用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校, 會否接受學校意見 ?
go

升中選校, 會否接受學校意見 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我的心水學校跟學校提供的全不相同,
不知應否跟學校意思在"自行" 階段入表 ?
家長們會跟學校指引嗎 ?

0    0    0    1

回復 hong_yau 的帖子

睇吓咩情況:
1. 如果你個小朋友程度唔夠, 而家長又夾硬都要去見
2. 你程度夠, 但老師又唔想你見d咁勁嘅學校
如屬1. 我會考慮接受   , 如屬2.我會照揀   

BSCYL  做法正確  發表於 12-12-13 13:28

分享我上年經歷,第二次呈分取成績表見老師,本來我預備了一間b1c及一間b2,但比老師全改,但我接納了,還跟到最後,順利入了比自己選還滿意的中學
我住將軍澳因將軍澳2006年中學未成熟,轉了觀塘升小學,本來一心想升讀聯系觀中,另一間是將軍澳b2校,但老師替我建議了兩間將軍澳b1校,因他不建議b1生放棄英中,及這兩間校程度適合他。
現在我入了的是自行統一都選了第一志願,它是教會學校我仔本來抗拒,另外這間學校本身有聯系小學,所以不敢考慮,但優點可步行回校,教學方式科目都適合他,又不用每天轉兩次車,所以我仔同我都接納了,當時心想自行只是一博,幾百人遞表得四十個位,機會不大,只想比小朋友一個機會,但考試後及搜集了資料,我仔都喜歡,統一都無更改,。
成功原因:他小學只有兩個將軍澳學生是b1生,如跟觀塘區學生爭位這策略是對的,但當時老師沒有提;四月統一派位他依然維持b1組別,可選回這兩間,老師都會替學生排序,被免同校競爭,校方都想要首三志願好的記錄

睇吓父母是否比老師更清楚及了解中學, 升中策略及子女情況??? 老師是否夠經驗等??

ANChan59  Agree.  發表於 12-12-13 19:04

黃巴士 發表於 12-12-13 14:17
睇吓父母是否比老師更清楚及了解中學, 升中策略及子女情況??? 老師是否夠經驗等?? ...
當老師的提議是比想像中差的時候,父母實話自己比老師更清楚。
當老師的提議是比想像中好的時候,父母實話老師比自己更英明!

mesmerising  Agree!!!  發表於 13-1-22 08:32
grace_xian    發表於 12-12-13 23:15
:verycold: :verycold: :verycold:

我會將老師提供的意見作參考,然後再作出決定。自行時我沒有按老師提議,老師說你入了此校不後悔便選此校,老師比較進取,我不想太進取。

ohnono 發表於 12-12-13 16:53
當老師的提議是比想像中好的時候,父母實話 ...
The recommendation from my son's teacher was, perfectly up to you.
All depends on our judgement finally.

ohnono  Yes,for those smart boys/girls,no school will find a reason to reject you。This is the most appropriate answer!  發表於 12-12-13 23:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ohnono 的帖子

自己決定,有時先生會跟學校指引。盡量入讓學生入到頭三志願。所以排位不一定以最好的學校行先。

回覆:升中選校, 會否接受學校意見

我會跟自己, 得與唔得都是自己揀.

ohnono 發表於 12-12-13 16:53
當老師的提議是比想像中好的時候,父母實話 ...

如是這樣, 父母已有定位及決定.
不論怎樣, 老師的意見始終是意見. 就算啱唔啱聽, 總好過一些沒意見/沒回覆的老師.

I know some schools' teachers will secretly recommend you a poorer secondary school so that the primary school's rate of students admitted into the 1st choice will increase. So do not trust every word from those teachers.

回覆:lovepapamama 的帖子

my son's is now in F1. i would like to share my experience.
五年級第一次呈分試出,我面見了老師,我提供多間不同區的中學名,老師簡單答"可考慮“,“要再努力“,“我們不懂此校“,“有别的選擇“;然後我便專心留意那些“可考慮“,“要再努力“.
六年級第二次呈分試出,我再見老師,了解這些選擇是否ok.
comment一樣,那麼我就決定了.
我放棄那些為“我們不懂此校“或“以前沒有師兄師姐入讀“的原因是小學跟該中學没有connection, 中學可能會先處理認識的小學的學生,機會可能細咗.
所以老師的意見是有參考價值,但最後都是我們自己決定.
統一派位就要考慮多些,因為小學派入英中率,成功派到首志願率及成功派到首三志願率是小學表現指標;有時可能會較保守;學校當時建議我們乙都第三志願選band 2了.
最後孩子入了甲部首志願.

安格斯媽媽  乙部都用驚動,好勁,入到边間?  發表於 12-12-14 18:36
bb86    發表於 12-12-14 13:44
hong_yau   恭喜   發表於 12-12-13 22:02
黃巴士  AGREED!  發表於 12-12-13 20:53

回覆:升中選校, 會否接受學校意見

去年老師第三志願已叫我揀 band 2, 如果去年我聽老師所說,今天我囝也讀唔到band 1 英中了!

orangebb  情況差不多一樣 !  發表於 12-12-14 13:54
bb86    發表於 12-12-14 13:44
grace_xian  學校通常都這樣  發表於 12-12-13 23:17
hong_yau   恭喜   發表於 12-12-13 22:03

醒目開學勳章

lovepapamama 發表於 12-12-13 19:23
我會跟自己, 得與唔得都是自己揀.

