用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處? ...
go

請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處? [複製鏈接]

如題
請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處?
謝謝!
   3    0    0    0

好視乎小朋友的作息時間,以小兒為例從出生到現在,他從末遲過八時起牀。無奈pn只有下午班收,我便要他上學前小睡片刻,幸好家住學校附近。
所以也趕到返學 ,但開學至今,他都在睡眠狀態去到學校門口,我才弄醒他。
所以我相信上午班較適合小兒。
但小兒的同學很多也適應得不錯,大多數會遲起床,而且不用午睡。

回復 JC_mami 的帖子

我仔仔現在17個月大,都系early bird。他每日唔會遲過7am醒。每晚9pm前就會入睡。然後每日早上訓1-2鐘+下午訓2-3個鐘。所以我都覺得他適合返AM多d。不過收到心儀學校的offer,系PM。我覺得其實小朋友的睡眠習慣其實可以調教,有時早上同午睡。所以想了解多d AM同PM的好處再衡量利弊,因為似乎大部份人都覺得AM好d,我唸PM一定都有好處。

kwansara  你有無寫信要求轉am... 試吓啦  發表於 12-12-13 16:16

Kwansara,會試!希望得啦。通常系埋要俾左留位費先可以轉?

kwansara  一有offer 就出信轉, 俾留位費時再提提  發表於 12-12-13 17:00

其實小朋友好易適應, 此總k1-k3這三年, 有時返上午, 有時又返下午

Jane1983  系呀!吾少學校都系甘。  發表於 12-12-13 17:28
kwansara  我仔嗰間都係, K2 下午, K3上午  發表於 12-12-13 17:02

我自己覺得上午班好處係, 小朋友下午可以瞓, 瞓醒又可以去學其他野.
而下午班好處係, 親子時間多d, 因為我同老公都要返工, 放工回到家已經7点幾, 食完飯都8点幾, 如果佢返上午, 佢9点幾就要去瞓...... 完全無晒親子時間 !

另外, 我覺得返下午有多d時間比佢自己刷牙, 洗臉, 換衫, 著鞋著襪, 相反, 我依家好多時因為時間唔夠要幫吓佢 (我仔依家返am)
所以嚟緊佢k1 返pm, 我都ok.

不過, 我個仔係可以遲瞓遲起身, 之後下午唔瞓

回復 minirat 的帖子

阿仔的同學大部分很遲才起牀,所以常常二餐一起食,每天都吃bunch,好處是早上可以自然醒,
冬天不用太辛苦。

kwansara 發表於 12-12-13 16:40
我自己覺得上午班好處係, 小朋友下午可以瞓, 瞓醒又可以去學其他野.
而下午班好處係, 親子時間多d, 因為我 ...

無論返AM或PM,我都想他keep住9pm訓
因為這是努力17個月的成果,想他養成早睡早起的好習慣,所以不想改變
不過聽你甘講,PM班好似唔洗甘趕
因為AM返8.30am,一起身就匆匆忙忙
要整早餐,幫他梳洗,換衫
如果想自己送他返學,我自己仲要化妝,換衫

sallyksleung  I am also thinking is that worth to break this good lifesstyle just because of a PM class...v.v.  發表於 12-12-13 22:45
kwansara  係, 朝早好匆忙, 我依家都係自己送他返學, 朝朝傻婆咁   發表於 12-12-13 17:35

回復 kwansara 的帖子

謝謝你的提議!
我昨天收到信,今日已經email左封信(本來想自己送過去,不過有難度,因為有返工)
交錢時會再問下

kwansara, 哈哈!明白!我唸我可能都會搞到要去到公司先化妝
定系返PM算數

回覆:請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處?

我囝囝而家讀緊2歲班PM.初時好驚佢唔適應,但返學至今都ok. 佢晚上大既概9:30pm瞓。早上9:30am起身,日間見佢都好精神!

回覆:RossRoss 的帖子

Sounds good!  Sleeping 12 hours in a row!  May I know what was his sleeping pattern before he attended PN?

