其實York通常同ps,st+cat,Victoria+等比,+

原帖由 naughtybj 於 12-12-15 發表
其實York通常同ps,st cat,Victoria 等比, 好少同其他比,請見幼稚園討論區。

...
HKPS,St. Cat一個level, york 係同zenith比較多。

回復 handsomebb 的帖子

Agree!!York 同HKPS、ST.CAT點會同level呢!

minirat  同意!  發表於 12-12-17 09:49

用生產力高低比level?真係好無聊。大家做家長互相分享意見,居然會係咁。

其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer就係呢兩間!
St cat又未in,hkps又未知!
我點敢揾黎比較,人地都未必收我個囝啦!
如果真係收佐先再比較!

引用:其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer

原帖由 Shirleyng428 於 12-12-16 發表
其實我開個話題係想知邊間好,暫時有offer就係呢兩間!
St cat又未in,hkps又未知!
我點敢揾黎比較,人地都 ...
我自己都打算比BB讀Think,雖然york畢竟也是名校,但其今年的PN安排太令人失望,我哋連briefing都冇去

我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小班教學,点會比其他学校英文差呢,反而關心關注仲多啲。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-12-15+

原帖由 ekhc 於 12-12-15 發表
係九龍塘Think.  York 太商業化, 同我哋理念中嘅學校有距離.
你係am or pm class?

ekhc  pm.  how abt u?  發表於 12-12-16 23:46

引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

原帖由 fafapot 於 12-12-16 發表
我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小 ...
kowloon tong think am!!!

你係am定pm?

引用:我揀咗Think,+pn+母語班意思係有一外籍及一

原帖由 fafapot 於 12-12-16 發表
我揀咗Think, pn 母語班意思係有一外籍及一本地老師跟着小朋友,唔係無英文,而且係全程跟着,一班12人,小 ...
我姪女去年都係讀think pn,但問左她媽咪係無net全跟喎,佢都話主要廣東話,不過佢係麗港城讀,讀完都話英文進步不大,不過教自理能力幾好

‹ 上一主題|下一主題