我都係咁諗

回復 hong_yau 的帖子

不如你講吓你嘅情況,同老師有咩出入,通常自行老師會叫你睇高一線,但係大抽獎好保守同穩守三甲

自行選校無刻意問老師的意見, 只是我自己搜尋資料後, 與最後用家(阿仔) 商議.  第一志願越級少許挑戰, 第二志願是同級競逐
若干老師問打算如何選校, 都照直回報.  有回答可以一博, 但學校過往歷史只有一位師兄獲派心儀的第一志願中學.  (我當時不肯定師兄是自行或統一獲派) 有一位主任則建議選張祝珊, 認為較我所選中學更佳.  但考慮小朋友屬於"不勤力" , 在張祝珊可能要承受極大壓力, 所以最終都是選擇一間自由度極高的學校. 第二志願是觀塘龍頭男校.  當時絕大部份同學 及 部份家長都覺得我的第一選擇是過份進取, 平白浪費一個機會.  我當時與小朋友清楚說明, 報該校是極博, 以獲得面試機會, 當作勝出, 不管派位結果.  很怕落敗後他受不了, 所以先落藥, 以平常心面對落選  

到統一填表, 甲一選九龍城東華, 甲二觀塘男校, 甲三空開不填
乙一觀塘男校, 乙二是本區呂潤財
老師提出疑問為何不填自行第一志願, 又為何乙二, 乙三不填本區四大, 並建議呂潤財放第四, 第五.  老師在這部份建議選校比我更進取
我回應統一填表完全是以最後叩門作安排, 自行第一志願我覺得如果無法在該階段獲派, 即能力不逮, 勉強抽籤入讀, 要小朋友長期成為下游份子, 會更辛苦.  所以統一無再選該校. 預計甲一是扣門成功的穩胆, 會先試甲二, 再試甲一.  將呂潤財放乙部第二是希望將底線劃好. 不希望派得更差, 而且我自己覺得阿仔若果在呂潤財發展不會比區內其他學校差, 亦同時欣賞叢校長的熱誠及能力.

杰杰媽媽  我都唔知宜家變到咁  發表於 12-12-16 23:20
杰杰媽媽  我想講佢地中學好似呢2年學生操行差左好多,身邊好多阿仔小學同學讀緊,成日都有打交,打老師都有,上堂好多人係到聽MP3完全唔聽書,我都唔知宜家變到  發表於 12-12-16 23:19
杰杰媽媽  嘩,你咁填大抽獎真係太保守.但講開又講,你仔當時應該已經預計到最差都係考入自行第二  發表於 12-12-16 23:12

BSCYL 發表於 12-12-14 13:37
到統一填表, 甲一選九龍城東華, 甲二觀塘男校, 甲三空開不填
乙一觀塘男校, 乙二是本區呂潤財
老師提出疑問 ...

一個很好分享、經歷....
我會以此為阿仔選校的策略,
訂定最好的準備,最壞的打算。

BSCYL  當年若果阿仔獲派自行第二志願, 甲一, 甲二(即自行二), 乙一(即自行二) 極可能不再扣門  發表於 12-12-17 13:26
BSCYL  我自己覺得自行一進取, 一保守的策略可作參考, 但切記留意第二志願亦必須是你及小朋友都樂意接受的結果, 不要獲派後有後悔的心理  發表於 12-12-17 13:19
BSCYL  另外我與阿仔的目標都不在西貢區.  感覺九龍城東華是極有機會成功
所以這樣填表, 等同放棄靠運氣  發表於 12-12-17 13:15
BSCYL  我統一抽籤的安排, 切不可跟, 違反正常做法.  因為阿仔一向欠缺抽獎運.
另外甲一是要確保扣門入場卷, 乙二是緊守防線  發表於 12-12-17 13:11

上年我係完全冇問學校意見,只係搵左幾間,同個仔一齊決定邊3間最頭,其他都係我自己排,好多時中學行情我仲清楚過佢P.6個班主任(個班主任好似係第一年做P.6班主任)

杰杰媽媽 發表於 12-12-16 23:16
上年我係完全冇問學校意見,只係搵左幾間,同個仔一齊決定邊3間最頭,其他都係我自己排,好多時中學行情我仲清 ...

剛聽完個仔學校升中簡介會,老師話不要信什麼XX王國裏的升中資料,一笑置之便可。
好彩我都有做功課,善惡還懂得分,很多升中「智」識都在這裡學到、知道。
可能未有你甘:行情我仲清楚過佢但都未至任佢「噏」都信

有時又好難,佢地有既定立場,
正所為小六已是他們終點,而我們只是中途站,仲有排,
大家唸嘅可以好大出入,當然;老師又唔係想學生衰
所以,自己的須要自己最知,老師的意見,除非你自己悟做功課,就聽晒佢曪

有個侄仔幾年前升中,揀果D全部B3c學校,校風唔洗講,問點解甘填?
佢話老師教嘅,佢地就係上面所講:「悟做功課,就聽晒佢」果類

BSCYL  其實我覺得參考多方面的意見, 應該有得益  發表於 12-12-17 13:57
BSCYL  論壇內意見資料不能保證全部都是正確可用, 但抺殺所有家長的能力, 則有點偏頗  發表於 12-12-17 13:55
‹ 上一主題|下一主題