用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教大家York Int'l K1vs 太子明慧(國際)K1邊間好? ...
go

請教大家York Int'l K1vs 太子明慧(國際)K1邊間好? [複製鏈接]

如題。另外,以我所知york int'l 班主任是一個NET,一個廣東話老師及一個廣東話助教,普通話每日只得二十五分鐘,一班三十人。
而明慧班主任是一個NET,一個普通話老師及一助教。全程英普教學,一班只有二十人。
語境環境好像明慧好些,是嗎?
這兩間學校的優劣又是怎樣呢?懇請大家能指教?

1    0    0    0

一定讀york啦。明慧太子....呢間學校唔可以討論架,會收律司信架,去幼兒區度睇吓啦。

中年父母  只要是實話實說就不用怕!大家依然有分享留言,根本無問題!  發表於 12-12-13 22:57
Marco2010  妳禁講就唔公道啦!  明慧太子都有專欄..........我地米一樣繼續討論.
只要是事實, 有論點,有分析, 又何懼之有呢?  發表於 12-12-13 12:12

回復 lovecupid 的帖子

l究竟發生什麽事呀?我在談幼兒園找不到喎,可否pm 我究竟乜事呀?

其實吾明點解明慧係EK咁多惡意評論 - 好多係無事實支持的。吾通學校真係咁多仇家?

中年父母  都唔客觀!  發表於 12-12-13 23:00
中年父母  係啦!又唔係小朋友讀過就大肆丶一一一評擊,一朝係唔明!  發表於 12-12-13 22:59

Jane1983 發表於 12-12-13 12:55
其實吾明點解明慧係EK咁多惡意評論 - 好多係無事實支持的。吾通學校真係咁多仇家?
...

YORK跟明慧一樣, 仇家永遠係唔讀的人, 支持者永遠都係用家!
好多人就係人云六云...........不求了解.

最近有一編關於LH VS KV討論, 內面家長討論質素高低立竿見影!
全部建議是跟據每間學校課程設計及教學優劣去討論, 客觀有理!

我最討厭就係D所謂"HIT & RUN"家長.
第一, 留言只講結論, 如好簡單講"YORK商業化"....完全沒有任何數據及論點去支持.
第二, 如果有心幫人, 唔係一句" 我會選YORK".........妳都講下WHY先啦.
         如果樓主原意係用BK家長們幫她小朋友投票簡學校, 去決定命運, 就無問題LAW. (不過我會為她的子女難過)
         不過其實樓主是否希望聽到兩間學校正反論點多一些???

YORK優點:
1. 學術多元化及支援多........如安排學生YLE考試, 普通話/音樂認證(當然要付費啦)
    香港考STARTER要足5歲, 不過YORK就會安排小朋友4歲多就返大陸/MACUA考試.
    如果心儀直資小學, 特別是細仔, K2已經有STARTER及MOVER張CERT做PROFILE就一定係一個優勢啦.
2. 有機會跟外國聯繫學校的外國人TC.......增強小朋友視野, 建立用外語溝通信心.
3.  好多好多..................

明慧優點:
就唔講啦......

其實最重要了解課程特性去配合自己小朋友, 世界上一定無完美學校, 只有兩害取其短, 之後家長就補其短, 小朋友就無論在學術品德上游刃有餘 (此句係廢話)
例如唔會因為學校無OUTDOOR地方而唔去選這間學校, 如果學術好, 家長點解唔可以課外同小朋友多D去公園親子一下.而補充其不足.
又例如學校無NET TEACHER但有其他好處, 如果你認為課外再為小朋友補拙一下NET是容易的, 其實此校都係一個好CHOICE.

minirat  Good! 應該講埋明慧優缺點嘛!  發表於 12-12-17 14:21

如果d人出於仇怨打擊明慧,其實打擊不了學校,因為而家間間都甘多人報,生意做吾切。

反而是打擊了在校家長和小朋友。我朋友就次次上EK 都幾吾開心。

Marco2010  EK都有好多正常人架.
如果妳朋友好清楚學校及自己做緊D MU, 對自己及自己小朋友要有信心, 又何需唔開心呢!  發表於 12-12-13 16:37
Marco2010  真係唔明點解有人會有禁大仇怨去打擊一間小朋友讀書的學校?  發表於 12-12-13 16:34

Jane1983 發表於 12-12-13 15:45
如果d人出於仇怨打擊明慧,其實打擊不了學校,因為而家間間都甘多人報,生意做吾切。

反而是打擊了在校家 ...
人非草木,成日听到人弹学校,又交紧4000多学费,系人都吾开心。

不过她作为用家都系满意的,她的女女好醒的,我看好她考小一架。

Jane1983 發表於 12-12-13 16:49
人非草木,成日听到人弹学校,又交紧4000多学费,系人都吾开心。

不过她作为用家都系满意的,她的女女好醒 ...

