用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問自閉症兒童是否多數用左手?
go

想問自閉症兒童是否多數用左手? [複製鏈接]

我個小朋友一向自發性用右手,但上星期去做感統的時候,導師話佢隻右手無左手咁靈活,懷疑佢係左撇子,又話自閉症的小朋友的右腦發達,所以多數是用左手.吾知係咪真?用左手或右手,對自閉症小朋友的腦部有無影響?
   0    0    0    0

回覆:apple000 的帖子

我估唔一定,我識的都係右手多。我小朋友是先出左手的,但我train佢用右手寫字、用餐具,其他就由佢鍾意。但我都覺得佢左手比較靈活.

回覆:想問自閉症兒童是否多數用左手?

我覺得冇大関係,正常人都有主手副手,唔會兩隻手一樣。其實你OT係指主副手協調唔好?例如左手揸住張紙,右手用較剪,動作佩合差?

回復 apple000 的帖子

我個仔其實一直都係出右手既, 所以三年來S位都係train佢右手.

不過有一期我揾左個上門導師train阿仔, 佢忽然話我知, 阿仔隻左手比較叻......

咁但係一切都train哂右手, 佢就話唔好特別改佢, 費事佢亂.

可以第時學新野時, 先至教佢用左手, 例如打波呀咁......等佢兩隻手都用得.

醒目開學勳章

apple000 發表於 12-12-13 15:34
我個小朋友一向自發性用右手,但上星期去做感統的時候,導師話佢隻右手無左手咁靈活,懷疑佢係左撇子,又話自閉 ...

嘩 乜咁啱有呢個topic呀......

我都苦腦緊 我個仔開頭左右手都用 但教佢開始用餐具及攞筆劃線時咁好自然叫佢用右手 佢又冇乜抗拒. 家陣係s位個ot同我講阿仔用左手靈活啲 問我train唔train返佢用左手 佢話如果小朋友本主手係左手 但叫佢用右手的話 學嘢會慢啲同辛苦啲 叫我諗清楚啲...... 唉....我都唔知點算?? 好似樓主既問題一樣: 用左手或右手,對自閉症小朋友的腦部有無影響? 而且影響係咪大得咁緊要呢?

但有一點我又唔係好明啦 照ot所說既道理 小朋友用番主手學嘢就會順啲同埋快啲, 咁主手真係用右手個啲自閉症小朋友 係咪個個都因為用啱咗主手(右手)而佢哋學嘢就快咗好多及順咗好多呢? 其實一個自閉症小朋友學嘢學成點 應該有好多因素影響架 e.g. 感覺統合. 無理由淨係關主手係右手/左手事架??

搞到我心都煩埋, 好似講到因為我叫個仔用咗右手, 所以佢學嘢慢咗同辛苦咗, 搞到我downdown地, 好似日後佢學嘢學得唔好既話, 係我累到佢咁樣.....

回復 pinkdoll 的帖子

其實學左就不必搞返轉頭喇, 我覺得搞到個小朋友仲亂.

可以好似我個導師咁, 教玩新野同用新用具先用左手囉.

又唔好睇得件事太重令自己唔開心......如果轉下手就學快d.......咁就一天都光哂........:p

醒目開學勳章

fongbau 發表於 12-12-14 14:23
回復 pinkdoll 的帖子

其實學左就不必搞返轉頭喇, 我覺得搞到個小朋友仲亂.

我同ot傾咗 會細心留意下佢出左手多定右手多 我都問過另外一個資深啲既ot 佢好肯定咁話天生主手係左手既人 你叫佢用右手 係會影響小朋友發展 叫我睇清楚小朋友用左手就由佢用左手 因為右腦發達既人係用左手

我諗諗下 有一個point說服到自己俾個仔用左手 .... 因為我係右手人 講真你叫我呢個右手係主手既人去用左手做嘢 我真係慢好多 用唔到力 論論盡盡咁 同埋協調唔到 唔係唔得既但好辛苦囉 . 我估如果有人唔俾我用右手做嘢, 堅持要我用左手 我會好唔開心 哈哈. 既然, 我自己都明知自己用左手做嘢係有問題 咁點解我會認為一個主手係左手人去用右手做嘢反而係work呢?

如果我明知個仔係左手人而我堅持佢用右手, 咁固執既反而係咪自己呢?

呢個只是我個人想法及分享..

無話用邊隻手多係自閉的,反而係如果小朋友多用左手,寫線,力度都好過右手,就用返左手。 當然我都有咁諗,可以訓練用右手就右手,自己又熟D字的筆劃,又用示範右手握筷子,你叫我用左手就死了。

醒目開學勳章

crystal媽咪 發表於 13-1-6 00:03
無話用邊隻手多係自閉的,反而係如果小朋友多用左手,寫線,力度都好過右手,就用返左手。 當然我都有咁諗 ...

唉 咪就係呢一點囉 我右手人 叫我用左手真係想死..... 咁叫個左手小朋友學自己用右手做嘢 其實一樣好慘

p.s. 我教咗我個仔右手捽泥膠 然後右手攞刀 左手扶住物件切 教咗好耐 但教極都唔係好得 我試下由佢用边一隻手攞刀 佢用左手攞刀 咁我咪教佢左手攞刀 右手扶物件切 佢當堂得心應手 之後不停用左手捽長舊泥膠 然後自己左手攞把刀右手扶住切嘢 玩得好開心..... 還有 我教佢右手攞波 然後拋保齡球 點都唔中 點知我由佢用左手 佢試咗二至三次後 就次次都拋得中....原來佢唔係做唔到 只不過要用左手做.......唉 我投晒降...

其實我相信做家長比較擔心寫字呢個問題 我相信都ok既 我見好多人都係左手寫字

我係用左手寫字, 但揸筷子及較剪用右手, 但唔係自閉

我都唔知點解左右2手都用 (以前屋企唔會理會咁多野), 但我真係唔知咁叫唔叫做好

我都驚我呀囡受我影響, 所以我都唔夠膽教佢寫字 (呀囡3歲)

自己用右手寫字都發唔到力

新人進場

醒目開學勳章

kennyrita 發表於 13-1-7 09:58
我係用左手寫字, 但揸筷子及較剪用右手, 但唔係自閉

我都唔知點解左右2手都用 (以前屋企唔會理會咁多野),  ...

主手係用左手 肯定唔關自唔自閉事 我阿媽同家姐都係左撇子 都唔係自閉 主手係左手既人 佢哋右腦比較發達.

我上網睇過 係有啲研究話自閉症既人大多右腦發達啲 所以啲研究話自閉症既人多用左手 不過 睇完就算啦 因為肯定不是話用左手既所有人就代表係自閉 完全二碼子既事啦. 就正如自閉症既人情緒比較差易發脾氣, 但唔代表所有人情緒差脾氣大就係自閉症嘛.

我諗如果小朋友好明顯時時事事都出左手, 你train佢用右手既話, 咁就有問題;

我意思係如果佢出手唔明顯, 好似我個仔咁, 左右左左右右左右.......咁就不必浪費時間了~
‹ 上一主題|下一主題