回覆:minirat 的帖子

Before PN, my girl sleeps at 8:30-7am and nap 1.5 hour. Since PN is pm class, in the first two months, she still wakes up at 7am. We tried to let her nap b4 class but did not work. After school, quite tired but still did not nap. Therefore can go to bed as early as 7:30pm until 7am. Since then, she used to skip nap and lately, becos of weather, she wakes up at 8am and stay awake and didnt notice she is tired. Now, she goes to bed by 8pm~.
yes, the very good thing for PM class is no rush in the morning for everything: brush and wash, breakfast, get dress etc.

回覆:fasic88 的帖子

Looks like your girl has successfully fine tuned to the new routine.  Do you think PM session is more managable?

good comment

回覆:minirat 的帖子

It really depends on the kid and how the parent train the pattern. Some kid may fall asleep after class. If the parent let them nap for more than 1-2 hour after class, definitely will delay time to bed maybe to 11pm, and become a cycle. If so happen my girl after class, we will wake her up in 0.5 hour so as to keep her normal sleep hour.
The good thing for PM class is no rush in the morning ( once rush, everyone losses temper, more sleep for parents). The bad thing (if sleeps 12 hours), less interaction with working parents.

回覆:fasic88 的帖子

I understand where you are coming from.  What you mentioned are my concerns and considerations too.

some more consideration:
1. whether the current school can let your kid direct promot to K1.  As you can see K1 competition is keen year by year, securing a K1 seat in a good school is better
2. PM class normally has less kids so more close to teacher

Having said all the good points about PM class, I must say I am also looking for AM class.  I think kid under K1 should take nap as this is a natural move from BB to kinder.  When I see my kid who needs to 撑 住 after 4pm, quite 心痛。

真係好視乎父母想點,小朋友作息時間多多少少可以由家長調整(可能初時會較辛苦)。小朋友返上午班係可以在外面學多啲嘢,充實啲,又可睡午覺,但早上起床時就好趕(尤其父母想送小朋友返學),晚上回家可能因要早睡而見小朋友時間亦唔多。若果父母都在職,小朋友校內的功課又多課程又深,試想想誰幫小朋友跟功課?難道真的找工人姐姐或四大長老?現在的幼稚園通告多活動多,若不多加關心小朋友的校的進度,就算係好學校都未必幫到小朋友。若果沒有工人幫手的會更麻煩,想想若果放工回家還要做家務、煮飯、洗碗,哪有時間跟小孩相處?所以選擇am或pm學校是應該因為父母的實際情況而定。我和c6都在職,c6好多時都夜返陪唔到囡囡(囡囡一定要9:30在床開始準備瞓覺,老公最早都八點先返到家,有時十點過後都返唔到嚟),我冇請外傭只有早上的鐘點姨姨,放學由我自己接回家(之前有接放學姨姨但已冇做)。我算好彩,公司係附近亦俾我早一小時返工放工,但回到家要同囡囡沖涼、邊跟功課邊煮飯(好彩有鐘點姨姨幫忙備料,我負責煮)、食飯(花最多時間)、洗碗、練琴,根本唔會有時間剩,更不用想可以温習!我現在早上起碼不用趕為小朋友擦牙洗臉、食早餐,穿校服,全部若是自己做不到便由鐘點姨姨看管囡囡做(囡囡都係early bird,不管幾點睡,早上七點多便醒,有時佢食晚飯都會瞓着,但之後一有電視睇就醒晒,有些小朋友是不喜歡睡,囡囡都係,初時我早迫佢早上睡但都睡不着,後來便由佢唔瞓。)。試想想如果小朋友返早的話,大人放工回家已要忙於同佢哋温習,小朋友一定要好早食飯(如六點多便要食,否則父母回會點做其他事),若大人不想遲食飯,哪小朋友的功課怎辦?好多都係要取捨。樓主找到心儀的學校,但學校是哪類似的學校?催谷型?輕鬆型?希望我的意見能令樓主知道自己家裡適合am還是pm班。

醒目開學勳章

引用:如題請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各

原帖由 minirat 於 12-12-13 發表
如題
請問有經驗的家長,讀下午班或上午班各有咩好處同壞處?
謝謝!
睇小朋友睡眠習慣,我個仔習慣無論幾夜瞓都要瞓十一二個鐘,我咪俾佢返下晝,而且我認為人一生,無乜幾何可以瞓到自然醒,所以幼稚園呢三年等佢享受下。
不過我個仔星期六要七點幾起身上興趣班,但佢又無問題照起, 又唔會發脾氣喎

‹ 上一主題|下一主題