又係架! 明白
不過成日彈來彈去都係話明慧商業化又或者其他好無聊的東西...........
不如扎扎實實拿明慧個課程及師資去比較LAW.
其實大家都見到明慧大部份用家對學校的正面批價就夠啦............唔通成班家長害自己的小朋友.
如妳所講, 都要交四千多學費MA.......香港消費者好聰明的.....如果真係差,學費係四佰蚊都無人讀啦

其實係討論區比得人討論的學校一定有優異之處才值得人去討論!!

都系呀!希望遲d太子分校 家長上來分享考小一的好消息,為在校的其他家長打氣!

如果我朋友個女考到好學校,我一定push 她上來報喜!

回覆:請教大家York Int'l K1vs 太子明慧(國際)K1邊間好?

回復 cherryird 的帖子

很感謝各位的寶貴分享,另外想問問cherryird,你小朋友在york讀緊,請問你覺得怎樣好呢?老師有爱心嗎?英文程度好嗎?要出外補習中文嗎?

回復 Jane1983 的帖子

我都很期待收到你的報喜呀

Jane1983  我吾係明慧家長,我好朋友才是,她女女應該係可以報喜的一族!  發表於 12-12-13 21:33

回復 Marco2010 的帖子

多謝你嘅詳盡分析及分享,謝謝!

Marco2010  不用客氣, 我上年都好頭痛!
有時間去睇下我地"明慧家長會"個POST, 係由上年決定入讀到現在返左三個多月學點滴, 可以幫到妳了解多一點學校先決   發表於 12-12-14 12:30

回覆:請教大家York Int'l K1vs 太子明慧(國際)K1邊間好?

MW 我太清楚.... 但淨係個campus 同個location 我已經唔會報了 其他方面就要其他媽媽再分享

相反York 我認識几位鄰居小朋友就讀, 佢地英文程度非常好, 而且好鐘意返學.... 成日講miss xx 點樣點樣呀.... 睇得出同先生關係好好

我亦都係festival walk taste 撞過几次York 小朋友visit.... 有net 帶佢地shopping.... 見到apple 就唱apple song ....大家有問有答... 好似好活動教學.....

luckyveronique  sorry, hear that  發表於 12-12-13 22:37
luckyveronique  thanks, as a future york mami,very glad to here that  發表於 12-12-13 22:37

我個女係細女,今年讀K1,返學幾個月都好開心,而且仲會時時話番俾我聽老師講的說話.例如上個禮拜五放學返屋企之後,(下午班),沖完涼,想出街吃飯之際,佢同我講話要做功課先.就即刻就打開書包拿功課簿出來,自動自覺做功課,仲要不停重覆話"Miss Wong話要自己做功課".不用5分鐘,完成功課後就出街吃飯.
所以我覺得學校老師教得阿女好好,很自律.
另外,我覺得不用樣樣靠補習,中文可以多閱讀書本,便會進步.現在每個禮拜學校都會派一本圖書供小朋友閱讀,有時候中文,有時候英文.我相信中文是母語,只要多閱讀便會好.

16082010  請問你囡囡係讀MV or York?  發表於 12-12-14 10:26

我媽咪個朋友喺york教,佢話英文真係幾好,不過中文唔多得!要補習。不過好多學校就算中英ok好多家長都出去補,所以一樣!
所謂嘅中文唔得該係同英文相比,因為英文太好了!英文一百分,中文七十!哈!
只係佢講幼稚園太多生遲下會取消小學,無一條龍!我唔知真定假,佢係咁講!

我小女喺明慧讀,讀得好開心好好!中英都大有進步!活潑開心!老師亦好細心好好!我好滿意!識人都無諗住轉,反正讀得好地地!
不過york幾谷學生!有好多考試,真係對考名小有利!
‹ 上一主題|下一主題